Close

Kulturális különbségek

Biztos sokaknak megfordult már a fejében, hogyan láthatnak minket, európaiakat más földrészekek lakói. Ezt a dolgozatot egy indonéziai iskola nyolcadik osztályos tanulója írta. Irodalom és társadalomismeret témakörben a következő feladatot kapták a tanulók: „<Bulét láttam>, azaz jellemezd az európai embert.”
A bulé magas, nagydarab. Még a nők is. Mindenféle színű hajuk van, vörös, sárga, barna, a legritkább esetben normális fekete. Az arcuk fehér, de ha megkérdezem az egyiket, hogy van a felesége vagy férje, bepirosodik. A buléknak nagy orruk van és beesett szemük, a szemük alatt mélyedés. A férfiak szőrösek. Gyönyörűek. Bár nekem is bulé férjem lenne.

A bulék hamar ráncosodnak, főleg a nők. Harmincévesen már jónéhány ilyen van a lányok szája szélén és szemük sarkában.
A bulék furcsán öltözködnek. Sokan rövidgatyában járnak, és akkor sem vesznek fel szép ruhát, ha a nagymamájukkal találkoznak. Még a motoron sem vesznek fel kabátot, mégsem fáznak meg. Sőt, melegük van.
A bulék nem mosolyognak vissza.
Múltkor láttam egy bulét, teljesen egyedül sétált egy forgalmas út szélén. Rögtön odamentem hozzá, hogy segíthetek-e, olyan egyedül volt szegény. De ő azt válaszolta, csak sétál. Ezt nem értettem, hogy lehet csak úgy sétálni? Megkérdeztem, hova megy. Ő erre nem tűnt boldognak, és azt mondta, szeretne sétálni egyedül. Nem értem, mi abban a jó, sétálni, ráadásul egyedül. Lehet, hogy a buléknak nincsenek barátaik?
Aztán láttam több bulét, együtt voltak, tehét biztosan ők is szeretnek másokkal együtt lenni. Később rájöttem, hogy valamiért azt  nem szeretik, ha megkérdezik őket, hova mennek. Mert én udvariasan megkérdeztem az egyiket, nem válaszolt, ment tovább.
Egyszer beszélgettem egy buléval, és megkérdeztem, milyen vallású. Valamiért ezt sem szerette, legalábbis idegesnek tűnt. Nagyvégül kibökte, hogy, idézem: „nem vagyok vallásos.” Ezt nem értettem, mi az, hogy nem vallásos, mert az rendben van, hogy nem muszlim, mert a bulék keresztények, de hogy nem is katolikus és nem is protestáns, az már több a soknál. Aztán kapcsoltam, hogy a múlt órán azt tanultuk, hogy élnek a világon olyan emberek, akik nem vallásosak, ők a kommunisták. Felháborodott a csóka, amikor erre rákérdeztem. Nem értem. Megkértem, hogy mutassa meg a személyijét, abból kiderül. De ami a legfurcsább, még a személyijében sem volt semmi a vallásáról. Mégiscsak kommunista lesz.
A bulék kést használnak, kézzel nem nyúlnak semmihez, még a rizshez sem. Alapvetően junk-food-ot esznek, sok kenyeret, meg sajtot, mindehhez coca-colat. A bulék megeszik a sertést és a kutyát is. Minden étkezés után alkoholt isznak, de nem Bintang sört, hanem kemény alkoholt, bort meg whisky-t.
A bulék mindig panaszkodnak. Én még nem találkoztam egy olyan buléval sem, aki ne panaszkodott volna. Sokan a nagy melegre, meg hogy túl csípős az étel, túl forgalmasak az utak. Én nem értem, hogy akkor miért jönnek ide? De otthon sem boldogabbak. Arra panaszkodnak, hogy otthon minden drága, hideg van és rossz a politikai helyzet. Hát az tény, hogy Buléország drága, de hogy még a hideget sem szeretik… szegények, vagy túl meleg van, vagy túl hideg,  sosem jó nekik. Viszont ezt a politikai helyzetet nem értem. Egyszer egy bulé kifejtette, hogy nem azok vannak kormányon, akiket ő szeret, meg hogy „rossz a politikai közhangulat”. Bántják őt? Nem. Ártanak neki? Nem. Nem értettem, de nem is kérdeztem tovább. Főleg, hogy a másik meg azt mondta, azok vannak kormányon, akiket ő szeret, de nagyon rossz az ellenzék. 
Viszont a buléknál sok könyv van a polcon, azért olyan okosak. Bár azt is hallottam, hogy a legtöbbet nem olvassák el, csak dísz. Akinél több könyv van, az az okosabb, ez amolyan státusz szimbólum.
Egyszer találkoztam egy férfivel és egy nővel, babakocsit toltak. Kiderült, hogy nem voltak házasok. De a gyerek az övék volt. Azt hittem, ez valami speciális dolog lehet, de aztán hallottam, hogy sok bulé férfi és nő él úgynevezett vadházasságban. Itt is van olyan, hogy barát meg barátnő, nekem is volt, a Budi, de mi csak sétáltunk Kaliurangban és egyszer megfogta a kezem. A bulék viszont együtt is alszanak. Biztos van szex is. 
Mit írjak még? A bulék országában jobboldali közlekedés van, nem a rendes megszokott baloldali, mint nálunk.
Egyszer Pesten én is feladtam a diákoknak egy hasonló feladatot, Ázsiáva kapcsolatban:
Ázsiában rizst esznek, meg kutyát.
Ázsiában sok a kínai.
Sok az úgynevezett kamikáze, azaz öngyilkos repülőpilóta, amely annak köszönhető, hogy az Ázsiaiaknak nem számít az emberélet.
Az ázsiaiak buddhisták. Kivéve a kínaiakat, ők kommunisták.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top