Close

Gaudi-Nagy Tamás: Fónagy János kérjen bocsánatot!

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján felszólította Fónagy János államtitkárt, hogy kérjen bocsánatot és adjon magyarázatot arra, hogy átvitt érelemben miért „nácizta” le.

Mint ismeretes: az október 4-ei plenáris ülésen az afganisztáni katonai szerepvállalásról szóló általános vitában Gaudi-Nagy Tamást kétperces felszólalása végén Fónagy János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár „lenácizta” a palesztinok mellett kiálló beszédéért. Az az ülésen nem tűnt fel a Jobbik frakcióból senkinek, ők ekkor épp tapsoltak, és a videófelvételen sem hallatszik, viszont a jegyzőkönyvben rögzítették – emelte ki a jobbikos képviselő.

Gaudi-Nagy Tamás ezért felszólította Fónagy Jánost, hogy kérjen bocsánatot az egész Jobbik-frakciótól, illetve adjon magyarázatot arra, hogy Izraelnek miért nem kellene betartania az ENSZ szabályait. Szerinte ez elég méltányos, hiszen ha visszaemlékszünk, Novák Elődöt a „lógjon” beszólásáért a Fidesz le is akarta mondatni.

Előzmények:

A felszólalás szövege (részlet az Országgyűlés jegyzőkönyvéből):

GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, Iváncsik képviselőtársam már megbánta ezt a felszólalást, de nem tudom megállni (Derültség a Jobbik padsoraiban.), hogy ne fejezzem ki azon megdöbbenésemet, hogy a büntető törvénykönyv egyes olyan paragrafusai is fennforognak most szemem előtt és konkrétan, amelyek, úgy gondolom, akár alkalmazhatóak is olyan emberrel, olyan képviselővel szemben, aki ilyen kijelentést mer tenni – és még komolyan is gondolja -, hogy a Magyar Honvédség jelen pillanatban úgymond képes megvédeni a határainkat; amikor nagyon jól tudjuk, hogy a szlovák hadsereg csak önmagában vagy a román hadsereg csak önmagában, vagy a szerb hadsereg csak önmagában sajnos bizony nem esélytelenül lépne errefelé, ha akarna lépni. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nem lép! Nem lép!)

Hűtlenség – Btk. 145. Megkérdezem Iváncsik képviselőtársamat, hogy ő ugyanezeket a nézeteket vallotta-e az állam képviselőjeként is. Mert ha igen, akkor felmerül az, hogy a hűtlenség bűntettének elkövetésével megalapozottan gyanúsítható. (Derültség az MSZP padsoraiban.) És arra kérem majd a kedves, elszámoltatással foglalkozó Papcsák képviselőtársamat és mindenki mást, aki ebben tud tenni valamit, akkor lépjen föl.

De ugyanakkor itt van másik is: ne felejtsük el a Btk. 160. §-át, amely a bűnös hadviselésről szól. Ez egy nemzetközi jog szerinti háborús bűntett. Az a katonai parancsnok, aki a hadviselés nemzetközi jogi szabályainak megsértésével olyan vidéken dolgozik, és olyan tevékenységeket hajt végre a lakosság ellen, amely erőszakot alkalmaz indokolatlanul, az bizony háborús bűntettet valósít meg. Tehát a mi katonáink nemcsak hogy honvédelmet nem folytatnak, de még akár háborús bűntettek elkövetésébe is belesodródhatnak.

Tudom, hogy nemzetközi felhatalmazás elvileg van, de ilyenkor azt kérdezem, hogy miért nem Izraelen kérjük számon az ENSZ BT határozatainak jóváhagyását (Taps a Jobbik padsoraiban.), a NATO katonái miért nem oda mennek a palesztineket felszabadítani az elnyomás alól. (Taps a Jobbik padsoraiban. – Fónagy János: Sieg Heil! Sieg Heil!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top