Close

Magyar építészek Kínában

Kulturális alapokon indulhat meg a gazdasági együttműködés az építészet területén Kínában 

2010. augusztus 30. és szeptember 6. között a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szervezésében 13 fős magas szintű építészdelegáció tett hivatalos látogatást Sanghajban. Az utazás célja a szakmai és befektetői kapcsolatok kiépítése volt. A látogatás alkalmával került sor a „Építészeti hidak 2010 – kínai-magyar építészeti konferencia” megrendezésére, ahol a MÉSZ és magas rangú helyi építész szervezetek stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá. A szeptember végén Budapestre látogató Sanghaji Építész Szövetség a kortárs magyar építészettel történő ismerkedése során a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő új Hudec László könyv bemutatóján is részt vett.

Budapest, 2010. szeptember 28. – 2010. szeptember 2-án „Építészeti hidak 2010 – kínai-magyar építészeti konferenciát” tartottak a Park Hotelben a Magyar Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusa, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Kínai Építész Szövetség (ASC) és a Sanghaji Építész Szövetség (ASSC) közösen szervezésében. Az ülés során a MÉSZ delegációja és a kínai építész szövetségek képviselői érdemi megbeszélést folytattak többek között a műemlékvédelem, a kortárs építészet és a várostervezés témakörében, valamint a résztvevő felek stratégiai keret-megállapodást írtak alá. 
Az országok között gazdasági együttműködésnek Hudec László, a múlt század első felében a térségben alkotó, elismert építész munkái adnak kulturális alapot Sanghajban. A Magyar Építőművészek Szövetsége fontos feladatának tartja, hogy Hudec elismertségére és a szövetség nemzetközi kapcsolataira alapozva segítse a két ország közötti gazdasági kapcsolatok építészeti területen történő kiaknázását.
A konferencián jelen volt Jánossy Péter Sámuel, Hudec László unokaöccse, aki aktívan dolgozik a Hudeci-örökség ápolásán.

Cél a magyar építészet és építészek újkori megjelenése Sanghajban
A stratégiai együttműködés tartalmáról Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az építészeti oktatás egyetemek közötti kommunikációjának erősítése céljából a közeljövőben Magyarország évente tíz diákot fogad, hogy tanulmányokat folytassanak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amely Hudec László alma matere volt. A tervek szerint erre már a következő tanévben sor kerülhet, az előkészítésre addig elegendőnek látszik az idő. Az ASSC-MÉSZ együttműködés tovább erősíti az UIA-n belül és az egyetemek közötti, folyamatos kínai-magyar építészeti kapcsolatokat – példa erre a magyar Graphisoft Zrt. által fejlesztett ArchiCAD számítógépes program. A magyar műszaki egyetemről indultak az Archicad program alkotói éppúgy, mint a huszadik század elején Hudec László, vagy a sanghaji magyar EXPO pavilon témáját adó Gömböc alkotói, vagy azok az építészek, akik a delegációval Sanghajba utaznak 2010-ben.

A megállapodás másik része szerint a közeli jövőben a magyar építészirodák számára lehetőség nyílik az építészet és várostervezés területén a kínai városokkal való együttműködésre, amelyet a résztvevő szervezetek további munkája készít elő.
Az együttműködés a felvázolt projektek esetén előkészítő fázisban van, de mind a vendéglátók, mind pedig a magyar delegáció egyetértett Jánossy Péter Sámuel a konferencián tett javaslatának közös célként való kijelölésével, hogy egy Hudec-épületben hívják életre a Kínai-Magyar Építészeti Klubot, ezzel méltó emléket állítva a világhírű építésznek és egyúttal megalapozva a mai magyar építészet jelenlétét a térségben.

A Sanghaji Építész Szövetség budapesti látogatása
2010. szeptember 26-29. között a MÉSZ meghívására a Sanghaji Építész Szövetség vezetői Magyarországra látogattak. Találkoztak magyar építész kollégáikkal Kálmán Ernő DLA , a MÉSZ elnökének vezetésével, felvették a kapcsolatot a KÖH képviselőivel és részt vettek a Hudec László életéről szóló könyv bemutatóján a MÉSZ Székházban.

Hudec László munkásságáról szóló könyvet mutattak be
A magyar származású Hudec László az 1930-as és 40-es években Sanghaj egyik legünnepeltebb és legtermékenyebb építésze volt. 1918 és 1947 között 65 épületet tervezett különböző és egyedi magyar stílusban, köztük a Park Hotelt – amely éveken át Sanghaji legmagasabb épülete volt -, és pl. a Nagy Színházat. Ezeket az épületeket a helyi szakma mind a mai napig a kora 19. századi budapesti építészeti stílusának tökéletes kombinációjaként tiszteli.
2010. szeptember 28-án, a sajtótájékoztató után a szerzők, Csejdy Júlia (aki Hudec rokona), és Luca Poncellini, olasz építészettörténész mutatja a Holnap Kiadó gondozásában megjelenő, Hudec László munkásságáról szóló könyvet, valamint Csejdy Virág ismerteti a Hudec Interaktív Tudástár tartalmát. A könyvbemutatón részt vett Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top