Close

Részmunkaidőben dolgozó anyák

A gyermekes anyák hátránnyal indulnak a munka világába, mert míg otthon voltak a gyerekkel sok minden változott. A vállalatok szeretik a naprakészséget, de az a nő, aki 2-3 évig otthon volt a gyerekkel és mondjuk nem követte a változásokat, nehezebben tud elhelyezkedni. A rugalmas vagy részmunkaidő mellett könnyebb lenne összeegyeztetni a munkát a családdal. 

A gyermekes anyák nincsenek könnyű helyzetben. Egyfelől ott van, hogy szeretnének visszamenni dolgozni, de a gyerekükkel is szeretnének elég időt tölteni. Az ideális az volna, ha részmunkaidőben tudnának dolgozni, hiszen akkor mégis csak részt vesznek a munka világába, de jut elég idő a családra, a gyerekre is. Vannak anyák, akik nem akarnak három évet otthon maradni a gyerekkel, minél előbb szeretnének visszamenni dolgozni. Mások viszont elég időt akarnak tölteni a gyerekkel, szeretnének három évet otthon lenni vele. 
A gyermekes anyák hátránnyal indulnak a munka világába, mert addig míg otthon voltak a gyerekkel sok minden változott. A vállalatok nem nagyon szeretik alkalmazni azokat a nőket, akik 2-3 évet kihagytak. Egyfelől ennyi idő alatt elég sok minden változik nemcsak a vállalat életében, de a munkakörben is. Ha valaki nem képzi magát folyamatosan, nem tud lépést tartani az újdonságokkal. Vannak pozíciók, amik megkövetelik a naprakészséget, például egy könyvelő esetében. Másfelől a gyerekes nők folyamatos készenlétben vannak, mert bármikor megcsörrenhet a telefonjuk, hogy valami történt a gyerekkel. A túlórát sem tudják vállalni. 
A legideálisabb a részmunkaidő lenne, mert amellett össze lehetne egyeztetni a munkát a családdal. Egy négyórás munka mellett lenne elég ideje foglalkozni a gyerekkel, a háztartási munkákkal és mellette még pénzt is keresne. 
Sok cégnél nincs lehetőség négy vagy hat órában dolgozni. Az anyák érthető módon olyan munkaidő-beosztást szeretnének, ahol meg tudják teremteni az egyensúlyt munka és család között. Nem tudják elvállalni, hogy estig ment maradjanak, hogy túlórázzanak. Ezért lenne célszerű a részmunkaidős foglalkoztatás. 
A cégek a már említett kimaradás miatt sem szívesen foglalkoztatnak gyermekes anyákat. Napjainkban elengedhetetlen a naprakészség, az aktualitások ismerete, a versenyképesség. Sok helyen, főleg a nagyobb vállalatoknál ezek még inkább előtérbe kerülnek. A gyermekével otthon lévő anyuka ezekből a változásokból kimarad, így lehet, hogy másfajta munkát tud csak elvállalni. 
Pedig, ha megteremtenék a lehetőséget, hogy a nők tudjanak dolgozni a gyerek mellett is, talán nagyobb kedvvel vállalnának gyereket. Hiszen sokan azért nem akarnak családot, mert féltik a munkájukat, a munkahelyüket. Semmi nem garantálja, hogy a gyes után vissza tudnak menni a munkahelyükre, vagy mert megszűnt, vagy mert a gyakorlatból és aktualitásokból kimaradtak. A rugalmas munkaidő mellett szívesebben vállalnának gyereket a nők, mert könnyebben lehetne összeegyeztetni a munkahelyi és a családi kötelezettségeket. Ez pedig nagyon fontos lenne, mert az az egészséges, ha egy anya a gyerekével három évet otthon tud maradni. Ebben az időszakban alakul ki az a kötöttség, ami egész életen át összeköti őket. Fontos, hogy meglegyen a kapocs anya és gyermeke között. Nem túl egészséges, ha előbb hagyja magára. 
Visszatérve a foglalkoztatottsághoz, egy nőnek fontos lenne, hogy a kettőt össze tudja egyeztetni. A munka világába való aktív részvétel az emberre pozitívan hat, de egy nőnek az is szükséges, hogy a gyermekével elég időt tudjon tölteni. Egy nyolc órás munka mellett a kettőt nem lehet optimálisan egyensúlyba hozni. Rugalmas vagy részmunka mellett viszont jutna idő és energia mindkettőre. Persze az is segítség, ha a férfi marad otthon a gyerekkel, besegít a háztartási munkába, de az mégsem ugyanolyan, főleg a gyerek szempontjából. Nem túl szerencsés válaszút elé állítani a nőket, hogy dolgoznak vagy gyereket nevelnek. A kettő megfelelő feltételek mellett egyensúlyba hozható. Napjainkban pedig főleg fontos lenne, mert a nők nem nagyon tehetik meg, hogy nem dolgoznak. Míg régebben ez működött, mert a férfi fizetéséből meg tudtak élni, addig manapság sokat jelent a nő fizetése is. Viszont, ha tudják azt, hogy a gyerek mellett tudnak dolgozni is, akkor szívesebben és többen vállalnak gyereket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top