Close

Jelképeink

…ha végig tekintjük a világ és leginkább Európa címer és jelkép rendsereit, feltűnik az ezer éves múltban történt felhasználás. Vegyük elő a SAS madarat (rokona a TURUL!). Földrészünk országai nagy százalékban totem állatként használják e madarat, s a 20. században elkerülhetetlen volt, hogy a német nácik is, horogkereszttel kiegészítve e madarat használták a 3. Birodalom címerében. A második világháború szörnyűségei, a háborús vereség sem lehetett ürügy arra, hogy a németek ezt az ezer éves totem madarat kiiktassák jelképtárukból: a germán sas ma megtalálja a helyét a Bundestag üléstermében.

Az újabb generációk előtt nem világos a fasizmus szó eredete. A régi római birodalomban a konzulok, majd később a császárok előtt vitt hatalmat és összefogást jelképező bárddal kiegészített vesszőköteg neve volt a fasces. Ma, ott található többek között a Francia Köztársaság állami szimbólumtárában, s az amerikai szenátus szónoki pulpitusa mellett.
Nemzeti szimbólumaink nemcsak ősiek, de szentek. Jelképrendszer nélkül nincs történelem, nincs nemzet, még akkor se ha azt éppen Magyar Köztársaságnak nevezik
S hálával adózom atyai barátomnak, Kéri Kálmán vezérezredes úr, parlamenti képviselő emlékének, aki az akkori fiatal képviselőtársait lángoló beszéddel meggyőzte a magyar címer fölé kerülő SZENT KORONA elfogadásáról.

A folytatást itt tekintheti meg: Jelképeink (powerpoint bemutató)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top