Close

Energia: készül a nemzeti megújuló cselekvési terv

November 30-ra készülhet el a nemzeti megújuló cselekvési terv, amelyben a kormány világos iránymutatást kíván adni a hazai és a külföldi befektetőknek, hogy 2020-ig milyen ütemezésben, mely megújuló források fejlesztését kívánja támogatni – közölte az energiainfo.hu érdeklődésére Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Szeptember végén az Európai Bizottság figyelmeztető levelet intézett több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghosszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiával kapcsolatos nemzeti cselekvési tervüket. Az eredeti határidő június 30. volt, amit szeptember 30-ig hosszabbítottak meg.

Az energiainfo.hu-nak nyilatkozva Olajos Péter azt mondta: a számítások szerint a kitűzött célok megvalósításához mintegy 1.300 milliárd forintnyi befektetésre lesz szükség. Ezt 20 százalékban hazai és uniós forrásokból, 80 százalékban a tőkepiacokról, részben nemzetközi pénzügyi szervezetek és alapok, egyebek mellett az Európai Beruházási Bank (EIB) részvételével látja finanszírozhatónak a kormány.

„Hatalmas mennyiségű szabad tőke van a piacon, amely a helyét keresi. A zöld gazdaság vonzó befektetési terület lehet” – mondta Olajos Péter az energiainfo.hu-nak. Hozzátette: az államnak olyan környezetet kell teremtenie, hogy a külföldi befektetők, a külföldi pénzügyi alapok, szervezetek számára megérje Magyarországon befektetni.

Az energiainfo.hu-nak arra a kérdésére, milyen lépéseket lát szükségesnek a magyarországi zöldbefektetések iránti érdeklődés felkeltésére, a helyettes államtitkár példával válaszolt: egy biomassza erőmű létesítéséhez ma Magyarországon 52 engedély szükséges, különböző hatóságoktól, hivataloktól, miközben például Németországban ezt egyablakos rendszerben el lehet intézni. Azt is tarthatatlannak nevezte, hogy a megújuló forrásokra, a zöldenergia hasznosításra ma 120-130 jogszabály, rendelet vonatkozik. E helyett egy megújuló jogszabályra van szükség.

 

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top