Close

Gyűjtés a vörösiszap-károsultak megsegítésére

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést szervez a vörösiszappal elöntött területeken élők megsegítésére. 

Az október 4-i katasztrófa nyomán ismét százak kényszerültek otthonaik elhagyására, a maró, mérgező anyaggal elöntött házakból kimenekített családok bizonytalan ideig nem térhetnek haza. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi szakszolgálatának képviselője nem sokkal tragédia után a helyszínre érkezett és munkába állt, a segélyszervezet fő feladata azonban – mint más katasztrófák helyszínein is – a rászorulók támogatása, az otthonukat veszített családok megsegítése lesz. A Máltai Szeretetszolgálat tudja, hogy a májusi árvizek után megmutatkozó példátlan szolidaritást követően érkező újabb kéréssel nehéz helyzetbe hozza a segítőkész embereket, mégis azzal fordul mindenkihez, hogy lehetőségeihez mérten segítse, támogassa a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei települések károsultjait.
Kiadó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az adományokat az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára várják, a megjegyzés rovatba az ,,iszapkárosultak” megjegyzést kell írni.

 

Ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet – mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Az államtitkár a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta: még mindig ömlik az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet. Ugyanakkor a timföldgyár igazgatója, Bakonyi Zoltán az Indexnek azt mondta, a vörösiszap nem veszélyes.

A teljes cikk itt olvasható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top