Close

A digitális könyvkiadás úttörője a Typotex Kiadó

A BME ST. épület kiselőadójában 2010. szeptember 28-án 17 órai kezdettel a Typotex Kiadó mutatkozott be, az első és eddig az egyetlen kiadó, aki digitális könyvkiadással foglalkozik. Kezdetben a saját kiadványaikat lehetett elérni digitális formában, de a folyamatos megújulásnak és fejlődésnek köszönhetően vannak kiadványok, amelyek csak digitális formában érhetőek el, és olyanok is, amik már forgalomban nem kaphatóak. Ezzel egy teljesen új könyvkiadást indítottak útjára, ahol nemcsak teljes könyveket, hanem fejezeteket is le lehet tölteni. Ezzel elsősorban a felsőoktatásban tanulók életét, vizsgára való felkészülésüket könnyítik meg.  

2010. szeptember 28-án 17 órai kezdettel tartott előadást a BME ST. épület kiselőadójában a Typotex Kiadó. Az előadást Bodó Balázs közgazdász, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék a Média Oktatási és Kutató Központ kutatója vezette be, majd két hallgató Auguszt Gabriella és Kőhalmi Gábor meséltek a tapasztalataikról.
 

 

Elmondták, hogy minden fél év előtt kapnak a kurzusra tematikát, ami főleg címeket tartalmaz, ezeket kell a diákoknak beszerezniük. Főleg könyvtárakból szerzik be az információt (Szabó Ervin Könyvtár), valamint online, az amazon.hu oldalon néznek szét, illetve a könyvet meg is lehet venni könyvesboltban. A könyvtár használatáról elmondták, hogy gyakran limitált példányszámban találhatóak meg a könyvek, de az is előfordul, hogy nincs, éppen ezért a kölcsönzés rugalmatlan. Így marad a másolás. A digitális előnye, hogy könnyebben lehet használni, a szövegben ki lehet emelni a fontos részeket, átláthatóbb a szöveg és a rendszerezés is egyszerűbb. Míg Auguszt Gabriella a hagyományos, nyomtatott papír híve, addig Kőhalmi Gábor inkább az elektronikus megoldást részesíti előnyben, de abban mindketten egyetértettek, hogy a digitálisé a jövő. Ez segít a megosztásban, a közös munkában és a könnyebb feldolgozhatóságban. 
A hallgatók beszámolója után Németh Kinga a Typotex Kiadó munkatársa, egyben a projekt vezetője az Interkönyvről beszélt. Maga az ötlet közel tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük, akkor kialakulatlan viszonyok között, végül 2009 januárjában indult el. Az adta az ötletet, hogy a hallgatók sok esetben másolják a könyveket, köztük az ő könyveiket is. Egy-egy vizsgára készülve a diákok igyekeznek minden információt beszerezni és ennek a legelterjedtebb formája a másolás, hiszen az pénztárcakímélőbb, mint megvenni a könyveket és egyszerűbb, mint kikölcsönözni. Kezdetben csak a saját könyveiket árulták digitális formában, főleg a felsőfokú tankönyveket, mint a tudományos, ismeretterjesztő szak –és tankönyveket, matematika, fizika, informatika. 
A Typotex Kiadó jelenleg az első és egyetlen kiadó, amelyik a digitális könyvkiadással foglalkozik. Németh Kinga beszélt a megváltozott olvasási szokásokról is, melyek inkább a felsőoktatási hallgató körében terjedt el. A diákok minél gyorsabban és minél egyszerűbben szeretnének hozzájutni a kívánt információhoz. A papír alapú könyv hangulatát nem tudja pótolni, de nem is kívánja. Mint Németh Kinga is elmondta, a felsőoktatásban használatos kiadványok, az ismeretterjesztő szakkönyvek és lexikonok eladása visszaesett csaknem 1 milliárd forinttal, ez a visszaesés sarkallta őket az elektronikus kiadványokra. 
Az Interkönyv projektje egy EU finanszírozású pályázat keretében valósult meg, az „Elektronikus szakkönyvkiadás – felsőfokú tankönyvkiadás meglévő, kifogyott könyvekre, illetve újak fejlesztésére” című NFÜ pályázat keretében. Az értékmentés is a profiljukba tartozik, hiszen számos olyan kiadvány, könyv van a portálon, mai már forgalomban nem kapható, de digitálisan, a www.interkonyv.hu oldalon elérhető. 
Milyen előnyei is lehetnek az e-könyveknek? Ez egy új kezdeményezés, a könyvek jogtiszták és vannak olyan művek, amik csak elektronikus formában kaphatók. Az e-könyv formátuma PDF-ben tölthető le és minden olyan műveletet el lehet végezni benne, amit a PDF megenged, például lehet jegyzetelni mellé. Ezenkívül van egy saját fejlesztésű szótövező programjuk is, ami megkönnyíti a szövegen belüli keresését. Természetesen dolgoznak a további fejlesztéseken, szeretnék, ha e-könyv olvasóval, illetve más mobileszközökkel is kompatibilis lenne a szolgáltatás. 
A portálon több mint 250 könyv található 33 témában, amelyek egészben és fejezetenként is letölthetőek, mondta Sosity Beáta szerkesztő, a Typotex Kiadó munkatársa. 
 

 

Ezek az e-könyvek 20-50 % az eredeti, bolti könyv árának. Egy oldal 3,5 forintért tölthető le, a fejezetek 4 forintért. Az Interkönyv jellemzői, hogy PDF formátumban érhetőek el, legfeljebb három regisztrált számítógépen nyitható meg korlátlanul és egyszer ki is nyomtatható. A tartalomjegyzék, az előszó és a tárgymutató ingyenesen megnyitható, így az illető el tudja dönteni, hogy valóban arra a tanulmányra van-e szüksége. Ha egy megjelent műből újabb kiadás jelenik meg, egy javított verzió, azt ingyenesen lehet letölteni. A szövegen belül is lehet tájékozódni a beépített morfológiai elemző segítségével, így a keresés egyszerűbb és áttekinthetőbb, a teljes szöveg elolvasásához viszont már File – Open plugin szükséges. 
A szerzői jogokról egy ide vonatkozó törvényrészletet olvashattunk, miszerint „teljes könyv, továbbá a folyóirat vagy napilap egésze magán célra is csak kézírással vagy írógéppel másolható”. Az e-könyvek DRM védettek (digitális jogkezelés), és vízjelekkel vannak ellátva az oldalak, amelyek az olvasót és a szerzőt is azonosítják. Ez a szerzőknek is egy új lehetőség, hiszen nincsenek járulékos költségek, mint például a raktározás és egy viszonylag olcsó kiadói díj fejében tudják feltölteni a műveiket, amit aztán rugalmasan tudnak kezelni. Ha módosítani szeretnének, jelzik a kiadónak, ahonnan kapnak egy beléptetési kódot, amivel hozzá tudnak férni a szöveghez, ezután lehet kiegészíteni, módosítani azt. 
A digitális könyvek vásárlásának a menete a következőképpen alakul. A felhasználó regisztrálja magát, majd kap egy beléptetési kódot, ezután a számítógépet is regisztrálják. Fizetni készpénzben, csekken vagy átutalással lehet. A fizetés történhet az OTP rendszerén belül, de lehet fizetni a Debit – Code feltöltőkártyával is, amit be lehet szerezni a Typotex Kiadóban, illetve az Olvasók Boltjában is. Jelenleg nem olvashatóak e-könyv olvasókon, okostelefonokon vagy egyéb mobileszközökön, csak az Adobe Acrobattal. De dolgoznak a fejlesztéseken, hogy más eszközökkel is használhatóak legyenek. A szövegből csak bizonyos részeket lehet kimásolni és csak egyszer. 
Az előadás után kötetlen hangnemben lehetett kérdezni, konzultálni a jelenlévőkkel, akik pizzával és üdítővel kedveskedtek a jelenlévőknek, valamint egy ingyenes letöltésre jogosító e-könyv kuponnal. A felsőoktatásban tanulóknak, akárhogy is nézzük nagy segítség, hogy van egy portál, ahol könnyen, egyszerűen és gyorsan jutnak a kívánt információhoz, ahol kényelmesen be tudják szerezni a szükséges anyagot. A kiadó folyamatosan azon van, hogy fejlessze és újítsa a portált, a szolgáltatást, hogy ki tudja elégíteni a minél nagyobb igényeket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top