Close

Koncertek az A38 Hajón

Három kitűnő zenekar a folk, a rock, a pop és a világzene határán. A Napra, a Fókatelep és a Szabó Balázs Band a magyarországi world music „újhullámának” kiemelkedő, markáns és egyéni hangvételű együttese. Most egy este alatt, az
A38 Hajón (Petőfi híd budai hídfő) mutatják be, micsoda potenciál rejlik még mindig a magyar és balkáni népzene, illetve a rock, a funk és a pszichedélia elegyítésében.
A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.
A Napra már alakulásakor kiemelt figyelmet kapott, és az első lemez be is teljesítette a várakozásokat. A Jaj, a világ! Hatalmas sikert aratott, és elnyerte a legjobb világzenei albumnak járó Fonogram-díjat. A különleges hangszerelés, az ex-Barbarós Both Miklós egyedi világa és gitárjátéka a world music-etalon Songlines magazinban is elismerő méltatást kapott.
Both Miklós a zenekar közreműködésével készítette el Radnóti című albumát, ami egyedülálló pillanata volt a magyarországi világzenének és vers-megzenésítésnek. Ezt a lemezt követte a második Napra-album, ami már végképp egy kiforrott együttest mutatott, és bebizonyította: a Naprának ott a helye a legnagyobbak között, és a mág mindig nagyon fiatal zenekar hatása valóba korszakos.
A zenekar tagjai
Both Miklós: ének, gitár
Krámli Kinga: ének
Bobár „Bobi” Zoltán: brácsa, harmonika
Hegedűs Máté: hegedű
Winter Csaba: basszusgitár
Pfeiler Ferenc: dob

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult a legendás magyar trance-rock zenekar, a Korai Öröm tagjainak rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a budapesti Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is.
Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka-soundot”.
Felállás:
Biljarszki Emil: billentyűsök, gitár
Csányi Viktor: dob
Jócsik János: ütőhangszerek
Oláh Annamari: ének
Somogyi Ferenc: basszusgitár
Szalay Péter: gitár

A Szabó Balázs Bandet az egykori, nagyon szép reményekkel indult, de sajnálatosan korán feloszlott Suhancos multiinstrumentalista frontembere, Szabó Balázs alapította. A hattagú zenekar (melyben a sokoldalú alapító önmagában kiad egy teljes együttest) a Suhancostól megszokott utat folytatja tovább: magyar népzenei elemek ötvöződnek funkos-dzsesszes-elektronikus megoldásokkal. A magyar fúziós folk-rock legszebb hagyományait folytató SZBB egyik első koncertjére éppen az A38 Hajón került sor tavaly decemberben. Azóta elkészült az első nagylemez, Megcsalogató címmel: vad tempó, a Kerekes Band által kitaposott ösvényt követő viharos etnofunk szerzemények, fantasztikus slágerérzékenység… A Szabó Balázs Band zenéje a legjobb értelemben vett folk-pop, csattogós funkyval, áradó vonósokkal és némi, a frontemberre igazán jellemző átszellemült pszichedéliával.
A zenekar tagjai
Szabó Balázs: ének, gitár, hegedű, kaval
Rostás Ottó: gitár
Szabó János: brácsa
Inoka Győző: bőgő
Szegedi Attila: basszusgitár
Fekete Dezső: dob

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. A koncertre jegy vásárolható személyesen az A38 Hajón, az összes elérhető jegyirodában, bankkártyával az A38 Hajó honlapján, illetve az ismert online jegyirodákban.

Belépő elővételben: 1000 Ft, a fellépés napján: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó orrteraszán gyújthatnak rá.

További információ: www.a38.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top