Close

Mi az ára a megelőzésnek?

Az egész világon minden ember szenved az izzadástól. Sokan szégyellik, annak ellenére, hogy egy természetes folyamatró van szó. Az izzadás a bőr verítékmirigyeinek működése. Különböző egyének különböző könnyüséggel is izzadnak. Azonban befolyással van az izzadás fokára a környezet hőmérséke, hiszen melegben sokat, hidegben keveset izzadunk. Az izzadást növelik a meleg ruha, meleg fürdők. Ez azért van, mert ezek izgatják a bőr érző idegeit s ezek izgalma, a középponti, idegrendszer utján, elterjed a verítékmirigyekhez, valamint a bőr vérérmozgató idegeihez. Minden behatás, mely a bőr vérbőségét növeli, fokozza az izzadást is. Ezért van, hogy a mozgás nagyobb mérvü szaporodása meg az izommunka is növelik az izzadást. De félelem, harag, öröm is válthat ki izzadást.

 

Az egyetlen megoldás mellyel csökkenteni tudjuk, emellett a kellemetlen szagot elrejthetjük a különböző izzadásgátló dezodorok vagy spray-k. Sajos ezekkel kapcsolatban is keringenek már félelmet keltő hírek, melyek főként a nőket érintik. A dezodorok mellrákot okozhatnak. A hír évekkel ezelőtt röppent fel Amerikában, ahol egyes kutatók kapcsolatot véltek felfedezni a hónaljápolási szokások és a mellrák kialakulása között. Állításuk szerint azok a nők, akik rendszeresen használnak dezodoros stifteket, nagyobb eséllyel lesznek mellrákosak, mint azok, akik nem. A dezodorok különböző tartósítószereket és alumíniumot tartalmaznak, s ugyanezeket a tartósítószereket mutatták ki az emlődaganatokban is.

Több mint kétezer rákos melldaganattól szenvedő nőt vizsgáltak meg, összehasonlítva tisztálkodási szokásaikat más, egészséges nőkével. Ekkor került reflektorfénybe az alumínium hatása. Az alumíniumsók úgy gátolják az izzadást, hogy összehúzzák a pórusokat, így azok nem tudnak kiürülni. Egy idő után eltömíti a pórusokat, majd lerakódik és felhalmozódik a mell szöveteiben, ezzel növeli a mellrák kialakulásának esélyét, melynek oka, hogy képes kötődni a szervezet ösztrogénreceptoraihoz. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk, hogy milyen terméket választunk, annak ellenére, hogy 100%-osan nem bizonyított a tény, hogy rákot okozhatnak a dezodorok. Ez a jobb félni, mint megijedni esete. Amire figyelni kell, hogy ne tartalmazzon Aluminium Chloride, Aluminium Zirconium, Aluminium Chlorohydrate, vagy Aluminium Hydroxibromide nevű anyagot.

A natúrkozmetikumok megoldást jelenthetnek. A természetes dezodorok – legyenek ásványi só vagy egyéb növényi összetevő alapanyagból – a már testből távozott váladékkal kerülnek reakcióba, és semlegesítik azok kellemetlen szagát, vagy elnyomják különféle illóolajok segítségével. Legalkalmasabb erre egyébként a zsálya, a levendula és a citromfélék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top