Close

Barnulás zöldséggel és gyümölccsel

Habár a szépség múlandó, a fiatalabbak számára kiváló motiváció, ha azt mondják: a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatására jobban nézhetnek ki.

A nyár beköszöntével, a legtöbb ember visszatarthatatlan kényszert érez az iránt, hogy azokat a testrészeiket, amikről ebben az évszakban lekerül a ruha, falfehér mivoltából, arany barnára varázsolja. Az emberekben genetikailag kódolt, hogy egészséges párt válasszanak magunk mellé, és itt nem csak a jól kidolgozott felsőtestre gondolok. A szépséghez nagyban hozzájárul bőrünk is, hisz a legszembetűnőbb „ruhánk”, amit nem vehetünk le. Mivel ebben a hőségben a nem fedi testünket annyi ruha, gyors megoldás kell. Egyesek a szoláriumot, mások a természetes napfényt részesítik előnyben. Ám szinte mindenben talál az orvostudomány valami kivetni valót.

Az „aggodalmaskodó szülőkön mellett”, a kutatók is elsőszámú közellenségnek tekintik a mesterséges fényt kibocsátó gépeket, ugyanis rákkeltő hatásúak. Mi erről a véleménye?
– Az UV sugárzás hatására a bőr mélyebb rétegeiben melanin termelődik, mely természetes fényvédő hatást biztosít. –Mondta dr. Mihucza Marianna. A szolárium csövei a nap sugarainál lényegesen intenzívebb fényt bocsátanak ki. Vannak olyan gépek, melyek csak hosszú hullámú UV-A, de legtöbbjük kis mennyiségben gyulladáskeltő UV-B sugarakat is kibocsátanak. Az UV-A fény mélyen behatol a bőrbe, gyors, de nem tartós pigmentálódást idéz elő. Roncsolják a kötőszöveti rostokat, vagyis a bőr idővel elveszti rugalmasságát, a vízmegkötő képessége csökkent, dehidrálttá, szárazzá válik, öregszik. Az UV-B sugarak csak a bőr legfelső rétegét éri el. Káros hatásuk mellett, a természetes fényvédelmet nyújtó melanin képzésében fontosak. A bőrtípusnak megfelelő vagy túl gyakori szoláriumozás esetén hasonló károsodásokra lehet számítani, akárcsak a túlzásba vitt napozásnál. A rendszeresen szoláriumozók bőrén már fiatalkorban degeneratív képletek, súlyosabb esetben rákmegelőző bőrváltozások alakulhatnak ki. Mivel mind az UV-A mind az UV-B sugárzás felelős a bőrrák kialakulásáért, ezért a szakmai grémiumok egységes állásfoglalása szerint a szolárium használata sem kozmetikai, sem betegség megelőzési célból nem indokolt.
És mi a helyzet a barnító krémekkel?
– A barnító krémek legfontosabb alapanyaga a DHA (Dihydroxyacetone), mely egy cukornádból kivont cukorszármazék. Az FDA (az USA élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatala) 1970-ben sorolta az engedélyezett kozmetikai szerek közé. A DHA a bőrfelszín hámestjeinek aminosavaival lép kapcsolatba és megszínezi azokat. Az így megszerzett barnaságnak, nincs fényvédő hatása, és nem óv meg a leégéstől sem. A ritka esetben előforduló allergiás reakciókon kívül az önbarnítók nem okozhatnak komolyabb problémát. Mivel a bőr hámrétege természetes módon folyamatosan kopik, a krémekkel elért bőrszín 5-7 napig látható.

Kockázat nélkül is hozzájárulhatunk a fényes, és egészséges szín kialakulásához?
– Igen. Mégpedig egy béta –karotin nevezetű anyag segítségével, mely növényi alapú élelmiszerekben előforduló karotinoid. Ez az A vitamin provitaminja, mely a bél rendszerben valamint a máj sejtjeiben A vitaminná alakul át. Sárgás színű festékanyag formájában a bőr hámrétegében rakódik le, ahol egyrészt, mint szabadgyök-fogó viselkedik, másrészt fizikai fényszűrő filtert képez a nap UV sugarainak káros hatásával szemben. Az eredmény pedig szép, egyenletes barnulás lesz. Mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni, de csak sárgás elszíneződést okoz a talpon és a tenyéren. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag táplálkozás esetén csökkenhet a bőr-, tüdő-, gyomor-, és bélrendszer daganatos megbetegedéseinek előfordulási gyakorisága. Béta-karotin tartalma miatt barnító hatású például a sárgarépa, sütőtök, mangó, és a sárgadinnye bír. Természetes alapú beviteli forrásukon kívül évek óta kaphatók étrend kiegészítő kapszulák formájában is. Ezeket egyesek antioxidáns hatásuk, mások a napozás kezdete előtt az előnyösebb bőrszín elérése céljából alkalmazzák.
Tehát a zöldség- és gyümölcsfogyasztás befolyásoló hatással van „elszíneződésünkre”. Az UV sugárzás ellen pedig nem létezik tökéletes védelem. A legérzékenyebb bőr is 10 perc alatt leéghet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top