Close

Mindenki mást hibáztat

Tovább gyűrűznek a botrányos körülmények között lezajlott Újpest – Ferencváros labdarúgó mérkőzés hullámai. Az eredmény 6-0 volt az újpestiek javára, és a találkozót többször is meg kellett szakítania a játékvezetőnek a szurkolói rendbontás miatt.
Az első reakció az volt, hogy a Ferencváros óvást nyújtott be, mondván, a játékvezető műhibát követett el, amikor a mérkőzés második megszakítása után nem fújta le idő előtt a meccset. Nem valószínű, hogy az MLSZ illetékesei az óvásnak helyt adnának, a szabálykönyvet böngészve ugyanis ennek nincs kellő alapja.

A második lépésben a szövetség fegyelmi bizottsága elrendelte, hogy az Újpest két soron következő hazai mérkőzését a nézők kizárásával kell lejátszani, továbbá mindkét klub köteles egymillió forint büntetést fizetni. Erre is reagáltak a csapatok vezetői, fellebbeztek a határozat ellen.
Abban van némi igazság, hogy a zártkapus mérkőzéssel azokat a szurkolókat is büntetik, akik végig kulturáltan viselkedtek. Az Újpest most legfeljebb elnézést kérhet tőlük, és törheti a fejét azon, miként szűrheti ki a későbbiek során a rendbontókat. Mert megoldást kell találni, az biztos. Nem elég a felületes ellenőrzés a belépéskor, a „szerencsésebbek” bevihetik magukkal a tiltott pirotechnikai eszközöket. Még az sem garancia, ha alapos az ellenőrzés, mert régi gyakorlat, hogy napokkal a mérkőzés előtt „csempészik” be ezeket az eszközöket, és eldugják a stadion valamelyik szegletében. Ehhez az akcióhoz akár partnereket is találnak a személyzet között, hiszen erre is volt már példa.

 

A megoldásról évek óta beszélnek azok, akik dönthetnének. Sajnos csak beszélnek, és nem történik semmi. Ha nincs megfelelő beléptető rendszer, ha nincs kamerás megfigyelés, és nincs névre szóló hely, akkor bármikor megtörténhet az újpesti eset. Viharos gyorsasággal meg kell tenni az első lépéseket, de még ez sem biztos megoldás. Mihamarabb törvényben is szabályozni kellene, hogy a rendbontók büntetést kapjanak. Ha csak annyit mondanak a lefülelt garázdának, hogy ejnye-ejnye, ez nem volt szép fiúk, az kevés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top