Close

Design Management Díj és Magyar Formatervezési Díj 2010

Az elmúlt évben útjára indított díj elismeri és bemutatja, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését. Az elismerést olyan intézmény vagy vállalat nyerheti el, amely képes arra, hogy az esztétikai és formai szempontból kifogástalan teljesítmény mellett a designt szervesen integrálja működésébe. 2010. október 4-én, hétfőn, a Néprajzi Múzeumban adják át a Design Management Díj és a Magyar Formatervezési Díj.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági miniszter a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közreműködésével meghirdette a 2010-es, Magyar Formatervezési Díjat.
A tervezők 2010. május 5-i leadási határidővel a következő kategóriákban nevezhettek:
 
Termék: kereskedelmi forgalomban kapható, kis és nagy szériában gyártott termékek, illetve termékrendszerek.
 
Vizuális kommunikáció: termékek, termékrendszerek, szolgáltatások megvalósult, komplex vizuális arculata, beleértve a csomagolási és információs rendszereket, valamint a számítógéppel készült, interaktív alkalmazásokat.
 
Terv: kereskedelmi forgalomban még nem kapható, megvalósításra érett termékötletek terve, makett vagy prototípus formájában, továbbá a vizuális kommunikáció területére tartozó tervek.
 
Diák: a hazai felsőfokú oktatási intézmények tervezőképzésében részt vevő diákok által, hallgatói jogviszony keretében megvalósult terméktervezés, illetve a vizuális kommunikáció területén készített alkotások.
A pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerése. Ennek érdekében olyan szempontokat vesznek figyelembe az értékelésnél, mint a formai minőség, újszerűség, eredetiség, versenyképesség, a kivitelezés minősége, felhasználóbarát kialakítás, környezetvédelmi, illetve környezetbarát szempontok érvényesülése.
A végső döntést kétfordulós értékelés alapján hozta meg az a szakmai zsűri, melynek tagjai:
 
Pohárnok Mihály – ügyvezető igazgató, Design Terminál Kft., az MFT tagja, a bírálóbizottság elnöke,
Dózsa-Farkas András – formatervező művész, Dózsa-Farkas Design Team, München, a bírálóbizottság elnökhelyettese,
Benczik Judit – ruhaipari mérnök, igazgatóhelyettes, Modell Divatiskola,
Borkovics Péter – Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező iparművész,
Ferenczi Péter – ügyvezető igazgató, Alu-Style Kft.,
Göde András – építész, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
Harmati Hedvig – textiltervező művész, tanszékvezető helyettes, egyetemi adjunktus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
Hörcher Péter – kreatív igazgató, H-artdirectors Kommunikációs Tervező Iroda,
Dr. Kaucsek György – elnök, Magyar Ergonómiai Tanács,
Orosz István  – Munkácsy-díjas grafikusművész, Érdemes művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, egyetemi tanár, Nyugat-magyarországi Egyetem, az MFT tagja.
A Magyar Formatervezési Díj mellett a 2010-ben másodjára meghirdetett Design Management Díjra is lehetett pályázni, illetve jelölni.
A Magyar Formatervezési Tanács által létrehozott díj célja, hogy bemutassa, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését, illetve, hogy elismerje ennek kiváló példáit.
A díj odaítéléséről külön bírálóbizottság döntött, melynek tagjai:
 
Prof. emer. Stefan Lengyel – formatervező művész, egyetemi tanár, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a bizottság elnöke,
Dr. Bauer András – tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar, a bizottság elnökhelyettese,
Dr. Pataki Pál – vezérigazgató, Innovatext Zrt., a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület elnöke,
Takács János – vezérigazgató, Electrolux Lehel Kft.,
Zsótér László – Ferenczy Noémi-díjas grafikusmuvész, rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Az eredményt befolyásoló értékelési szempontok a következők: A design integrációja, A design beépülése a szervezet tevékenységébe, Innováció, Pozitív változások a szervezeten belül, amelyekben a designnak kiemelkedő szerepe volt, A design alkalmazása, A design alkalmazását segítő szervezeti feltételek, erőforrások, folyamatok, A design hatékonysága, A design alkalmazásának eredményei.
A díjak átadására a Magyar Formatervezési Díj 2010. évi ünnepélyes díjátadó gálájának keretében kerül sor. A bírálóbizottság által kiválasztott pályaműveket  kiállítás keretében mutatják be 2010 őszén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top