Close

Védekezés a háziporatka és a penészgomba ellen

Az allergiások a nyár elmúltával se lélegezhetnek fel, hiszen az őszi – téli időszakban egyre többet tartózkodunk a lakásban, ahol a háziporatka és a penészgomba keseríti meg az allergiások életét. Fontos, hogy szabályozzuk a levegő páratartalmát, a fűtőtesteket alaposan tisztítsuk ki, és a növények földjét is rendszeresen cseréljük. Célszerű a gyakori szellőztetés és alapos takarítás, ami megakadályozza mind a poratka, mind a penészgomba szaporodását. 

Amikor a pollenallergia véget ér, kezdődik a penészallergia. A hűvösebb időben egyre többet tartózkodunk a lakásban, ahol szintén vannak olyan tényezők, amelyek allergiát válthatnak ki. Ilyen a háziporatka és a penészgomba. Házi por minden lakásban van, elkerülhetetlen, hogy teljesen megszüntessük. Az asztmásoknak és az allergiásoknak sokkal jobban oda kell figyelniük ezekre, mert súlyos, fulladásos rohamokat idézhetnek elő náluk. A lakásban számtalan dolog miatt keletkezhet por, a hámkorpa, a bútorok anyagának pora, de lehet textilmaradványoktól és papírtörmelékektől is. Azok, akik allergiások a háziporra, a lakásban minden felületnek könnyen tisztíthatónak, lemoshatónak, portalaníthatónak kell lennie. 
Fontos, hogy rendszeresen legyen takarítva, sűrűn kell porszívózni és az ágyneműt is hetente kell cserélni, ugyanis az ágynemű a porakta melegágya. Szeretik a meleg, párás környezetet, főleg a fekvőhelyeket. Olyan ágyneműben, ahol nyüzsögnek a poratkák az allergiás beteg éjszakánként arra ébred, hogy fuldokol. Ezért fontos, hogy mindig alaposan legyen kiszellőztetve az ágynemű és a lakás is. A gyakori, tartós szellőztetés felfrissíti a lakást és megtisztítja az aktáktól. Minden szerves anyagot tartalmazó párnát, takarót el kell tüntetni, főleg a gyapjú és tollas párnákat, helyettük műszálas és műpehellyel töltött párnákat kell venni. De ugyanígy kell a lakásból is eltüntetni azokat a kárpitokat, szőnyegeket és bútorokat, amik magukba szívják és éltetik a poratkákat.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az allergiások és az asztmások életét a házi por mellett a penészgomba is megkeseríti. A magas páratartalmat kedvelik, valamint a meleg, sötét és nedves helyeket. Így leggyakrabban a fürdőszobában és a konyhában fordulnak elő, ott is a lefolyók, mosdókagylók mellett, a tapéta mögött, de előfordulhat ételmaradványokon, a falon és a ritkán forgatott könyveken is. Ezeket a helyeket mindig alaposan és gyakran kell tisztítani. Itt is fontos és ajánlatos a rendszeres szellőztetés, ami segít megakadályozni a penész szaporodását. Mielőtt beindítanánk a fűtést, alaposan le kell takarítani a fűtőtesteket, minden eldugott részét alaposan le kell mosni, hogy a beindult a légáramlatok ne keverjék bele a levegőbe az allergizáló anyagokat. A légkondicionált helységekben kevesebbet kell ablakot nyitni, így kívülről kevesebb spóra jut a lakásba, viszont a légkondicionálót folyamatosan karban kell tartani, ellenkező esetben megjelenik a párakicsapódás, ami kedvez a penészgomba szaporodásának.   
Az ételek megfelelő tárolása segít abban, hogy ne alakuljon ki a penész. A cserepes növények földjén is lehet penész, ezzel már mindenki találkozott, de, aki allergiás rá, ott a növény földjét rendszeresen kell cserélni és érdemes homokréteggel lefedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top