Close

Kozma Imre atyát és Dr. Mikola Istvánt Széchenyi-aranyéremmel tüntették ki

A Széchenyi Év alkalmából 2010. szeptember 17-én, a Budapesti Széchenyi Fürdő dísztermében megtartott ünnepségen Széchenyi-aranyéremmel tüntették ki Kozma Imre atyát, az Irgalmas Rend Tartományfőnökét, és Dr. Mikola Istvánt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökét. A kitüntetettek a szabadság, a demokrácia és a tudomány területén végzett kiemelkedő munkájukért kapták e rangos díjat. Laudációt mondott Görgey Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar PEN Klub elnöke és Dr. Erdélyi Géza, református püspök, az Emberi Méltóság Tanácsának alelnöke. A Siketolimpia aranyérmes vízilabda csapata már korábban megkapta a díjat. Két tagja, Pintér László és Plaszkó Zsolt, külföldi tartózkodásuk miatt most vehette át a kitüntetést.

Az ünnepség több száz résztvevője megtekinthette a Széchenyi-év alkalmából meghirdetett nemzetközi gyermekrajzpályázat díjazottjainak munkáit. A fentieken kívül még számos más fontos dologról hangzott el információ. Szunai Miklós, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető elnöke és Dr. Lomnici Zoltán, Széchenyi Tudományos Társaság elnöke beszámolt a Széchenyi-év eddigi és hátralévő programjairól, valamint tájékoztatást adtak az Emberi Méltóság Tanácsával közösen szervezett nemzetközi eseményekről.

Több, akár szenzációsnak mondható bejelentés is történt: Budapesten közadakozásból felállítják az Emberi Méltóság szobrát, Oroszországban, a magyar példát követve ugyancsak létrehozták az Emberi Méltóság Tanácsát, s hasonló kezdeményezésről adtak hírt Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Kínában és máshol is. Nem túlzás azt írni, hogy a közeljövőben világméretűvé növekszik a magyar kezdeményezés.

Az esten fellépő művészek voltak a mindössze tíz éves – zömében a saját szerzeményeit játszó –, de máris országosan is ismert Gáll Isis hárfaművész, valamint Dévai Nagy Kamilla előadóművész. Megcsodálhattuk Gáll Georg szobrászművész, Püski Sándor, Shlomo Graber festőművészek alkotásait, akik elsők között ajánlották fel egy-egy művüket az Emberi Méltóság szobrának támogatására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top