Close

Papcsák: „polipszerű” összefonódásokat mutat több száz tanácsadói szerződés

Az elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, „polipszerű” összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Papcsák Ferenc keddi sajtótájékoztatóján közölte: a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések. A kormánybiztos kifejtette: a vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A kilencmilliárd forint közpénzből – tájékoztatása szerint – csaknem nyolcmilliárdot négy cég – a Telkes Csoport, az IFUA Horváth&Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. között osztottak el.

A szerződések közös eleme például a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció hiánya, valamint ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése – mondta Papcsák Ferenc.

A Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium – közölte a kormánybiztos. Papcsák Ferenc kifejtette: a vizsgálat során egyebek mellett megállapították, hogy 2008-ban a társaság akkori ügyvezetője, Kodela László mint különböző kiadványok szerzője több szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal „törvénysértő módon”, tulajdonosi felhatalmazás nélkül több mint 12 millió forint értékben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top