Close

Rendhagyó tanévnyitó

Évadnyitó RINGATÓ Szalóki Ágival és Marék Veronikával 

Az ismét új tanévét nyitogató Ringató minden mamát arra ösztönöz, hogy próbálja ki, élje meg, érezze át gyermekével a Vedd ölbe, ringasd, énekelj! bensőséges játékát. Az országos Ringató egyik célja, hogy a mondókákkal, népdalokkal, mozgásos, ölbeli játékokkal teli foglalkozások jó hangulatő és elvarázsoló légkörének hatására az édesanyák és édesapák otthon is énekeljenek gyermekeiknek, tegyék érzékennyé, fogékonnyá a kicsiket a jó zene, a művészet iránt már ebben a korai életszakaszban.

A másik cél, hogy a felnőttek maguk is örömüket leljék az éneklésben, megérezzék azt, hogy a közös éneklés, a szebbnél szebb magyar népdalok, kánonok megszólaltatása élmény lehet. Az idei tanévnyitó más és fontosabb, több lesz, mint az eddigiek. A résztvevők nem csak saját kedvükre játszanak, énekelnek majd, hanem ezúttal egy súlyos balesetet szenvedett kisfiúért, Balázsért is szól majd minden hang.
   A szélrózsa bármely irányába is indulunk, mára az ország számos szegletében találkozhatunk Ringatókkal, akik évek óta azon dolgoznak, hogy elhitessék a mamákkal: az énekszó, a közös ölbeli játék  a kicsinyek ,,lelki tápláléka” kell, hogy legyen. Céljuk, hogy a foglalkozások oldott légkörében jó mintát kapjanak az anyukák a legkisebb gyerekek zenei nevelésének a lehetőségeire, és megismerjenek néhány módszertani tudnivalót, anélkül, hogy kimódolt, vagy ,,tudományoskodó” lenne a közös éneklés és játék. A Ringatók zenei anyagát a Kodály-i gondolat szerint válogatják, két nagy csokor alkotja az e korosztálynak szánt zenei anyagot, az egyik az úgynevezett ölbeli játékok, a másik pedig a meghallgatásra szánt dalok.
      A kisgyermekkori zenei nevelés, a Ringató szellemi megteremtője és mozgatórugója Gállné Gróh Ilona a tanévnyitó kapcsán elmondta: „Ez a tanítás elsősorban nem a kicsinyeknek szól, hanem a felnőtteknek. A gyerekek nem kapnak feladatot a foglalkozásokon, semmi nem kötelező. Mindenekelőtt a közös éneklés, a játék, a mozgás a fő szempont, de fontos az az áhítatos csend is, ami gyakran varázslatként megszületik.”
     A budapesti Millenárison szeptember 11-én 11.00 órakor rendhagyó jótékony dalolással nyílik meg az új Ringató-tanév. Marék Veronika fővédnökségével és Szalóki Ági vendéghangjával szombaton  több száz ringató édesanyát várnak a szervezők. 
 
A Ringató országos foglalkozásairól, ősztől induló programjairól a www.ringato.hu oldalon további információk olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top