Close

Expó 2010: kínai-magyar egyeztetés volt Sanghajban

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kínai üzemeltetője továbbra is szeptember 15-ig garanciát vár munkája, szolgáltatása szerződésileg őt megillető ellenértékének kifizetésére, ellenkező esetben levonul – hangzott el az expóközpontban csütörtökön tartott kínai-magyar egyeztető megbeszélésen. „Minden résztvevő elmondta a helyzetértékelését és lényegében megállapítást nyert, hogy a kínai üzemeltető várja az elvégzett munkájának az ellenértékét” – mondta az MTI-nek Szilas Cecília főbiztos-helyettes, aki az elhangzottakról részletesen beszámol feletteseinek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM).
Hozzátette: egyebek mellett tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a magyar fővállalkozó nem teljesíti jogszerű kötelezettségeit, ugyanakkor keresik a közvetlen módját annak, hogy megtérítsék a kínai cég jogosnak ítélt költségeit. Dégen István, a fővállalkozó Genexpo 2010 kft.—t ért kritikára – úgyis mint annak egyik ügyvezetője – válaszul elmondta, hogy a hazai problémák a jogi helyzet eltérő értelmezéséből fakadnak.

A sanghaji Tien Ji vállalat vezérigazgatója Csiang Csie-jung megerősítette, amit magyar partnerével, az Expo Trade-del már korábban szóban és levélben közölt, vagyis hogy írásos kormányzati garanciát kér a fizetések jövőbeni teljesítésére. A válaszról Budapesten születik majd döntés.

A találkozón ott volt még a sanghaji magyar főkonzul Kuti László, Mohr Richárd a magyar pavilon vezető munkatársa, Vizi Balázs tanácsadó, valamint a házigazda expóközpont képviselője. Az MTI úgy tudja, az üzemeltetéssel megbízott kínai vállalat fix vállalási árért dolgozik, havonta rendszeresen három számlát nyújt be, a takarítás a műszaki munka és a biztonsági őrség feladatainak ellátásért. Dolgozóinak létszáma 64 fő. A pavilonigazgató korábban elmondta, a jelenleg fennálló kéthavi tartozás 30-35 ezer euró között van, vagyis a kifizetetlen számlák összege közel tízmillió forint, az áprilisi és májusi kifizetéseket az Expo Trade megelőlegezte.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top