Close

Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál a 80 éves Újbudán

 

2010. szeptember 3.-4.-5.

MU Színház, A38 Hajó, Fonó Budai Zeneház

 

Idén kettős jubileumot ünnepel az Újbuda Jazzfesztivál: az ötéves fesztiválsorozatra az idén nyolcvan éves Újbudán kerül sor. A három újbudai kulturális intézmény, a MU Színház, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó együttműködéséből létrejött fesztivál az elmúlt öt évben igazi, nemzetközi rangú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen a kortárs szabad improvizációs zene legnagyobbjai fordultak meg, az idén visszatérő Peter Brötzmanntól Matthew Shipp-pen át Alexander Balanescuig vagy Mats Gustafssonig. Szeptemberben folytatódik a hagyomány, az ötéves jubileumi Újbuda Jazzfesztivál három napján és három helyszínén nagyszerű merítést ad a kortárs magyar és nemzetközi dzsesszélet irányzataiból.

A fesztivál részletes programja:

 

Heden

MU Színház, 2010. szeptember 3., péntek 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Full Blast, Tóth Viktor Four

A38 Hajó, 2010. szeptember 3., péntek 21h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Juhász Gábor Trió

2010. szeptember 3., péntek 21h

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.

 

Phil Minton-Roger Turner Duo (UK) feat. Benkő Róbert, Grencsó István, Mezei Szilárd

MU Színház, 2010. szeptember 4., szombat 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Kőszegi Trió

Fonó, 2010. szeptember 4., szombat 21h

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.

 

Bin-Jip, Babám

A38 Hajó, 2010. szeptember 4., szombat 21h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Részletes ismertetők:

 

Mikołaj Trzaska-Wacław Zimpel-Rafał Mazur Trio (PL) feat. Dóra Attila, Pándi Balázs

MU Színház, 2010. szeptember 5., vasárnap 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

„A zene által percekig beletekinthetünk a végtelenségbe.”

(Thomas Carlyle)

 

Amikor 2005-ben Budapest XI. kerülete, Újbuda megalakulásának 75. évfordulóját ünnepeltük, az Újbuda Jazzfesztivál egyike volt a programsorozat kiemelkedő eseményének. Azóta öt év telt el, Újbuda 80 éves lett, a kerület három jelentős kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó által életre hívott fesztivál pedig már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

 

A fesztivállal annak idején az volt a célunk, hogy Újbudát feltegyük a nemzetközi dzsesszélet térképére és olyan folyamatosan fejlődő, bővülő programot hozzunk létre, amelyre büszkék lehetünk. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ez sikerült! Őszintén be kell vallanunk, nem volt nehéz dolgunk, mert három olyan kiemelkedő, független kulturális központ vállalt szerepet a munkában, melyek az ország legjobbjai közé taroznak. Így az Újbuda Jazzfesztivál ma már lényegesen túlmutat a kerületen, de még a fővároson is. A nyárvégi zenei és kortárs művészeti események között európai rangot szerzett magának.

 

Újbudára mindig jellemző volt a hagyományokat, a kulturális örökséget tisztelő gondolkodásmód, és a folyamatos fejlődést, a megújulást támogató értékrend harmóniája. Az Újbuda Jazzfesztivál változatos programsorozata remek bizonyíték minderre.

 

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok!

 

Molnár Gyula

Újbuda polgármestere

 

Heden

MU Színház, 2010. szeptember 3., péntek 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

A zenekar Hans van Vliet kezdeményezésére alakult a budapesti Jelen (hollandul Heden) nevű, dzsesszklubként is működő kocsmában. Ez a név hordozza is valamelyest a zenekar tagjainak viszonyát egymáshoz, a játékhoz, az összjátékhoz és a publikumhoz: bármelyik pillanatban bármi történhet, de olyan valami mégsem, ami ne a jelent jelentené. A zenekar magját a Grencsó István nevéhez köthető, változó felállású együttes alkotja, és ez a kísérletező kedvű társaság bővült ki tágabb zenészkörrel. Izgalmas produkciónak ígérekezik a magyar jazz élet nagy öregjeinek és ifjú titánjainak közös formációja: itt és most, azaz a jelenben.

 

A zenekar tagjai

Dresch Mihály: fúvóshangszerek

Grencsó István: szaxofon

Hans van Vliet: pozan, harsona, trombita

Márkos Albert: cselló

Benkő Róbert: nagybőgő

Hock Ernő: nagybőgő

G. Szabó Hunor: dob

Sárvári Kovács Zsolt: dob

 

Full Blast, Tóth Viktor Four

A38 Hajó, 2010. szeptember 3., péntek 21h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Peter Brötzmann vitathatatlanul az európai free jazz legkiemelkedőbb muzsikusa: a hatvanas évek szabad improvizációs hullámának motorja, képzőművészként a Fluxus mozgalom egyik vezéralakja, akinek művészi érdeklődése nem ismer semmiféle megkötést. Az 1968-as Machine Gun című lemeztől (ami a free történetének egyik legfontosabb albuma) a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal-kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót. A karrierje kezdetén képzőművésznek készülő, és a világhírű videoművész, Nam June Paik asszisztenseként is dolgozó Brötzmann a szabas improvizatív zenében találta meg az energiák igazi kifejezését, az „egyetlen hangban az összes lehetséges hang” koncepcióját. Számtalan projektje közül ezt bizonyítja a sokatmondó Full Blast elnevezésű zenekara is, melyben két kiváló svájci muzsikussal hoz létre elemi erejű, leginkább dzsessz-metálnak nevezhető energiakitörést.

 

A zenekar tagjai

Peter Brötzmann: altszaxofon, tenorszaxofon, klarinét, tárogató

Marino Pliakas: basszusgitár

Michael Wertmüller: dob

 

Lemezek

Full Blast, 2006

Black Hole, 2009

Crumbling Brain, 2010

 

www.myspace.com/broetzmannpliakaswertmueller

www.peterbroetzmann.com

www.marinopliakas.com

www.michaelwertmueller.com

 

„Tóth Viktor a fiatal magyar dzsesszgeneráció egyik legtehetségesebb tagja” – ítja róla a sajtó, Climbing with Mountains című albuma a 2007-es év legjobb dzsesszlemeze díjat nyerte el. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Dresch Mihály. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. A különleges felállású kvartett „vendégművésze”, Robert Ikiz 1979-ben született Isztambulban, családja hároméves korában települt át Svédországba. A stockholmi konzervatóriumban afro-amerikai zenét tanult, és egy Los Angeles-i ösztöndíjat követően koncerteken, lemezfelvételeken és kurzusok tanáraként megfordult az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, Dél-Afrikában, Mexikóban és Európa számos országában. Állandó tagja Daniel Tilling zongorás triójának, a kiemelkedő gitáros Andreas Öberg zenekarának, a Speedway együttesnek, Magnus Lindgren és Nils Landgren új zenekarának. Tóth Viktorral több európai turnén vett részt, legutóbb a nagyszerű Henry Franklin bőgőssel jártak Magyarországon.

 

A zenekar tagjai

Tóth Viktor: altszaxofon

Szandai Mátyás: nagybőgő

Orbán György: nagybőgő

Robert Ikiz: dob

 

www.myspace.com/tothviktor

 

Juhász Gábor Trió

2010. szeptember 3., péntek 21h

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.

 

Juhász Gábor legalább két tucat formációban játszott az elmúlt húsz évben, többek között olyan prominens zenekarokban, mint a Tin-Tin Q, a Balázs Elemér Group és a Mirrorworld. 2006-ban alakította meg saját trióját, emellett több fontos projektet (Marozsán Erika: Szakíts, ha tudsz; Szalóki Ági-Herczku Ágnes-Bognár Szilvi: Szájról szájra; Szalóki Ági: Karády dalok) indított be.

Papesch Péter alapítója a Europian Mantrának, tagja Presser Gábor produkcióinak, de számos más lemezen is hallható játéka, például Marozsán Erika Szakíts, ha tudsz című albumán. Fodo is rendkívül sokoldalú zenész, vezetője az Azuma Clannak, zeneszerzője Bíró Eszter produkcióinak, emellett Nikola Parov zenekarának ütőse és zongoristája.

 

Ez a trió képezi Juhász Gábor tavaly megjelent, komoly szakmai és közönség elismerést arató  1978 című szerzői CD-jének zenekari törzsét, de rajtuk kívül hallható a lemezen László Attila, Borbély Mihály és Schreck Ferenc játéka is.

 

A zenekar tagjai

Juhász Gábor: gitár

Papesch Péter: basszusgitár

Födő Sándor (Fodo): ütőhangszerek

 

www.juhaszgabor.eu

 

szeptember 4.

 

Phil Minton-Roger Turner Duo (UK) feat. Benkő Róbert, Grencsó István, Mezei Szilárd

MU Színház, 2010. szeptember 4., szombat 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Phil Minton – énekes, trombitás. 1940-ben született az Egyesült Királyság-beli Torquay-ben. Muzsikus családból származik, szülei szintén énekesek voltak. Az elmúlt 30 évben Minton főként improvizatív énekesként tevékenykedett. Szélesebb körű ismertségre elsősorban egyedi előadásmódjával tett szert: az emberi hangképző apparátus lehetőségeit kutatva olyan egyedi technikát fejlesztett ki, melynek segítségével feltárul a hangképző szervek által keltett zörejek teljes spektruma. Produkcióiban gyakori az öklendezés, böfögés, sikoly, és lihegés, illetve gyermeki motyogás, nyöszörgés, sírás és dúdolgatás. Képes arra, hogy hangszálai rezegtetésével két hangot adjon ki egy időben. Számos élvonalbeli improvizatív zenésszel és zeneszerzővel működött együtt. Jelenleg is tagja több improvizatív csoportnak; emellett kvartettben és duóban is fellép Veryan Westonnal, John Butcher-rel és Roger Turnerrel. Az elmúlt 15 év során számos országban vendégszerepelt kórusával – a „Feral Choir” zenei workshoppal egybekötött koncertjei igazi zenei csemegét jelentenek.

 

Roger Turner – ütőhangszerek. Az angol muzsikus pályája a 70-es évek elején indult, és rendkívül sokoldalúnak mondható: dolgozott szóló zenészként, közreműködött kísérleti rockzenei és szabad formájú zenei projektekben, együttműködött tánccsoportokkal, filmes produkciókkal és képzőművészekkel, valamint számos jazz alapú zenét játszó zenekarral dolgozott együtt, köztük Elton Dean, Alan Silva és Lol Coxhill együtteseiben. A hangszer használatában személyes, egyéni nyelv kialakítására törekedett, az ütőhangszeres zene és az elektronikus zene területén végzett kutatásaiért két alkalommal is Arts Council ösztöndíjban részesült. Olyan világhírű improvizatív zenészekkel játszott együtt, mint például Derek Bailey, Evan Parker, Cecil Taylor, Johannes Bauer, Tim Hodgkinson, Veryan Weston, John Butcher, Annette Peacock, Phil Minton, Shelley Hirsch, Joëlle Leandre, Keith Rowe, Wolfgang Fuchs és sokan mások.

 

Mezei Szilárd – hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző. A vajdasági Zentáról származó, kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikus kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is, Zenészként a bartóki és szabadosi vonal követője. Rendszeresen játszik a legismertebb improvizatív zenészekkel, mint például Szabados György, Dresch Mihály, Márkos Albert, Tim Hodgkinson, Peter Ole Jörgensen, Szelevényi Ákos, Hamid Drake, Joe Fonda, Frank Gratkowski és sokan mások.

 

Grencsó István – szaxofonos, fuvolista, zeneszerző. A magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Szélesebb körű ismertségre az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Repertoárja rendkívül sokszínű, a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standerdet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop,- rock és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Koncertezett és felvételeket készített többek között Paul Termos-szal, Peter Kowalddal, Tobias Delius-szal, Peter Brötzmannal, és az orosz Noise Orchestra-val, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak, és az elektronikát is alkalmazó Budbudasnak.

 

Benkő Róbert – talán az egyetlen olyan nagybőgős Magyarországon, aki pályája kezdete óta ragaszkodik a legérzékenyebb és legprogresszívabb improvizatív zenei irányzatokhoz. Éveken át a Dresch Quartet kvartett tagja volt, játszott Szabados György M.A.K.U.Z. formációjában, jelenleg állandó tagja Grencsó István, valamint Szőke Szabolcs zenekarainak, de partnerei közé tartoznak a hazai és nemzetközi zenei élet olyan kiválóságai is, mint Gadó Gábor, Binder Károly, Szelevényi Ákos, a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes tagjai, Márkos Albert vagy Grandpierre Attila. Fontos számára a helyi kultúrához való kötődés; mindez persze az improvizáció – mint legmagasabb szintű zenei tevékenység – által megvalósítandó módon.

 

A zenekar tagjai

Phil Minton: hang

Roger Turner: ütőhangszerek

Benkő Róbert: nagybőgő

Grencsó István: szaxofon

Mezei Szilárd: brácsa

 

www.philminton.co.uk

 

Kőszegi Trió

Fonó, 2010. szeptember 4., szombat 21h

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.

 

Az Újbuda Jazz Fesztiválon a Fonóban, a hazai dzsessz egyik meghatározó, emblematikus figurája, az idén 66 esztendős, sokoldalú jazz dobos, Kőszegi Imre lép fel triójával, amelyben két fiatal tehetséggel – Rozsnyai Imre zongora, Orbán György bőgő – játszik együtt. Kőszegi nemcsak muzsikus és zeneszerző, hanem pedagógus is, emellett hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt, játékára leginkább a bepop és a swinging jazz volt hatással, de nyitottsága által szinte az összes jazz stílusban kipróbálhatta tudását, sőt jó néhány popzenei produkcióban is szerepelt.

 

A zenekar névadója Kőszegi Imre, a magyar jazz nagygenerációjának egyik kiemelkedő muzsikusa, a hazai és a nemzetközi jazzélet egyik legaktívabb résztvevője. A sokoldalú jazzdobos, nemcsak muzsikus és zeneszerző, hanem pedagógus is, emellett hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt, fiatal dobosként Pege Aladár együttesében játszott, a formáció a hatvanas években számos nemzetközi elismerésben részesült. A hatvanas években többször is feltűntek ezeken a fesztiválokon és klubokban, nemzetközi szintű elismerésre téve szert. Kőszegire, a bebop és free swinging jazz volt nagy hatással, de zenei nyitottsága jellemezhető azzal is, hogy közreműködött számos jazz és popzenei felvétel elkészítésében. Időzítése pontos, zenéje pedig kimondhatatlanul gazdag. Saját együttesein kívül megszámlálhatatlan külföldi és magyar muzsikussal játszott és játszik együtt, muzsikált Szabados György free-jazz együttesétől a klasszikus szvinget játszó, Vukán György-Berkes Balázs-Kőszegi összeállítású Szuper Trión át a legendás Rákfogóig. Játszott Radics Bélával és Frank Zappával, a Tomsits, Pege, Babos alkotta Take Fourban.Továbbá, az Amerikában élt magyar gitárossal, Zoller Atillával és Szabó Gáborral, az osztrák szaxofonos Harry Sokallal és Fritz Power zongoristával, a német trombonossal, Albert Mangelsdorffal. Több mint 150 lemezen működött közre.

 

A trió tagjai

Rozsnyai Imre: zongora

Orbán György: bőgő

Kőszegi Imre: dob

 

Bin-Jip, Babám

A38 Hajó, 2010. szeptember 4., szombat 21h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

A szokatlan hangzású név (ejtsd: bin dzsip) – amit egy koreai film címébő kölcsönzött a zenekar – mögött négy sokoldalú, fiatal zenész rejtőzik: Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Józsa András, azaz Andrew J. Bár a zenekar léte és a tagok közös munkája egy ideje nyílt titok, a csapat nem akarta elkapkodni a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású – triphop-, elektro- és nujazz-hatásoktól sem mentes -, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt koncertezni kezdtek volna vele. Talán e kiérleltség az oka, hogy a Bin Jip bemutatkozó koncertje lelkes teltház előtt zajlott az A38 Hajón.

  

A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában – nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket, stb. Nem egészen egy év alatt egy teljes nagylemeznyi anyagot vettek fel, amelynek végső keverését két kiváló hangmérnök, Moldvai Márk (ex-Neo, Mitsoura) és Schram Dávid végezte. A bemutatkozó lemez hamarosan a boltok polcaira kerül (a nemzetközi érdeklődésre jellemző, hogy először Japánban jelenik meg), ez Enter című dalhoz Pater Sparrow filmszemle-díjas csapata készít különleges látványvilágú klipet, és a fokozódó aktivitást mutatja a tagok részvétele a hamarosan megjelenő Cseh Tamás-emlékalbumon, illetve az, hogy a Bin Jip – egy őszi, országos lemezbemutat óturné keretei között – fellép a Művészetek Palotájában is.

 

A zenekar tagjai

Harcsa Veronika: ének

Kaltenecker Zsolt: billentyűsök

Gyémánt Bálint: gitár

Andrew J: lemezjátszók, elektronika

 

bin-jip.hu

www.myspace.com/binjipofficialspace

 

A Babám 2007 októberében mutatkozott be az A38 Hajón. A Koala Fusion és Kása Juli ötvözte zenekar ekkor már kéttagú vokállal és szólógitárral is bővült. A két év alatt több fontos magyarországi helyszínen léptek fel, úgy, mint a Sziget Fesztivál és a budapesti Gödör Klub. Juli szerzeményei soul, jazz és nem egyszer népzenei gyökereket sejtető motívumokból építkeznek.

2009 végén a vokált kivéve új felállással és új dalokkal bővülve komolyabb tervek felé néz a zenekar Oláh Dezső, Kardos Dániel, Porteleki Áron, Heilig Tamás képviseletében.

 

A zenekar tagjai

Kása Júlia: ének

Ládi Claudia: ének

Eőry Attila: ének

Kardos Dániel: gitár

Sebestyén Áron: billentyűsök

Heilig Tamás: basszusgitár

Porteleki Áron: dob

 

www.myspace.com/babamzenekar

 

Mikołaj Trzaska-Wacław Zimpel-Rafał Mazur Trio (PL) feat. Dóra Attila, Pándi Balázs

MU Színház, 2010. szeptember 5., vasárnap 20h

Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

 

Mikołaj Trzaska Gdańskból származó szaxofonos és multiinstrumentalista, aki a kilencvenes évek elején tűnt fel a legendás és stílusalkotó Miłość együttes alapító tagjaként, Lester Bowie-val is közös albumukon.  Az évtized második felében Łoskot nevű avantgarde zenekarával aratott komoly sikereket. 2000-től az Oleś testvérekkel, Lengyelország legjobb ritmusszekciójával lépett fel és készített felvételeket frissen alapított Kilogram Records nevű lemezcége számára, amely rövid időn belül a kelet-európai free jazz színtér egyik legfontosabb kiadója lett.  Szoros kapcsolatokat ápol a skandináv free jazz vonallal, játszik Peter Brötzmannal, Johannes Bauerrel és Joe McPhee híres TRIO X zenekarával is, jelenleg is tagja Ken Vandermark  Resonance projektjének.

 

Wacław Zimpel, az ifjú klarinétos, basszusklarinétos és zeneszerző a rangos poznani I. J. Paderewski Zeneakadémián és a hannoveri Hochschule Für Musik und Theater-en végzett alapos klasszikuszenei tanulmányai után az improvizáció felé fordult, érdeklődése középpontjában az improvizációs és a kortárs zene különböző új formái állnak. Együtt dolgozik az európai és amerikai avantgárd-zenei színtér prominens képviselőivel, olyanokkal, mint Ken Vandermark, Tim Daisy, Dave Rempis, Bobby Few, Steve Swell, Joe McPhee, Steve Cohn, Klaus Kugel, Theo Jörgensmann, Aram Shelton, Mark Tokar és Mikołaj Trzaska, jelenleg tagja Ken Vandermark Resonance projektjének.

 

Rafał Mazur, az akusztikus basszusgitár első számú mestere Kelet-Európában, a krakkói Meeting of Improvisers, a Laboratory of Intuitions fesztiválok és az ImproArt Studio of Improvisation alapítója, valamint az Ensemble 56’ (Dóra Attila magyar szaxofonossal), a Process_Laboratory of Intuition, az Ullén/Dóra/Mazur Trio és a Mazur&Neuringer Duo együttesek létrehozója. Koncertezett Európa-szerte valamint Kínában, Dél-Koreában és Izraelben az alábbi neves improvizátorokkal: Raymond Strid, Lisa Ullén, Lawrence Butch Morris, Marl O’Leary Keir Neuringer, Fréderic Blondy, Charlotte Hug, Eve Risser, Oliver Schverdtem, Mikołaj Trzaska, Marek Chołoniecki, Dóra Attila, Sőrés Zsolt.

 

Dóra Attila, a buddhista teológusként végzett muzsikus alt-, tenor-, és bariton szaxofonon játszik, de laptop, iPhone és sampler segítségével hanginstallációkat is készít. Zeneszerzőként és muzsikusként rendszeresen közreműködik színházi előadások létrehozásában, dolgozik táncosokkal, performerekkel, képzőművészekkel, és több filmzenét is jegyez. Érdeklődésének középpontjában a szabad improvizáció áll, a hazai és nemzetközi improvizatív jazz és kortárs zene szinte minden kiemelkedő muzsikusával játszott már, mint például Grencsó István, David Yengibarian, Sőrés Zsolt, Márkos Albert, Szemző Tibor, Sáry László, Mezei Szilárd, Lajkó Félix,, Anthony Cox, Roger Turner, Phil Minton, Evan Parker, John Edwards, Stuart Jones, Peter Cusack, vagy Paul Lovens. Jelenleg közös lemezfelvételen dolgozik Rafal Mazurral.

 

Pándi Balázs, a budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal dobos azon kevés magyar zenészek egyike, akit világszerte ismernek. 2006-ban a kortárs elektronikát felforgató Venetian Snaresszel jegyzett közös munkák révén figyeltek fel rá. Azóta rendszeresen turnézik a modern zenetörténet egyik legkultikusabb figurájával, a japán Merzbow-val, valamint legfrissebben jegyzett kiadványán  – mely The Blood of Heroes néven debütált – Bill Laswell-lel alkotják a ritmusszekciót. Néhány éve a kortárs improvizáció színterén is próbálgatja erejét, főként kelet-európai zenészek társaként, játszott többek között Rafał Mazurral, részt vett a májusi, nagy sikerű Friv 2 Varsó-Poznan-Krakkó-Budapest improvizációs zenei fesztiválon is.

 

A zenekar tagjai

Mikołaj Trzaska: szaxofon

Wacław Zimpel: klarinét, basszus klarinét

Rafał Mazur: akusztikus basszusgitár

 

+

Dóra Attila: szaxofon

Pándi Balázs: dob

 

www.trzaska.art.pl

www.waclawzimpel.pl

www.rafalmazur.eu

 

Forrás:

Kozlov Sándor

A38 Hajó www.a38.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top