Close

Gyertyára fel!

Nagyon sokan vitatják a természetes gyógymódok hatását. A tapasztalatok nagy része mégis azt mutatja, hogy a legtöbb ilyen módszer igen is hatásos. Ezek közé tartozik a fül-illetve testgyertya is. Igaz egy fül-orr-gégész biztosan nem ezt a kezelési módot ajánlaná, hanem a patikákban kapható fülcseppeket. Aki viszont ódzkodik az orvosoktól és a gyógyszerektől, azoknak minden természetgyógyász ezt ajánlaná. Viszont ha nem javul a helyzetünk egyértelműen el kell mennünk szakorvoshoz. Problémától függően vásárolhatunk fülgyertyát vagy testgyertyát. Szinte minden gyógyszertárban kapható, de a 21. századnak köszönhetően interneten keresztül is hozzájuthatunk. Márkától és anyagától is függ, hogy mennyire kell benyúlnunk a pénztárcánkba, de egyáltalán nem drága.

Fülgyertya
A fülgyertya lenvászon alapanyagú, méhviasszal átitatott, körül-belül 20 cm hosszú, üreges henger. Egyik végén, belül 5 cm hosszú alufólia béleli. A méhviasz a gyertya meggyújtásakor egyenletesen olvad, nem folyik le, cseppmentesen elég.  Nem kell attól félni, hogy esetleg ránkesne az égő anyag. A fülgyertya kezelés a következő betegségek, panaszok esetén segít: fül keringési zavarai,  fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai, halláscsökkenés, fejfájás, migrénes panaszok, nátha, megfázás, szénanátha, stressz. Viszont nem alkalmazható a módszer perforált dobhártya esetén, illetve, ha a beteg a gyertya anyagára vagy a benne lévő gyógynövénykivonatokra allergiás. A gyertya anyaga különböző betegségek kezelésére alkalmas gyógynövénykivonatokat tartalmaz. Ilyen például az eukaliptusz, ami nagyon jó meghűlés ellen,  torokgyulladás esetén pedig fertőtlenítő hatású. A  kakukkfű főként görcsoldó és hurutoldó. A kamilla, ahogyan a legtöbb formájában ebben az esteben is fájdalomcsillapító,  gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. A levendula erős illata ellenére nagyon jó fejfájásra, de alvási zavarok esetén is. Végül a zsálya, amely gyulladáscsökkentő, élénkítő és fertőtlenítő hatással bír. A fülgyertya lassan, körül-belül 10-15 perc alatt ég el, ezalatt hőhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is. A cső alaknak köszönhetően az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás. A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből és a gyertya belsejében lerakódik. Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét. A vákuum- és hőhatás elősegíti a külső és középfül közötti nyomáskiegyenlítődést.

Hogyan használjuk?
A beteget kényelmesen az oldalára fektetjük, fejét párnával alátámasztjuk úgy, hogy a hallójárat függőleges legyen. A fülre egy rétegben vékony gézlapot fektetünk, mely megakadályozza a gyertya égéstermékének bejutását. A gyertyát a beteg fülébe helyezzük és a felső végét meggyújtjuk. Enyhe, forgó mozdulatokkal olyan mélyre nyomjuk, hogy tömítsen. Akkor jó, ha nem jön ki füst a fülből, de a betegnek sem kényelmetlen. A gyertyát az égetés során úgy fogjuk, hogy függőlegesen álljon, de vigyázzunk arra, hogy közben ne nyomjuk össze. A viaszrúd 2/3 részét égetjük el, a megmaradt 1/3 részt eloltjuk az előre oda készített pohár vízben. Fontos, hogy minden alkalommal mindkét fület kezeljük, azután a páciens 15 percig pihenjen. Legtöbbször már az első alkalommal tapasztalható állapotjavulás, de a tartós hatás eléréséhez 10-12 kezelés is szükséges lehet. Nagyon ritkán, de előfordúlhatnak úgy mond mellékhatások. Ilyen például a panasz súlyosbodása, hőemelkedés vagy fülviszketés. Ebben az esetben hagyjunk fel a kezeléssel és forduljunk inkább orvoshoz.
Testgyertya
A testgyertya lényegében olyan, mint egy fülgyertya. A különbség annyi, hogy ezt a test bármely pontján alkalmazhatjuk. A jobb és baloldali halánték, szemöldökök között elhelyezve a  látást javítja. A leggyakrabban viszont köldökben elhelyezve használják, ami az emésztés helyreállításában játszik fontos szerepet. Gerincfájdalmak esetén a csigolya mellett 2-2 ujjnyira kell elhelyezni. Ha torokfájásunkat szeretnénk kezelni, a torok alatti mélyedésben célszerű meggyújtani. Végül enyhítheti a  mélyről jövő köhögést, vagy akár meg is szüntetheti, ha a  mellkasnál középen használjuk. Tilos azonban nyílt seben, fejtetőn és a szív területén kezelést végezni. Mindkettő egyértelműen jótékony hatással bír, annak ellenére, hogy egy kicsit bizarr, hogy egy égő dolgot ennyire közel tartunk a testünkhöz. Kétségtelen azonban, hogy talán ez az egyetlen olyan módszer, amelyet az emberek leginkább elfogadnának. Nem csak olcsó, de az elkészítésével sem kell sokat bajlódni. Az eredmény viszont garantált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top