Close

Igen, csak úgy barokkosan

A Kisfaludy szobor is belépirula minden virág és szalag díszítésével egyetemben, abba a gyönyörűen felcicomázott vendégseregbe, mely Győr belvárosán keresztül, immáron tizennyolcadik alkalommal végigkísérte a barokk esküvőre érkező ifjú párt. Volt mit látni, hallani, inni s enni. Ezért aztán nem is szaporítom tovább a szót, hanem a ceremóniamester szavaival élve, csak annyit mondok: „Táruljon a kedves vendégek elé minden csodás látvány és hallvány.”

Masnis cipők sokasága kopogott az aszfalton, és súlyosan hullt alá a szatén és a brokát. Nagy Nórát és leendő hites urát Nagy Károlyt augusztus 14-én szombaton, több mint száz fős esküvői menet kísérte az oltár elé, mely 2010-ben a győri Víziszínpadon kapott helyet. A korhoz illő öltözékben megjelent násznépet az örök ceremóniamester Rupnik Károly a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja, valamint a vőfély Pörneczi Attila a Győri Nemzeti Színház színésze vezette.

Utánuk nem sokkal megérkeztek az évszakok. A Zichy-palota projektvezetőjének Keglovich Ferencnének és a rendkívül kreatív jelmeztervezőknek köszönhetően találkozhattunk az ezüstösen csillogó téllel, a virágba boruló tavasszal, a cseresznyésen mosolygó nyárral és a tüzes ősszel is. De a rizsporos parókák és a hatalmas abroncsos szoknyák sem maradhattak el. A hangulat most is, mint már annyiszor előtte, csordultig telt szerelemmel, pergő dobszóval és a fehér gerlék szerelmetesen búgó hangjával.

A menyasszony és a vőlegény fehér hintója, a fanfár, valamint a színpadon várakozó vonósnégyes és Borkai Zsolt, Győr polgármesterének köszöntője már hab volt a tortán. Valószínűleg nehéz lenne ennél emlékezetesebb esküvőt elképzelni. Hisz nem mindenki teheti meg, hogy visszarepül a múltba és egy barokk pompába öltözött várossal együtt ünnepli meg élete legszebb napját.

De a lehetőség fennáll, legalábbis ami a barokk esküvőt illeti. Ugyanis a Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivált, a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság, a nyugat- dunántúl turisztikai régió kiemelt örökségturisztikai rendezvényének nyilvánította, és Győr ezt a címet 2011-ig büszkén viseli. Célja, hogy aktív és kulturálisan magas szintű kikapcsolódást nyújtson, mind a város lakóinak, a környékbeli falvaknak, illetve az ide látogató, szépségre és jókedvre szomjazó külföldieknek.

Tehát szerelemre fel és találkozunk a következő barokk esküvőn. Minden bizonnyal talpig selyemben, brokátban és csipkében.

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top