Close

Feketén-fehéren – egy koncert képei

Lajkó Félix és kísérője, Brasnyó Antal koncertje a 20. Művészetek Völgye fesztiválon, az öcsi kőfejtőben.

Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én, a nyilas jegyében. (Beethoven ugyanezen a napon született 1770-ben.) Zenekedvelő családban nevelkedett, amelynek korábban egyetlen tagja sem választotta a zenélést élet- és szakmai hivatásul.

 

Első hangszere a citera volt, amellyel tízéves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

„ A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvízatív dallamokat.”

Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovač zenekarának, a Ritual Nova-nak. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanaka-val, a francia Noir Désir zenekarral. Több koncertet adott Alexander Balanescu-val, Boban Markovič rézfúvós roma zenekarával.

 

Több színházi előadáshoz írt zenét. Egyebek közt a Szabadkai Népszínház „Közellenség” című darabjának teljes zenei anyagát szerezte, de az orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és szolgáltatott már zenei anyagot Bozsik Yvette koreográfiájához is.

A jugoszláviai Ljubiša Samardžič „Kerekek” című filmjének teljes zenei anyagát Ő szerezte. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Számos nagyjátékfilmben szerepelt és róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét.

Írt zenét a Velencei Biennálé „Új Atlantisz felé” című projektjéhez 2000-ben. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza. 2008-ban a Magyar Filmszemlén a legjobb filmzene kategóriacímet nyerte.

Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és Ő nyitotta meg 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot.

2001-ben, a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán. Azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt. 2006 óta Brasnyó Antal brácsás kíséri ezen az úton.

Megjelent lemezei:

1993 – Dresch Quartett
1995 – Royal Shadows
1996 – Noir Désir (közreműködő)
1997 – Lajkó Félix és Zenekara
1998 – Lajkó Félix-Lőrinszky Attila a Zeneakadémián
1998 – Lajkó Félix és Zenekara (Koncert ’98)
1999 – Srbija: Sounds Global (egy dal a válogatáslemezen)
2000 – Boban Markovič Orkestar (közreműködő)
2001 – Lajkó Félix és Bandája játszik
2002 – Félix
2004 – 7
2008 – Remény
2009 – A Bokorból

Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartett-el közösen a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki először. 1999-ben megkapta a Magyar Művészetért díjat. 2000-ben „Szabadkáért” díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki.

Koncertek a közeljövőben:

Lajkó Félix és barátai
2010. augusztus 21. 20:00
Budapest – Égtájak Fesztivál

Lajkó Félix és barátai
2010. augusztus 26. 21:30
Marosvásárhely-Targu Mures, Románia – Félsziget Fesztivál

Lajkó Félix – Brasnyó Antal
2010. augusztus 29. 19:00
Budapest, Pollack Mihály tér

Szöveg: lajkofelix.hu

Kép: Imhof Iván.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top