Close

Óriáscsiga helyett léghajóház? – Lesz-e bármi is a Belvárosban?

A Vörösmarty téren már van egy irodaház-üvegpalota borzalom, amely elcsúfítja a teret, s amely ellen hiába tiltakozott a hazai építész társadalom. Most úgy tűnik, hogy sikerül ismét egy, a belvárosi környezetből teljesen kirívó valamit építeni. Az úgynevezett Léghajóházról van szó, amely természetesen külföldi sztárépítész közreműködésével valósul majd meg. A terv sok „sebből vérzik”. Először is egy ilyen mamut épület, nem ebbe a belvárosi környezetbe való, építsék meg az Orczy téren, vagy a Dózs György úton, ahol már szintén sikerült egy ehhez hasonló modernnek mondott épületet elhelyezni. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy miért nem a hazai tehetséges, neves építészekkel terveztetnek meg egy ilyen frekventált helyen létrehozandó épületet. Miért ismét külföldről jön valaki, aki ahelyett, hogy a saját országának fővárosát boldogítaná egy ilyen csodabogárral, a mi városunkat rondítja el. Felmerül még egy kérdés is: vajon az ötödik kerület vezetésének milyen érdeke fűződik egy műemléki környezetbe lepottyantott beton-üveg csodához?


A pár évvel ezelőtt Zaha Hadid által a Szervita térre megálmodott „óriáscsiga” helyett most egy másik sztárépítész cég tervei kerültek célkeresztbe a Belvárosban. Az építész szakmán belül nagy botrány keveredett a Belváros új főutcájának emblematikus projektjéből, ami a világhírű angol építész, Norman Foster irodájának tervei alapján készülne, és egyelőre „léghajóház” fantázia néven borzolja vagy éppen deríti a kedélyeket – írja a Népszabadság.

A kialakult állapotot talán az tükrözi a legjobban, hogy a Magyar Építész Kamara visszahívta a Központi Tervtanácsba delegált három tagját, Balogh Balázst, Fazakas Györgyöt és Finta Józsefet. A döntés oka az volt, hogy a június végi tervtanácsi ülésen ők is megszavazták, hogy a pesti belváros szívében, öt háznak az elbontásával lehetővé váljon egyetlen hatalmas üzlet-irodahotel komplexum felépítése.

A „léghajóház” fejlesztője az a Csipak Péter lenne, aki az utóbbi öt évben a Deák Ferenc utca több régi épületét újította fel, a földszinti üzlethelyiségekbe rangos divatmárkák boltjait költöztetve, amit ma mindenki csak Fashion Streetként emleget.

Az új épület öt lebontandó ház egybefüggő telkén jönne létre a Kristóf tér és az angol követség között, átívelve a Deák Ferenc utca fölött. A bemutatott tervek szerint aljában mélygarázs, utcaszintjén és -1-es szintjén üzletek lennének, emeletein pedig felső kategóriás irodák. Háromezer négyzetméteres tetőterasza fölött egy hosszú, Zeppelin-szerű épületelemben szálloda nyílna.

Forrás:portfolio.hu

 

A cikk itt folytatódik 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top