Close

Bekezdtek

Két döntő, három érem. Elsőre nem is hangzik olyan rosszul. Másodikra sem, pláne ha tisztában vagyunk a részletekkel. A margitszigeti Úszó Európa-bajnokságon remekül kezdtek versenyzőink. Már az első napon „összeúsztak” egy ezüst és bronzérmet.

 

Hölgyeké az elsőbbség, így hát kezdjük a női 400 méteres vegyesúszás fináléjával, ami nem várt fordulatokat hozott. A szám toronymagas esélyese és tavalyi világbajnoka a hazai színeket képviselő Hosszú Katinka volt. A szurkolók és a nagy vetélytársak is a „vegyes királynőt” tartották az aranyérem legnagyobb várományosának. A döntőben még egy honi versenyzőért szoríthattunk, a nagy reménységnek tartott Jakabos Zsuzsannáért. A 21 éves Zsúnak – mindenki így szólítja – bár akadtak reménykeltő eredményei, felnőtt világversenyen még sohasem tudott dobogóra állni. Mostanáig… Lányaink kiválóan kezdtek olyannyira, hogy 100 méter után kibérelték az első két helyet, sőt még féltávnál is vezetett a magyar duó. Ekkor a legnagyobb rivális brit, Hannah Miley a harmadik helyen állt, de sajnos a harmadik száz méteren vagyis a mellúszáson átvette a vezetést. Mi az hogy átvette! Majdnem két másodperces előnnyel fordulhatott az utolsó száz méterre. Katinka ekkora hátrányt már nem tudott ledolgozni, így a második helyen csapott célba. Jakabos Zsú óriási gyorsúszó hajrájának köszönhetően megszerezte a harmadik helyet és ezzel élete első felnőtt Európa-bajnoki érmét. A győztes Hannay Miley egyébként Európa-bajnoki csúccsal győzött.

Minden bizonnyal ösztönzőleg hatott férfi versenyzőinkre a hölgyek kiváló szereplése. Ajkai reménységünk Kis Gergő nem is maradt adós a jó eredménnyel. A 400 méteres gyorsúszás fináléjában hatalmas hajrájának köszönhetően sikerült benyúlnia a harmadik helyen. Ám az a röpke 3 perc 48 másodperc korántsem volt sétagalopp Gergő számára. A döntőben igazán nagy nevekkel kellett megküzdenie. A leckét a tavalyi világbajnok, a német Paul Biedermann és a franciák nyolcszoros junior Európa-bajnoka Yannick Agnel adta fel. Úgy tűnt Kis nem tud megbirkózni a két ismeretlenes egyenlettel. 300 méternél nemcsak a két „nagyágyú” hanem négy másik úszó is megelőzte. Az utolsó száz méteren a 7.! helyen állt, ekkor azonban új dimenzióba kapcsolt és szinte repült a vízen. Az utolsó ötven méteren minden tartalékenergiáját „bekapcsolva” a két favorit mögött, harmadikként ért célba. Angel, aki francia csúcstartóként érkezett az EB-re nagy csatában győzte le a mindenki által legyőzhetetlennek tartott Paul Biedermannt. Kis Gergő szereplése ezzel még nem ért véget, hisz a 800 méteres gyorsúszásban minden esélye meg van ahhoz, hogy megvédje két évvel ezelőtt szerzett Európa-bajnoki címét.

Úszóink tehát bekezdtek. Igaz a legfényesebb érem még hiányzik, de a magyar csapat húzóemberei még csak ezután ugranak medencébe. Gyurta Dániel és Cseh László erőtől duzzadva várja a finálékat és ne feledkezzünk meg a hölgyekről sem, hisz Verrasztó Evelyn, illetve a már érmet szerző lányok, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is „csobban” még a Széchy vízében. Így nincs más hátra, minthogy drukkoljunk a magyar csapatnak, akik ígéretükhöz híven napról napra elkápráztatják a lelkes magyar közönséget.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top