Close

Jó buli?

Sajnos ma már nem meglepő, ha valaki kipróbál valamilyen könnyű vagy keményebb drogot. Ennek általában van valamilyen előzménye. Van aki a drogban keresi a jókedvét, a boldogságát, van aki egy buli alkalmával próbálja ki először, és sajnos jellemző, hogy vannak, akik akaratuk ellenére kerülnek a hatása alá. Ez gyakoribb a lányoknál, az úgy nevezett partydrogokkal. Sok fiú, férfi kihasználva a lányok naívitását belecsempészi a lány italába.

 
A függőség és a gyógyulás
A kábítószer-függőségnek két nagy csoportja van: a fizikai függőség, és a pszichikai függőség. Ezek gyakran együtt jelentkeznek, átfedik egymást. A függőség és a drogos által átélt folyamat szerves része a tolerancia. Ez alatt a rendszeresen használt szerhez történő hozzászokást kell érteni. Vagyis a rendszeresen  használt droghoz a szervezet hozzászokik, s az azonos hatás eléréséhez mind nagyobb adagra van szükség. Az adag emelésével a függőség is mélyül. Egy rendszeres heroinfogyasztó a halálos adag többszörösét is képes tolerálni. Ennek követezménye sok esetben  halál.  Fizikai függőség esetén, ha  megszűnik a szer bevitele, megvonásos állapot alakul ki. Klasszikus példa erre a morfin, ami úgynevezett euforizáló anyag. Ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, mint az endofrin, mely a boldogságérzetért, hangulatért, a fájdalomérzet gátlásáért, az ébrenlétért felelős. Hiánya depresszióhoz, közönyhöz vezet, ezzel nehezítve a leszokást, emellett fokozza a pszichés függőség kialakulásának veszélyét. A fizikai függőség legtöbb esetben megszüntethető egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. Ez az élmény viszont iszonyú fizikai és lelki terhelést jelent a gyógyulni vágyónak! Pszichés függőség a drog által létrehozott élmények újbóli kívánalmából erednek. A drogos élményei nagy részét, a droghoz fűződő élmények teszik ki és ezeket gyakran nagyobb élményként élik meg, mint  a valós életben szerzett élményeket.. A drogok képesek az érzéseket oly mértékben felnagyítani, hogy a legkisebb élményt is frenetikus magasságba emelik. A pszichés függésre nincs gyógyszer, megszüntetésére hosszú terápiára van szükség, hatalmas a visszaesés lehetősége, különösen, ha egyedül kell megbirkóznia vele a betegnek.
 
Típusai
Vannak Cannabis-származékok, mint például a marihuána, hasis. Amphetaminszármazékok és az LSD, amelyek közé tartozik a speed, extasy, lsd. Ópiumszármazék az ópium, a morfium és a heroin. Végül kokaszármazék a kokain és a crack. Káros hatásainak, esteleges túladagolási tüneteinek mindenki könnyedén utána nézhet, de a legtöbben kaptak felvilágosítást vagy már általános iskola, vagy középiskola alatt.
Az egyetlen tanács, ami adható a felnőttek, barátok számára, hogy legyenek nagyon figyelmesek szeretteikkel. Figyeljék a viselkedésüket, ha van rá lehetőség az anyagi helyzetüket, hiszen ezek a szerek gyakran nem olcsóak. Ha szükséges, nyújtsunk segítséget számukra. De a legjobb amit tehetünk, ha ki sem próbájuk őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top