Close

Basescu fellép a bankuralom ellen

A román elnök is szolidaritást vár a nemzetközi pénzintézetektől, és nem tűri a kioktatást
Pofátlannak nevezte a bankokat Traian Basescu román államfő a közszolgálati televíziónak adott interjúban. Az elnök szerint a pénzintézetek kivonják magukat a felelősség alól Románia jelenlegi helyzetét illetően, pedig ők azok, akik „kioktatnak”, ami egyenlő az „arcátlansággal”. Nem késett a Román Kereskedelmi Bank válasza sem. Dominic Bruynseels elnök szerint az államfő véleménye egyféle frusztráció érzetét kelti. 

Részben a bankoknak tulajdonította a román államfő, hogy országa gazdasági növekedése 2007 és 2008 között megtorpant. Traian Basescu a Román Televízóban azt mondta, hogy a gazdaság újra növekedési pályára állhat, de amíg nem jelölik ki a makrogazdasági egyensúlyt, addig a felemelkedés nem lesz egészséges. „A mi növekedésünk beteges volt 2007 és 2008 között, amit azok a bankok is stimuláltak, amelyek most kiáltoznak, és meg akarnak leckéztetni. Nem fogom megvédeni a bankokat, nekem sem tetszik, ahogy kibújnak a felelősség alól. Ők adtak hitelt személyi igazolványra, őket figyelmeztette a nemzeti bank, most mégis ők azok, akik a televízióban kioktatnak!” – mondta Basescu. Az elnök megerősítette: szeptember elején megvizsgálják a kormánykoalíció fő erejét alkotó Demokrata-Liberális Párttal (PD-L) együtt, hogy mely miniszterek teljesítették jól feladatukat, és kik azok a kormánytagok, akiknek távozniuk kell posztjukról gyenge eredményeik miatt. Az őszre tervezett kormányátalakítás nagy feszültséget okoz az utóbbi hónapokban hatalmas népszerűségvesztést elszenvedő PD-L-ben. A frakcióban egyre többen elégedetlenek Emil Boc kormányának teljesítményével, sőt akár a miniszterelnöknek a leváltásával is számolnia kellene.
Az Erste Bankhoz tartozó Román Kereskedelmi Bank (BCR) azzal vágott vissza az elnöknek, hogy a költségvetési hiány oka a kormány bevételeiben és kiadásaiban keresendő, és semmilyen köze nincs a bankokhoz. „Az Erste az idén a tavalyinál még több pénzt költött a költségvetési hiány pótlására, ezért az elnök úr álláspontja egyfajta frusztrációt okoz nekünk” – jelentette ki a BCR élén álló Dominic Bruynseels. Szerinte a román gazdasági helyzetnél nincs komplikáltabb azokban az országokban, amelyekben az Erste Bank működik. Ennek ellenére Bruynseels szerint Románia lenne az utolsó piac, amelyről visszavonulna. 
 
Kristály Lehel 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top