Close

100 milliárdot hajtana be az APEH

Százmilliárd forintot hajtana be az APEH a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégektől és magánszemélyektől – ez derül ki az adóhatóság legújabb feketelistájáról. A százmilliárd most jól jönne a költségvetésnek, de legfeljebb egy töredéke folyhat be az államkasszába.

Magyarországon ma felelősségre vonás nélkül számolhatja fel cégét az APEH-nak és üzleti partnereinek tartozó vállalkozó, és akár egy órán belül újat alapíthat – számolt be az RTL Híradó.Az APEH-nak 100 millió forintnál többel tartozó cégeket, és 10 milliónál többel tartozó magánszemélyeket sorolják fel egy listán.

A feketelista szerint a VIII. kerületben működik a felszámolás alatt álló rekorder. A Human Rent Kft. 2 milliárdos adóhátralékkal bír, amit majdnem kétmilliárdos bírsággal fejelt meg az APEH. Azaz a tartozásuk a négymilliárdot is meghaladja.

A lista harmadik helyezettje egy Kőbányai úti lerobbant telephelyen működik. A műszaki cikkeket forgalmazó cégről már két éve nem hallottak itt. Ennek a cégnek is több mint 3 milliárd forintot kellene befizetnie a költségvetésbe. De biztosan nem fizet. Az adóhátralékot felhalmozó cégek többségét felszámolják.

Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. Stratégiai igazgatója azt mondta, hogy egy időben nagyobb divat volt eladni a cégeket hajléktalannak vagy külföldi állampolgárnak. Erre ma már Magyarországon nincs szükség. Nyugodtan lehet felszámolásba vinni a céget, semmiféle következménye nem lesz. Akár egy órán belül új céget lehet alapítani.

A 600 millió forinttal tartozó Hasitasi KFT és Sokasara Sárkány Kft alapítójának például már több mint száz cégét számolták fel. Mégsincs mitől tartania. Saját magánvagyonából legfeljebb félmillió forintot kockáztat. Ennyi ugyanis a cégeknél a minimálisan előírt alaptőke, és ennél többet nem követelhetnek a tulajdonoson.

 

forrás: kdnp.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top