Close

Világnapok, de tudunk e róluk?

Munkatársunk Nádi Adrienn a világnapokról írt több érdekes cikket – olyanról is, amelyek sikeresek mondható, de olyanról is, amiről semmi érdemlegeset nem sikerült megtudnia. A továbbiakban ezeket az írásokat ajánljuk a figyelmükbe

A balkezesek világnapja

Augusztus 13-án lesz a balkezesek világnapja. Ezt a napot 1992 óta tartják számon világnapként, egy amerikai szervezet kezdeményezésére. A világon nem él oly sok balkezes, igazából csupán a népesség 10-15%-a. Kutatók állításai szerint minél messzebbre megyünk vissza a történelemben, annál több a balkezes. Ez alapján a jövőben talán már nem is lesznek.
Rengeteg híres balkezest ismerünk: Julius Caesar, Napóleon, Michelangeló, Leonardo da Vinci, Holbein, Dürer, Rafaelló, Beethoven, Mozart, Paganini, Jimi Hendrix, Goethe, Nietzsche, Einstein, Albert Schweitzer, a ma élők közül Bill Clinton, Paul McCartney, Sting, Bob Dylan, Tom Cruise.

A balkezeseknek saját honlapjuk is van: www.balkezesek.hu. Sőt az Államokban megalapították a Balkezes Internacionálét.
De vajon mit jelent és hogyan alakul ki a balkezesség? A tudomány jelenleg több dolgot is fel tud mutatni, mint a balkezesség okozóját. Ilyen a jobb kéz sérülése, magas tesztoszteron szint a születéskor, a születéskori stressz, illetve a jó öreg genetika. Ezek közül bármelyik kiválthatja a balkezességet.

Rengeteg megkülönböztetés érheti a balkezeseket, hiszen a bal általában a rosszat jelenti, a nem jót. A balkezes kisgyerekeket gyakran megpróbálják „átszoktatni” a jobb kezükre. Ennek az az oka, hogy a mindennapi használati eszközök többsége jobbkezes, így a balkezeseket nagy hátrány érheti majd a mindennapokban. Ez az indok nem olyan rémes, mint oly sok tévhit. Miszerint a balkezesek buták, lassabbak vagy nehezebben tanulnak. Ezt az elméletet semmisem támasztja alá, hiszen egy jobb kezes is lehet rossz tanuló, és egy balkezes gyerekből is lehet hős, lásd Napóleon. Jómagam is így gondolom ezt, hiszen a testvérem balkezes. Emiatt sok nehézséggel kellett szembenéznie, főleg a használati tárgyak miatt. Illetve az iskolában, mert a jobbkezes tanárai nem igazán tudtak neki segíteni. De mindezek ellenére minden akadályt sikeresen vett, még akkoris, ha kicsit nehezebben és göröngyösebb úton is érte el a céljait.

A szoptatás világnapja

Augusztus 1-ét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának. Ezen a napon a La Leche Liga világszerte megrendezi a „Séta a Szoptatásért” (World Walk for Breastfeeding) című rendezvényét, amelyben 1995 óta a La Leche Liga Magyarország is részt vesz.
Augusztus első hete a Szoptatás Világhete (World Breastfeeding Week), ekkor a témában több konferenciát is tartanak világszerte.

Az anyasággal járó szoptatás nem új keletű dolog. Már az őskorban is szoptattak Ősanyáink, hiszen ez a női élet velejárója. A módszerek és a hozzáállások azonban gyakran változtak az évezredek alatt. Voltak olyan rétegek, ahol a nők nem szoptattak, hanem dajkákat fogadtak. Vannak olyan rétegek, ahol az alakjuk miatt a nők inkább a tápszert választják az anyatej helyett. Azonban 1990-ben történt valami. 1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük az UNICEF és a WHO) írta alá az „Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról” című dokumentumot. Ennek lényege, hogy a csecsemő 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon. Aztán 2 éves koráig kiegészítő táplálékként kapja.

Ugyanis az anyatej mennyiségi és minőségi összetételében a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka. Ez számára könnyen emészthető, immunanyagokat tartalmaz, biztonságos, és az idegrendszer fejlődésén túl, segíti az anya – gyermek kapcsolat kialakulását. A szoptatás vigasztaló, fájdalomcsillapító, és nyugtató hatással van a szoptatott babákra. Az anya szempontjából a szoptatás segíti a méh-szülés utáni, minél előbbi visszaalakulását, csökkenti a szülés utáni vérzést, és segít mihamarabb visszanyerni a várandósság előtti testsúlyt, illetve náluk kisebb az esély egyéb nőgyógyászati betegségek, és a csontritkulás kialakulására.
Valamint a baba és a mama ez idő alatt tökéletesen egymásra hangolódnak.

Néhány érdekesség: Az anyatejből 5 – ször annyi vas szívódik fel, mint a tehéntejből, koraszülött babák mamáinak tejében, a fertőzések elleni összetevők nagyobb koncentrációban vannak jelen, 8 – 10 IQ ponttal magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek a szoptatott babák

A szoptatás egy igazi kincs, mind a baba, mind a mama életében. Az anyaság amúgyis egy megmagyarázhatatlanul szoros kötelék, amit eleinte a köldökzsinór, majd az anya emlői táplálnak. Nincs felemelőbb egy anyának, hogy karjaiban tarthatja kisbabáját és gondoskodhat róla. Illetve nincs ennél nagyobb megnyugtatás a babának, hogy édesanyja óvón öleli és önmagából táplálja őt.

Balatoni halak napja

Július 30-án tartják meg a balatoni halak napját. Ez a kezdeményezés 2004-ben indult útjára, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet országunk legnagyobb élővizére, a Balatonra. Ezt a tervet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hívta életre oly módon, hogy minden évben július utolsó hetében valamilyen rendezvénnyel tisztelegnek a Balaton halai előtt. Egész napos programmal várja az érdeklődőket minden évben a Balaton. Horgászversenyek, halászléfőző versenyek, illetve programok kicsiknek és nagyoknak.

Szerettem volna bővebben tájékozódni, így négy nappal az esemény előtt, hogy hol is lesz pontosan a program, illetve mikor. Sajnos azonban nem találtam semmit. Pár órát eltöltöttem a számítógép előtt, de nem találtam semmit. Vagyis majdnem semmit:

-2004-es cikk, amiben megírják, hogy mostantól, vagyis akkortól, minden évben megrendezik a Balatoni halak napját.
-Ez egy idézet cikkből van, amit a radio.hu szerkesztett ki tudja mikor „…úgy a január 10-én tartott Balatoni halak napján is arról esett szó, hogy milyen halételeket kínálnak…” Ekkor már rengeteg kérdőjel volt bennem. Elírás lenne a január, vagy áttették ezt a napot? Az elsőre szavaztam, így továbbmentem.
-A wikipédiában és még számos helyen rákerestem a világnapokra, illetve a „magyar-napokra”. Mindenhol megtaláltam, hogy Július 30-a a Balatoni halak napja, de igazából csak ennyi.
-Keresni kezdtem a Balatoni rendezvényeket és az alábbiakat találtam: Zánkai Halásznapok és Borhetek (július16-31), 40 halász emléknap-a balatoni halászok napja (július 30-augusztus 1), Balatoni Hal és Borünnep (június 25-27). Ekkor arra gondoltam, hogy talán ezek közül valamelyikbe épült bele a Balatoni halak napja. Nem elképzelhetetlen. De mégsem hinném ugyanis az első 20 éves, a második 18 éves, a harmadik pedig 8 éves múltra tekint vissza. Az általam keresett esemény pedig maximum 6-7 éves lehet.  

Bár nem találtam szinte semmit a Balatoni halak napjáról, mégsem hiszem, hogy ez egy nem létező nap. Csupán a tájékoztatást keveslem. Én úgy gondolom, hogy ha valamit világ- illetve-országosnappá nyilvánítunk arról több információval kéne szolgálni. Arról nem is szólva, hogy itt programokról is van szó, amikről nem találtam semmit.

Ám, ha valaki mindezek ellenére mégis odatalál a rendezvényre annak jó szórakozást kívánok!

A hontalan állatok világnapja

Augusztus 16-án lesz A hontalan állatok világnapja. Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a kóborállatokra. Ezen a napon szerte az országban nyílt napokat tartanak a kutyaotthonok, állatmenhelyek.
A kezdeményezésből is látszik, hogy nagy szüksége van a segítségre ebben a helyzetben, hiszen Magyarországon rendkívül súlyos a kóborállat-helyzet. Nagyon sok pénzre, szeretetre és odafigyelésre lenne szükség az emberek, állattartók részéről.

Mindenkinek csak annyi állatot kellene tartania, amennyit gond nélkül el tud látni és fel tud nevelni. Tehát az állatokat jó lenne, ha minden állattartó egy életre tudná vállalni, nem csupán addig, amíg az állat mondjuk kicsi, vagy hasznos, vagy egészséges. Aztán minden gazdának tudnia kellene, hogy az állatok bizony szaporodnak, és ha nem akarnak felesleges szaporulatot, akkor bizony ivartalanítani kell a kiskedvencet. Sokkal jobb az a megoldás, amikor pénzt adunk ki az állat ivartalanítására, mint ha az utcára rakjuk a szaporulatot.

Aztán itt vannak a menhelyek, akik befogadóképessége is véges. Ők igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni az állatokért, de mindehhez sok pénzre van szükségük. Azzal is részt vállalhatunk ebből kóborállat problémából, ha örökbefogadunk egy kisállatot. Természetesen csak akkor, ha meg is tehetjük.

Tegyünk együtt azért, hogy ne legyen annyi kóbor állat! Tegyünk együtt az állatok jobb életéért, mert meg fogják hálálni nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top