Close

Gyönyörű apró szörnyetegek

Ahogy mondani szokták, mindig az a legvonzóbb, amit nem szabad és mindig az a leggyönyörűbb, ami veszélyes. Ezeken a képeken a természet legveszélyesebb mikroszkopikus szörnyecskéit láthatjuk. Olyan baktériumokat és vírusokat, melyek, olykor halálos betegségeket hordoznak.  Ám amellett, hogy félünk tőlük és veszélyesek, van még egy közös tulajdonságuk: szépek. A National Geographic csokorba gyűjtött néhány lélegzetelállító mikroszkopikus felvételt.

 

 

A képen nem apró gyöngyöket vagy kristályokat látunk. Ez az Adenovirus, mely újszülöttekre és gyerekekre veszélyes leginkább. Bélhurutot, kötőhártya-gyulladást, hörghurutot, akut-középfül gyulladást okozhat, hogy csak néhányat említsünk.

 

 

 

 

Akár egy űrbéli felvétel. A Listeria monocytogenes azonban nagy veszélyt jelent. Terhes nőknél, a terhesség utolsó harmadában lehet spontán vetélés okozója. Ezen kívül különféle elváltozásokat okozhat a magzatnál. Tejtermékekben, zöldségekben, húsokban, nyers- és füstölt halakban fordul elő, és olyannyira jól tűri a hideget, hogy még az étel lefagyasztása sem jelent megfelelő védekezést ellene.

 

 

Mintha csak néhány fej ínycsiklandóan friss salátát látnánk egy zöldséges kertben. A SARS vírus azonban nem már, mint az atípusos tüdőgyulladás okozója, mely Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában és Európában is felbukkant már. Mivel rendkívül fertőző, WHO 2006-ban a vírus teljes kiirtását tűzte ki célul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek a pici, piros pálcikák a Legionella pneumophila a légiunárius betegség és a Pontiac-láz okozói. A légionárius betegség légzés útján terjed. Eleinte influenza-szerű tünetek jelennek meg, amiből tüdőgyulladás fejlődhet ki. Később a szerveket, mint például a gyomrot, is megtámadhatja.

A Pontiac-láz szintén influenza-szerű tünetekkel jár, de nem alakul ki tüdőgyulladás és ez a betegség a szerveket sem támadja meg.

 

 

 

 

A Herpes zoster (varicella) a felelős a leginkább gyermekkorban kialakuló bárányhimlőért. A bárányhimlő annál veszélyesebb, minél idősebb korban kapja el valaki. A betegség lefolyása után a vírus a szervezetben marad, és immungyengeség esetén övsömört okozhat.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a gyönyörű, üstökösre emlékeztető kis szörnyeteg, nem más, mint a Salmonella. Ételmérgezési tüneteket: hányást, hasmenést, kiszáradást okozhat. A Salmonella typhy, pedig tífuszos lázzal jár. Főleg a nyers tojásban és a baromfi húsban fordul elő, de előre elkészített, le nem fagyasztott ételekben is elszaporodhat, főleg ilyenkor, nyáron.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top