Close

Leszállópályán a magyar gazdaság

A KSH legfrissebb adatai szerint az MSZP által támogatott Bajnai-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően jelentősen javult az ország külkereskedelmi mérlege, melyet azonban a Fidesz felelőtlensége májusban egy pillanat alatt rombolt le.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi gyorsjelentése szerint 2010 első öt hónapjában emelkedett mind a kivitel (17%), mind a behozatal (15%) volumene a bázisidőszakhoz (2009) képest, azonban a kormányváltás utáni május már gyengülést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt, az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.

Kérdéses persze, hogy a megtorpanás okait miben kell keresni, nem szabad azonban megfeledkezni Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen és hazug kijelentéseiről, aminek következtében zuhanásnak indult a hazai valuta.

Szakértői vélemények szerint az év további részében jelentős lassulás következhet be a külkereskedelmi aktívumban, hiszen a Bajnai-kormány szigorú fiskális- és gazdaságpolitikája sokkal tovább nem éreztetheti hatását, ha annak irányát és fegyelmét a jelenlegi Orbán-kormány nem hajlandó tovább tartani.

Tehát a Bajnai vezette válságkezelő kormány teljesítményére van miért büszkének lennünk, részben az export-import arány javítása, részben a forint egyéb valutákhoz viszonyított átlag 8%-os felértékelődése miatt, bár látható, hogy hónapok kemény munkáját percek alatt lehet romba dönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top