Close

Az epizódszereplő

Szegény Pars Krisztiánra rájár a rúd. A magyar atlétikai élet kiemelkedő figurája nem éppen a szerencse kegyeltje. Miért is írom ezt? Véletlenül sem vagyok haragosa vagy éppen rosszakarója a dobóatlétának. Sőt, kifejezetten dühítőnek tartom azt a pechszériát, ami a tehetséges fiatalembert sújtotta, sújtja.

A barcelonai Atlétika Európa-bajnokságon Pars Krisztián harmadik helyen végzett a kalapácsvetés fináléjában. Most valószínűleg mindenki azt kérdezi: mire föl ez a búskomor hangvétel? Nyomós okom van rá, hogy ezt írjam, hisz ezt a magyar fiút mindenki a legutolsó pillanatban megtréfálja, átveri. Bár nem vagyok szerencsejátékos és azt sem tudnám megmondani egy póker partin mikor van az illetőnek Royal Flush-e, arra azért nagyobb összeget tennék, hogy nem a hatos Pars Krisztián (szerencse) száma. Nem csigázom tovább a kedélyeket, inkább elmesélem a történetet.

Pars az idei EB tizenkét fős kalapácsvetés döntőjében nem számított igazán esélyesnek. Most nem. Hosszú sérüléshullám hátráltatta a felkészülésben, így csúcsformájától jóval elmaradt. Ennek ellenére a fináléban olyan teljesítményt nyújtott, amire senki sem számított. Még a versenytársak is tátották a szájukat. Jogosan, hisz a „középdobó” Pars fiúból, potenciális vetélytárs lett, Miszter Pars személyében. A szentgotthárdi fiatalember egyik kísérleténél 79 méter fölé repítette a több mint hét kilós „játékszert”. Pontosan kell feljegyezni az adatokat, ugyanis mindennek jelentősége van! 79 méter 6 centiméter. Ezzel a második, vagyis az ezüstérmes pozícióba dobta magát a 28 éves Pars Krisztián. A hat próbálkozásból álló sorozatból, már csak egyetlen dobás volt hátra. A magyar atléta már nem tudott javítani utolsó kísérletével, de így is várakozáson felül teljesített. De ahogy mondani szokták evés közben jön meg az étvágy. Ha már úgy akarta az a kalapács, hogy 79 méter fölé repül Pars kezéből, ami jelen esetben Európa-bajnoki második hellyel volt egyenlő, miért ne akaszthatnának a magyar atléta nyakába ezüstérmet. Azonban életünk könyve nem mindig úgy íródik, ahogy mi szeretnénk. Egyetlen dobás keresztülhúzta számításainkat. Mert bevallom szurkolóként én is abban reménykedtem, hogy ez a fiú végre a jól megérdemelt helyre kerül. Ha nem is a dobogó legmagasabb fokára, de egészen a közelébe. Nicola Vizzoni jött, látott, dobott, második lett. Az olasz utolsó repítésével beelőzte a mi Krisztiánunkat. Hogy mennyivel? 6, azaz h-a-t centivel. Düh, csalódottság, reménytelenség. Szegény fiú megint elhitte, megint nagyot koppant.

Nem ez az első eset. 2008-ban, a pekingi olimpián negyedik lett. Később kiderült, hogy az előtte második és harmadik helyen végző Fehérorosz atléta doppingolt. Az ügy csaknem két évig tartott. Az évkönyvekben Pars Krisztián már úgy szerepelt, mint az olimpia kalapácsdöntőjének 2. helyezettje. Mindenki úgy emlegette, mint aki az otthoni vitrinjében tartja az ezüstrelikviát. Csakhogy a Fehéroroszok addig „panamáztak”, míg nem nyertek. Ez azt jelentette, hogy semmilyen büntetést nem kaptak a doppingolásukért „cserébe” és még véletlenül sem kellett megválniuk becstelenül szerzett érmeiktől. A mi magyar fiúnk meg olimpiai érem nélkül maradt. Jól átverték…. Hősünk ismét beleélte magát egy tündérmesébe, aminek végül epizódszereplőként lett részese. A mostani történet nem ilyen súlyos, bár a döntő után a magyar csapat óvott, miszerint az első helyezett Charfreitag kilépett a dobókörből legnagyobb, 80 méteres dobásánál.

Persze a „próbálkozást” elutasították. De talán így is van ez rendjén. Ez az óvás a durcás kisgyerekhez hasonlítható, akitől elvették a kedvenc játékát, ezért ő is elveszi a másikét… Szomorkodásnak nincs helye! Már csak azért is értelmetlen a duzzogás, mert Parsnak ez az első felnőtt világversenyen szerzett érme. Kellet már ez a dobogó, hisz a negyedik helyekkel tele a padlás. Ez a (fél) siker pedig újabb löketet adhat kalapácsvetőnknek ahhoz, hogy a jövő évi világbajnokságon, majd az azt követő 2012-es londoni olimpián végre egy igazán kiugró teljesítményt érjen el. Epizódszereplőből főszereplővé válni nagyobb dicsőség, mint „visszafejlődni” főszereplőből epizódistává…


FÉRFI KALAPÁCSVETÉS VÉGEREDMÉNY

1. Libor Charfreitag (szlovák) 80.02 méter
2. Nicola Vizzoni (olasz) 79.12 méter
3. Pars Krisztián (magyar) 79.06 méter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top