Close

Krízis helyzetből a sikerhez vezető út felé

– interjú Mizsér Attila olimpiai bajnokkal, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkárával

– Mennyire fontos, hogy fennmaradt az öttusa a Los Angeles-i olimpia programján?
Abszolút siker. Rendkívül fontos, hogy a fiatalabb korosztály számára motivációs értékként jeleníthetjük meg a lehetőséget az olimpiai részvételre.

– A lovaglást felváltotta az akadálypálya verseny. Nem érzi úgy, hogy szertefoszlott a sportágat övező romantika?
Az egykori öttusázók biztosan így látják. Viszont a Coubertin-i eszmét tekintve, amely szerint szükséges egy komplex sportág az olimpia versenyprogramjába, az öttusa összetettsége így továbbra is fennmaradt.

– Számos elfoglaltsága, jövedelmező tevékenysége mellett Ön lett a MÖSZ főtitkára. Miért vállalta el ezt a tisztséget?
Az öttusa 5 éves korom óta az életem része. Még akkor is az volt, amikor befejeztem a versenyzői pályafutásomat, és nézőként vagy éppen újságolvasóként, kívülről figyeltem a sportágat. Persze, számos időszakban voltak elkötelezettségeim a sportág iránt. A Magyar Öttusa Szövetség elnökségének tagja is voltam, vagy éppen a Magyar Olimpiai Bizottság egyik bizottságának tagjaként ugyancsak kapcsolatban álltam a sportággal. Amikor a bankválság idején egy bankban dolgoztam középvezetőként, megtapasztaltam, hogy az öttusa mennyi mindent adott nekem. Például lelki erőben, konfliktuskezelésben, különböző személyiségekkel való együttműködésben és még hosszasan sorolhatnám. Ebből a tapasztalatból és a vállalati-üzleti életben megszerzett tudásomból szeretnék minél többet integrálni az öttusába, új lendületet adni, és jobb eredményeket elérni a sportágban.

– Főtitkári kinevezése után kritikus helyzet következett be.
Egy hónappal a kinevezésem után szembesültem a ténnyel, hogy a Magyar Öttusa Szövetség irodájának összes munkatársa felmondott. Kőkemény krízishelyzet alakult ki. Körül kellett nézni az öttusa családban, a sportvilágban, kik azok az emberek, akik képesek lehetnek felvenni a munkát. Aki nem volt ilyen vezető pozícióban, annak fogalma sincs arról, hogy ez milyen nehéz helyzet. Hasonlót már átéltem, amikor bankalkalmazott voltam, és a 8 fős csoportomból hárman felmondtak. Augusztus közepére kialakult az új munkatársi kör. Nyilván még egy kis idő szükséges ahhoz, hogy a kollégáim maradéktalanul át tudják venni az eddigi feladatokat.

– A főtitkári munka keretében került sor a gazdálkodás átvilágítására. Mit találtak az átvilágítás során?
Az átvilágítási jelentés megfogalmazta, hogy adóelkerülési gyakorlatot, költségvetési csalásra mutató jeleket fedeztek fel, hűtlen vagyonkezelés gyanúja merült fel. Ennél fogva megtettem a feljelentést.

– A sajtóban megjelentek az öttusa lovak eladásával kapcsolatos hírek…
Az öttusa szövetség feltűnően olcsón adott el lovakat. Az egyik lovat a mostani tulajdonosa több mint tízszeres áron hirdette meg eladásra azzal, hogy folyamatosan teljesíti a 120 centiméteres akadályokkal megtűzdelt pályát. A január-március között, áron alul eladott lovakkal kapcsolatos, bizonyos iratokat, például állatorvosi igazolásokat csak most, októberben csatolták be.

– A sportszakmai munkában is tervez változtatásokat?
Az edzői felkészültségben visszaestünk. Jellemző, hogy régebben a magyar öttusaedzők szakmai munkáját magas nemzetközi elismertség övezte. Ennek jele volt, hogy számos helyen magyar edző készítette fel a külföldi országok öttusa válogatottját. Manapság ez nem jellemző. Terveim szerint az öttusaedzőknek a Magyar Öttusa Szövetség által kidolgozott edző továbbképzési programon kötelezően részt kell venniük. Ezen felül szövetségi alkalmazásban álló, szövetségi programot végrehajtó edzőket is kívánok szerződtetni, a stratégiát így lehet gyakorlatba is átültetni.
A versenyzők létszámának növelését többek között a sportág népszerűsítésével szeretnénk megoldani. A lézerpisztoly használata nem veszélyes, a lézer lövészet kipróbálása és összekötése egy futást tartalmazó aktivitással nagyon szórakoztató. Már most gyakran részt veszünk különböző lakossági fesztiválokon és céges eseményeken ezzel a programmal. Ugyancsak vonzó lesz a lovaglás helyébe lépő akadálypálya verseny kipróbálása, amely a jövőben szerepelni fog az öttusát népszerűsítő kínálatunkban. Emellett népszerűsítő és toborzó rendezvényeink megszervezése érdekében felvesszük a kapcsolatot az iskolákkal, önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel. Minél több emberhez kell elvinnünk az öttusát. Sokkal intenzívebben kell, hogy használjuk a közösségi média csatornáit, amelyhez már hozzá is fogtunk.

– Jól áll a magyar öttusa, hiszen a négy lehetséges olimpiai kvótából már kettőt megszereztek a versenyzőink.
Az, hogy most eredményesek vagyunk abból adódik, hogy néhány kiváló műhely kinevelt néhány kiemelkedő tehetséget. Ugyanakkor a versenyzői létszámunk jelentősen csökkent, és idén hat öttusa szakosztály szűnt meg. Ezeket a folyamatokat meg kell állítanunk.
Ha megnézzük az olimpia eredményességünket, 1952-2004. között – két olimpiát kivéve -, 52 éven keresztül mindig érmet szereztünk az egyéni versenyben, és csapatban is szinte mindig érmesek voltunk. Azóta az utóbbi négy olimpián mindössze két bronzérmet nyertünk. Az elmúlt húsz évben lemaradtunk az eredményességben.

– December 4-én tisztújításra kerül sor, aspirál az elnöki tisztségre?
Természetesen, azt a munkát, amit elkezdtünk, végig szeretném vinni.

Jády György

Shares
scroll to top