Close

A forduló sportújságírói lufija

Az MTK-Diósgyőr mérkőzés második félidejének kezdőrúgását megvásárolták egy kisfiúnak születésnapja alkalmából. Az MTK-mezes fiúcska – teljesen szokatlan módon – nem elégedett meg a kezdőrúgással, hanem formabontó módon rávezette és rálőtte a labdát a diósgyőri kapura.

A kapus kivédte a lövést, a gyermek ismételt, ezt a lövést is megfogta a hálóőr. A kisfiú csalódottan távozott a pályáról. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón erről az esetről is megkérdezték a diósgyőri edzőt. „Rúgjon gólt az MTK-nak a gyerek” – válaszolta a mester.

Ez történt. Soványka kis sztori. Nyilván egy szerencsétlen történet. Az egyik főszereplő egy kisfiú, aki a kezdőrúgás elvégzése helyett gólt akart rúgni. A fiúcska a kedves lehetőséget végül kudarcként élte meg. Nem tudott gólt lőni a profi kapusnak, talán túlzott volt az elvárása önmagával és a kapuban álló bácsival szemben. A frusztrált kisfiú mellett a másik főszereplő a frusztrált kapus, aki a kulcs fontosságú mérkőzésen az első félidőben már két gólt kapott. A többi szereplő a háttérben maradt, például az, aki arra biztatta a kisfiút, hogy ne elégedjen meg egy szimpla kezdőrúgással. Itt vége is lehetne a történetnek.

A sztori azonban fantasztikus karriert futott be. Az újságírók meglátták a történetben szunnyadó potenciált. A csalódott, védtelen kisgyermek, akit megfosztottak a születésnapi boldogságtól és az érzéketlen, embertelen felnőttek – így ez már egy jól eladható, vérlázító sztori. Ez nem lerágott csont, ezen napokig, sőt akár hetekig lehet csámcsogni. Számos médium drámai felütéssel tálalta a történteket. „Embertelen és tahó volt a Diósgyőr kapusa és edzője”, „Van még ott bunkóság, ahonnan az első jött: a kisgyerek születésnapját elrontó futballkapust megvédte az edzője”, „Újabb hungarikum: a világ legbunkóbb kapusa is magyar” stb. Természetesen a cikkeket megspékelték fényképekkel és videókkal. Nyomban felháborodott kommentek sokasága öntötte el az internetet. Ahogy várható volt, a sztori folytatása sem maradt el. Újabb hírek jelentek meg: „Békejobbot nyújt az MTK-s kisfiú édesapja…”, „Kárpótlást ígér a Diósgyőr a kisfiúnak, akit a születésnapján alázott meg a kapusa”.

Ennek a történetnek nem feltétlenül kellett volna a heti sportújságírás egyik meghatározó témájává válnia. „Az igazat mond, ne csak a valódit” – figyelmeztet József Attila. Persze, egy költő könnyen hű maradhat az elveihez, de az újságírói tehetség nagyon fontos eleme egy kevésbé jelentős sztoriból nagy számú kattintást generálni.

Jády György

Shares
scroll to top