Close

A Magyarság Háza program ajánlója

A Magyarság Háza a következő programsorozattal készül az őszre. A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info (A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el!) Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Csalafinta szamárka tarisznyája

Mesés népi játszóház

Időpont: 2022. szeptember 4. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:ce36fd0c-d528-48fe-ab6e-d19b1a6a6331

Ez alkalommal Szalai Klaudia mesél nekünk Szamárkáról, aki miközben az úton legel szép nyugodtan, egyszer csak összetalálkozik a medvével. Az bizony rá akar ijeszteni, de Szamárka különféle csalafinta módon túljár az eszén. Vajon ki győz a végén? Ezt is megtudhatjuk, miközben a nemezelő kézműves foglalkozás alatt elkészítjük csalafinta Szamárka tarisznyáját.

Előadja: Lévay Zsófia és Szalai Klaudia

A kézműves foglalkozást vezeti: Békésapáti T. Zsófia

Időtartam: 60 perc

Ajánlott életkor: 3+

***

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROK

Zoltán

Fodor-Lengyel Zoltán festőművész portréja (Spanyolország)

Időpont: 2022. szeptember 6. (kedd), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:7d813444-b328-4b12-a7a1-8d655cce39c9

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét hallgatva alkotta meg első sorozatát egy notesz lapjain. Alig múlt el tíz éves ekkor, és alig dolgozta még fel szülei elvesztését. Tizenhárom éves korában nevelőapja Spanyolországba vitte, ahol évekkel később festőként otthonra talált, de – mint spanyol felesége is állítja – a szívében megmaradt magyarnak. Legjobb barátai is magyarok, akikkel napi kapcsolatot ápol.

Lengyel-Fodor Zoltán – művésznevén Zoltán – ma egy Madrid közeli faluban él. A nyolcvanas évek elején egy bőrönddel és száz dollárral utazott el Párizsba, ahol beiratkozott a Sorbonne-ra, grafikus szakra. Már diák korában felfigyelt a tevékenységére egy galéria tulajdonosa, és kiállítást rendezett a képeiből. Nem csak hogy sikeres volt a tárlat, de gyorsan el is keltek a művei. Úgy tűnik, ez a sikerszéria azóta is töretlen.

Huszonöt évesen elnyerte a nemzetközi Goya-nagydíjat, több száz kiállítása volt Európában és Amerikában. Rengeteg jelentős külföldi elismerés mellett megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét és a Világ Magyarságáért Művészeti díjat is.

Budapesten értelmiségi családban született, szülei a könyvek, a zene, a művészet szeretetére nevelték. Haláluk után nagyszülei és nagybátyja vették át a nevelés feladatát, nagymamája emlékét nemcsak a szívében őrzi, de egy festményen is megörökítette. Mindig csodálta az egyszerűségét, a tisztaságát, az eleganciáját.

Alkotói válság soha nem gyötörte, mert nem spontán módon alkot, hanem rengeteg kutatás, tanulás, tervezés előzi meg egy adott mű létrejöttét. A feje mindig tele van tervekkel. Általában sorozatokat készít, óriási méretű vásznakon jelenít meg egy-egy témát, gondolatot. Visszatérő motívuma az emberi test, fiatal korában Maurice Bejart balett társulatában tanulmányozta a mozgásban lévő alakokat, a mozdulatokat, formákat. El Greco sorozatával háláját és tiszteletét fejezte ki Spanyolország, a spanyol nemzet iránt. Alapítványt hozott létre a fiatal művészek támogatására. Vallja, nem a műteremnek fest, az alkotónak meg kell küzdenie azért, hogy eljusson az emberekhez. A művésznek nem elég a tehetség, szüksége van elhatározásra, fegyelemre, kitartásra is – ezt üzeni a fiataloknak. No meg a nyelvismeret és a kommunikációs készség is nélkülözhetetlen.

Felesége, Olga nagyon megszerette Magyarországot: az egymástól eltérő tájakat, a művészetet, a gasztronómiát, s nem utolsó sorban a magyar embereket. Azt mondja, Zoltán nem az az ember, aki külföldön elfelejti a hazáját, a nyelvét. Összeköti Spanyolországot Magyarországgal.

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Közlekedj okosan!

Zenés mesejáték

Időpont: 2022. szeptember 11. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:4f3954e5-d048-4fe6-a491-cb3f6ce51ef2

Kamilla és Frici bohócok Cipócskáról mesélnek, akit nagymama gyúr lisztből, és aki elgurul a nagyvilágba. Cipócska eleinte kedves és szófogadó, mindenben hallgat nagymamára és nagypapára. Ám Cipócska cirkuszba szeretne menni és türelmetlen, így megelőzve a bajt, Rémálom nagymama segítségére siet, hogy megmutassa neki a szófogadatlanság következményeit: álmában Cipócska nagymama tiltása ellenére kiszökik a városba, ahol találkozik útközben a Jelzőlámpával, majd a Rossz Gyerekkel, aki ellentétes dologra tanítja, mint amit eddig nagymamától és Jelzőlámpától hallott. Cipócska hallgat Rossz Gyerekre, aminek következtében balesetet szenved a forgalmas úton. Felébredve a rémálomból rádöbben, hogy helytelen dolgokat cselekedni nagyon rossz következményekkel jár és megígéri, hogy szófogadó gyermek lesz.

Kamilla: Gál Natália

Frici: Ferenci Attila

Technikus: Fóris Csaba

Díszlet és kosztüm: Kopinecz György

Színpadra alkalmazta: Gál Natália

Időtartam: 30 perc

Ajánlott életkor: 3+ 

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a résztvevőket!

***

MAGYARSÁG HÁZA TEÁTRUM

Villon – Faludy: Megáldva és leköpve mindenütt

Gál Tamás Jászai-díjas színművész előadói estje

Időpont: 2022. szeptember 12. (hétfő) 19:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:e7d7ebe0-8f52-4fa3-a8d1-f6b3cee01ef7

A villoni örök igazságok, a mindenki számára érthető és érezhető emberi problémák: a halál, a szerelem, a bűn és a mindennapi küzdelem a fennmaradásért, ugyanakkor ezen problémák iróniával és önkritikával való fűszerezése teszi felejthetetlenné ezt a bő 45 percet. Kinek köszönhetjük inkább? Villonnak vagy Faludynak? Mindkettőjüknek, e két zseni nagyszerű találkozásának. Faludynak köszönhetően huszadik századi költészet, tizenötödik századi köntösbe bújtatva.

Előadásban elhangzik A testamentum, Ballada, melyben Villon mester embertársai bocsánatát kéri és öt ballada megzenésített formában: Ballada a Senki Fiáról, Nyári ballada szegény Loviseról, A haláltánc – ballada, Chanson a párisi szépasszonyokról, Kerítőballada Villonról és kövér Margot-járól.

Eme izgalmas időutazás segítője:

Gál Tamás Dosky- és Jászai Mari-díjas színművész

Mester László: hegedű

Időtartam: 45 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB

Szabadság és szerelem Partiumban

Dokumentumfilm szereplőkkel 

Időpont: 2022. szeptember 13. (kedd), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a3ab0579-1b62-49c6-be25-a31472fbddcb

Hihetetlen, hogy Petőfi Sándor üstökös sorsába milyen sok szenvedés, küzdelem, kitartás és dac, boldogság-akarás, gyilkos humor, gyűlölet és szeretet szorult. Mindezek a költő szabadságvágyának „kiáltványaihoz” szükségesek voltak. Ezen a kacskaringós úton követi a film a költő politikai gondolatvilágának alakulását. Miért éppen Partiumba? Az alkotók úgy vélik, hogy itt teljesedik ki legjobban a mindenki által ismert „Szabadság, szerelem!” című versének mibenléte. Ennek titkaiba avatja be a nézőt a fordulatokban, képekben és zenében gazdag film. A film krónikása, Csadi Zoltán olyan különleges természetességgel vezeti a nézőt, mutatja be a kevésbé ismert barátokat, partiumi történéseket, hogy már azon sem csodálkozunk, ha a Költő és „Juliska” vers- és naplórészletekkel beszélgetnek.

„Végig élvezetes és végre nem közhelyes okoskodás Petőfiről, jó a forgatókönyv, ötletes, telitalálat ez a vegyes koncepció (félig doku- félig játékfilm). Sikerült egy hús-vér Petőfit felvillantani, bizonyos életszituációkban. Jó néhány jelenete beleégett retinámba, például a csokor virággal megjelenő két kisgyerek. Köszönöm az élményt, tényleg nagyszerű munka, a nagyváradi színház színészeivel, Könczei Árpád remek filmzenéjével, állami pénz és támogatás nélkül gründolni egy ilyen alkotást, ritkaság manapság!” – írta Pátkai Tivadar Radnóti- és Kormos István-díjas költő, író a győri bemutató után.

A vetítés után beszélgetés a film alkotóival.

Meghívott:

Hajduk Márta, rendező

Novák Lajos, rendező

Forgatókönyv: Hajduk Márta

Operatőr: Tóth Ádám és Varga Tibor

Zene: Könczei Árpád

Szereplők: A nagyváradi Szigligeti Színház művészei

Krónikás: Csadi Zoltán

Rendezte: Hajduk Márta, Novák Lajos és Novák Péter Sámuel

A filmet a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány megbízásából a KárpátPress Stúdió készítette 2022-ben.

Időtartam: 90 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALON

Varga Melinda A fásult kebelnek nincs költészete – verses krónikák az erdélyi irodalmi életről című könyvének bemutatója

Időpont: 2022. szeptember 14. (szerda), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a6394cc3-08bf-49b6-b405-4149e4e92237

„Végtére minden csak játék, az este, az irodalom, az ősz, hogy késésben vagyok, a város és az idő is, ahogy ez a könyv is.”

„Arany János 1852-ben kelt, Hiú sóvárgás című versének utolsó négy sora így szól: „Örömből, keservből dalforrás fakadhat, / Az elpattanó szív még egy hangot adhat: / De, amikor ízenként zsibbad el érzete; / A fásult kebelnek nincsen költészete.” Az idézet utolsó sora lett Varga Melinda a kolozsvári irodalmi élet verses krónikáit összefogó kötetének a címe. Az olvasóban óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy közel ötszáz évvel Tinódi Lantos Sebestyén énekes, verses krónikái után, a huszonegyedik század második évtizedében miért adta a fejét egy költő ehhez hasonló vállalkozásra. Míg Tinódi a török bitorolta Magyarország történéseiről számolt be, többek között Eger várának diadalmas megvédéséről – és amikor Dobó István, az egri várkapitány erdélyi vajda lett, követte őt Erdélybe –, addig Varga Melinda a kincses város lüktető irodalmi életét választotta krónikái tárgyául. Merész vállalkozása kétségtelenül témában és látásmódban egyik legerősebb kötetét eredményezte. A gyűjtemény két ciklusból áll, az elsőnek Költőnek lenni rock end roll, prózaírónak kínszenvedés, a másodiknak, mely alkalmi verseket tartalmaz, A mindenség ingujjban címet adta.

A krónikák 2016 októbere és 2017 decembere között születtek. Az írások geneziséről, az ötletről,könyve előszavában a költő így vall: „Minden Molnár Vilmos Álljunk meg egy szóra-estjével kezdődött. Szellemes, jó hangulatú rendezvény kerekedett belőle, sokat nevettünk, az író és beszélgetőtársa, László Noémi is formában volt, csak úgy repkedtek a poénok. Belém bújt a kisördög, és nem hagyott nyugodni: mi volna, ha mindezt versben írnám meg? …úgy éreztem, azt, ami igazán lényeges egy esten, nem tudja egy száraz és tárgyilagos tudósítás visszaadni. A mondatok hangsúlya, a cigarettaszünet, az író nevetése, a költő bájos mosolya, ízléses ruhája, az épület, a falak, az évszak és a napszak, és végül, de nem utolsósorban az, ahogy én érzem magam, aki elmegy az estre, és hírt adok róla, mind hozzátartozik az irodalmi rendezvényhez…” (Részlet Böszörményi Zoltán a kötetről írt esszéjéből)

Meghívott:

Varga Melinda, József Attila-díjas költő, az Irodalmi Jelen versszerkesztője

Beszélgetőtárs:

Böszörményi Zoltán, Magyarország Babérkoszorú-díjas és József Attila-díjas költője, az Irodalmi Jelen alapító-főszerkesztője

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEM

Snowboarddal az olimpián

Dancsa Annamária előadása

Időpont: 2022. szeptember 15. (csütörtök), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a34715a6-7d28-4205-8e7a-2c4a1659cb53

Dancsa Annamária négyszeres olimpiai résztevő snowboardban. A kárpátaljai Ungváron él családjával. 2019-ben a snowboard világbajnokságon ezüstérmet nyert. 2022-ben részt vett a pekingi olimpián, ahol a koronavírus volt a legnagyobb ellenfele. Az olimpia után az ukrajnai háború jelentősen akadályozta sportolási lehetőségit. A férje elment katonának, Annamária otthon maradt a kislányával. Szeptembertől készül a 2023-as év versenyszezonjára.

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA KONCERT

Ketten + Last Blues Band

Időpont: 2022. szeptember 16. (péntek), 20:00

Helyszín: Lendva / Bánffy Központ terasza – 9220, Lendva, Fő utca 32.

cid:5d8b2e15-728c-4d6a-853a-ce8009f2aee4

KETTEN

Egy apa – Göbő Sándor, aki már gimnazistaként popzenekarban játszott, később verseket zenésített meg, egyetemi évei alatt népi zenekarban muzsikált – és lánya Anna -, aki kisgyerekkorától fogva szeret énekelni, általános iskolás korában hegedülni tanult, ám nemsokára mégis az énekkel kezdett komolyabban foglalkozni. Ők ketten alkotják a lévai KETTEN formációt. A sok közös vonás közül talán a legfontosabb, hogy mindKETTEN az igényes élőzene hívei. Műsoraikban sokféle műfajt igyekeznek megszólaltatni − a klasszikus énektől a népdalon át egészen a musical-ig.

Last Blues Band

Akusztikus hangszerelésű zenéjük széles közönséghez szól. Saját szerzeményeiket adják elő − kortárs magyar költők verseit zenésítik meg, rendhagyó stílusban.

A zenekar megújulását követő első nyilvános szereplésén, a 2019 április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

A zenekar tagjai:

Domján Ádám – elektro-akusztikus gitár, basszusgitár

Tóth Marián – elektromos gitár

Tornóczi Tibor – ének, szájharmonika

Időtartam: 3 óra

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Furfangos Ferkó

Bábelőadás

Időpont: 2022. szeptember 18. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:696d48d4-c510-4f8d-b0b1-bb27c9380ba4

Az öreg király ügyességi versenyt és lovagi tornát szervez a királyi udvarban, hogy olyan rátermett vőlegényt találjon a leánya számára, aki majd átveszi tőle a birodalom kormányzását is. A kis királylány reménykedik, hogy játszótársa – akivel együtt szokták kergetni a lepkéket – a falubeli Ferkó lesz az, ki elnyeri a kezét. Ám Ferkó nem az egyetlen kérő, mások is bejelentették már házassági szándékukat.  Az első Ali, a török pasa, akinek a legfőbb tudománya a szemetelés, a trehánykodás, valamint a parancsolgatás, és aki háreme századik asszonyául akarja hazavinni a királykisasszonyt. A második Balambér lovag, az örökifjú cseh herceg, aki lassan már nyolcvan éves és fő tudománya az alvás. Az utolsó kérő pedig a falubeli Furfangos Ferkó, aki szépséges szappanbuborékokat tud fújni. Vándorútja során egy kerek erdőbe ér, ahol egy óriáskígyóval találkozik, de egy bűvésztrükk segítségével sikerül lenyűgöznie, megszelídítenie és baráti szövetségesének megnyernie.

Az Excalibur bábszínház előadása.

A bábelőadást követő kézműves foglalkozás keretén belül a gyerekek a rézműves mester segítségével és vezetésével elkészítenek maguknak egy-egy kígyós rézgyűrűt, a Ferkót segítő barátságos óriáskígyó jelképét. 

Előadja: K. Kovács István

A kézműves foglalkozást vezeti: Vincze Gyula, ötvösmester 

Előadás Időtartama: 40 perc

Ajánlott életkor: 4+

Üdvözlettel:

Csibi Krisztina igazgató

Jelen e-mail üzenet, valamint a jelen e-mailhez csatolt dokumentumok tartalma bizalmas és az üzleti titoktartás alá tartozik, azt kizárólag a címzett által történő felhasználásra továbbítjuk. Amennyiben az e-mailnek Ön nem címzettje, úgy kérjük, hogy szíveskedjen erről Társaságunkat haladéktalanul tájékoztatni és kérjük, hogy a jelen e-mailt csatolt dokumentumaival együtt szíveskedjen haladéktalanul megsemmisíteni. Tájékoztatjuk, hogy a jelen e-mailben, illetve a jelen e-mailhez csatolt dokumentumokban foglaltak jogosulatlan másolása, bármilyen egyéb jogosulatlan felhasználása szigorúan tilos és jogellenes.

Kérjük, hogy mielőtt jelen e-mail üzenetre válaszol, szíveskedjen megtekinteni a https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat, melyben részletes tájékoztatást nyújtunk a Társaságunk adatkezelési tevékenységeinek körülményeiről, továbbá esetleges kérdéseivel Társaságunk Adatvédelmi Felelőséhez fordulhat az Adatkezelési Tájékoztatóban rögzített elérhetőségeken.

Kérjük, hogy esetleges válaszüzenete kapcsán tartsa szem előtt az adattakarékosság elvét, és kizárólag olyan személyes adatokat továbbítson Társaságunk számára, amely adatok kezelése a jelen üzenetváltás tárgyát képező megkeresés elintézése szempontjából elengedhetetlenül szükséges.


Ezen üzenet és annak bármely csatolt anyaga bizalmas, jogi védelem alatt áll, a nyilvános közléstől védett. Az üzenetet kizárólag a címzett, illetve az általa meghatalmazottak használhatják fel. Ha Ön nem az üzenet címzettje, úgy kérjük, hogy telefonon, vagy e-mail-ben értesítse erről az üzenet küldőjét és törölje az üzenetet, valamint annak összes csatolt mellékletét a rendszeréből. Ha Ön nem az üzenet címzettje, abban az esetben tilos az üzenetet vagy annak bármely csatolt mellékletét lemásolnia, elmentenie, az üzenet tartalmát bárkivel közölnie vagy azzal visszaélnie.

This message and any attachment are confidential and are legally privileged. It is intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed and others authorised to receive it. If you are not the intended recipient, please telephone or email the sender and delete this message and any attachment from your system. Please note that any dissemination, distribution, copying or use of or reliance upon the information contained in and transmitted with this e-mail by or to anyone other than the recipient designated above by the sender is unauthorised and strictly prohibited.

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info (A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el!) Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Csalafinta szamárka tarisznyája

Mesés népi játszóház

Időpont: 2022. szeptember 4. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:ce36fd0c-d528-48fe-ab6e-d19b1a6a6331

Ez alkalommal Szalai Klaudia mesél nekünk Szamárkáról, aki miközben az úton legel szép nyugodtan, egyszer csak összetalálkozik a medvével. Az bizony rá akar ijeszteni, de Szamárka különféle csalafinta módon túljár az eszén. Vajon ki győz a végén? Ezt is megtudhatjuk, miközben a nemezelő kézműves foglalkozás alatt elkészítjük csalafinta Szamárka tarisznyáját.

Előadja: Lévay Zsófia és Szalai Klaudia

A kézműves foglalkozást vezeti: Békésapáti T. Zsófia

Időtartam: 60 perc

Ajánlott életkor: 3+

***

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROK

Zoltán

Fodor-Lengyel Zoltán festőművész portréja (Spanyolország)

Időpont: 2022. szeptember 6. (kedd), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:7d813444-b328-4b12-a7a1-8d655cce39c9

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét hallgatva alkotta meg első sorozatát egy notesz lapjain. Alig múlt el tíz éves ekkor, és alig dolgozta még fel szülei elvesztését. Tizenhárom éves korában nevelőapja Spanyolországba vitte, ahol évekkel később festőként otthonra talált, de – mint spanyol felesége is állítja – a szívében megmaradt magyarnak. Legjobb barátai is magyarok, akikkel napi kapcsolatot ápol.

Lengyel-Fodor Zoltán – művésznevén Zoltán – ma egy Madrid közeli faluban él. A nyolcvanas évek elején egy bőrönddel és száz dollárral utazott el Párizsba, ahol beiratkozott a Sorbonne-ra, grafikus szakra. Már diák korában felfigyelt a tevékenységére egy galéria tulajdonosa, és kiállítást rendezett a képeiből. Nem csak hogy sikeres volt a tárlat, de gyorsan el is keltek a művei. Úgy tűnik, ez a sikerszéria azóta is töretlen.

Huszonöt évesen elnyerte a nemzetközi Goya-nagydíjat, több száz kiállítása volt Európában és Amerikában. Rengeteg jelentős külföldi elismerés mellett megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét és a Világ Magyarságáért Művészeti díjat is.

Budapesten értelmiségi családban született, szülei a könyvek, a zene, a művészet szeretetére nevelték. Haláluk után nagyszülei és nagybátyja vették át a nevelés feladatát, nagymamája emlékét nemcsak a szívében őrzi, de egy festményen is megörökítette. Mindig csodálta az egyszerűségét, a tisztaságát, az eleganciáját.

Alkotói válság soha nem gyötörte, mert nem spontán módon alkot, hanem rengeteg kutatás, tanulás, tervezés előzi meg egy adott mű létrejöttét. A feje mindig tele van tervekkel. Általában sorozatokat készít, óriási méretű vásznakon jelenít meg egy-egy témát, gondolatot. Visszatérő motívuma az emberi test, fiatal korában Maurice Bejart balett társulatában tanulmányozta a mozgásban lévő alakokat, a mozdulatokat, formákat. El Greco sorozatával háláját és tiszteletét fejezte ki Spanyolország, a spanyol nemzet iránt. Alapítványt hozott létre a fiatal művészek támogatására. Vallja, nem a műteremnek fest, az alkotónak meg kell küzdenie azért, hogy eljusson az emberekhez. A művésznek nem elég a tehetség, szüksége van elhatározásra, fegyelemre, kitartásra is – ezt üzeni a fiataloknak. No meg a nyelvismeret és a kommunikációs készség is nélkülözhetetlen.

Felesége, Olga nagyon megszerette Magyarországot: az egymástól eltérő tájakat, a művészetet, a gasztronómiát, s nem utolsó sorban a magyar embereket. Azt mondja, Zoltán nem az az ember, aki külföldön elfelejti a hazáját, a nyelvét. Összeköti Spanyolországot Magyarországgal.

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Közlekedj okosan!

Zenés mesejáték

Időpont: 2022. szeptember 11. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:4f3954e5-d048-4fe6-a491-cb3f6ce51ef2

Kamilla és Frici bohócok Cipócskáról mesélnek, akit nagymama gyúr lisztből, és aki elgurul a nagyvilágba. Cipócska eleinte kedves és szófogadó, mindenben hallgat nagymamára és nagypapára. Ám Cipócska cirkuszba szeretne menni és türelmetlen, így megelőzve a bajt, Rémálom nagymama segítségére siet, hogy megmutassa neki a szófogadatlanság következményeit: álmában Cipócska nagymama tiltása ellenére kiszökik a városba, ahol találkozik útközben a Jelzőlámpával, majd a Rossz Gyerekkel, aki ellentétes dologra tanítja, mint amit eddig nagymamától és Jelzőlámpától hallott. Cipócska hallgat Rossz Gyerekre, aminek következtében balesetet szenved a forgalmas úton. Felébredve a rémálomból rádöbben, hogy helytelen dolgokat cselekedni nagyon rossz következményekkel jár és megígéri, hogy szófogadó gyermek lesz.

Kamilla: Gál Natália

Frici: Ferenci Attila

Technikus: Fóris Csaba

Díszlet és kosztüm: Kopinecz György

Színpadra alkalmazta: Gál Natália

Időtartam: 30 perc

Ajánlott életkor: 3+ 

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a résztvevőket!

***

MAGYARSÁG HÁZA TEÁTRUM

Villon – Faludy: Megáldva és leköpve mindenütt

Gál Tamás Jászai-díjas színművész előadói estje

Időpont: 2022. szeptember 12. (hétfő) 19:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:e7d7ebe0-8f52-4fa3-a8d1-f6b3cee01ef7

A villoni örök igazságok, a mindenki számára érthető és érezhető emberi problémák: a halál, a szerelem, a bűn és a mindennapi küzdelem a fennmaradásért, ugyanakkor ezen problémák iróniával és önkritikával való fűszerezése teszi felejthetetlenné ezt a bő 45 percet. Kinek köszönhetjük inkább? Villonnak vagy Faludynak? Mindkettőjüknek, e két zseni nagyszerű találkozásának. Faludynak köszönhetően huszadik századi költészet, tizenötödik századi köntösbe bújtatva.

Előadásban elhangzik A testamentum, Ballada, melyben Villon mester embertársai bocsánatát kéri és öt ballada megzenésített formában: Ballada a Senki Fiáról, Nyári ballada szegény Loviseról, A haláltánc – ballada, Chanson a párisi szépasszonyokról, Kerítőballada Villonról és kövér Margot-járól.

Eme izgalmas időutazás segítője:

Gál Tamás Dosky- és Jászai Mari-díjas színművész

Mester László: hegedű

Időtartam: 45 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB

Szabadság és szerelem Partiumban

Dokumentumfilm szereplőkkel 

Időpont: 2022. szeptember 13. (kedd), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a3ab0579-1b62-49c6-be25-a31472fbddcb

Hihetetlen, hogy Petőfi Sándor üstökös sorsába milyen sok szenvedés, küzdelem, kitartás és dac, boldogság-akarás, gyilkos humor, gyűlölet és szeretet szorult. Mindezek a költő szabadságvágyának „kiáltványaihoz” szükségesek voltak. Ezen a kacskaringós úton követi a film a költő politikai gondolatvilágának alakulását. Miért éppen Partiumba? Az alkotók úgy vélik, hogy itt teljesedik ki legjobban a mindenki által ismert „Szabadság, szerelem!” című versének mibenléte. Ennek titkaiba avatja be a nézőt a fordulatokban, képekben és zenében gazdag film. A film krónikása, Csadi Zoltán olyan különleges természetességgel vezeti a nézőt, mutatja be a kevésbé ismert barátokat, partiumi történéseket, hogy már azon sem csodálkozunk, ha a Költő és „Juliska” vers- és naplórészletekkel beszélgetnek.

„Végig élvezetes és végre nem közhelyes okoskodás Petőfiről, jó a forgatókönyv, ötletes, telitalálat ez a vegyes koncepció (félig doku- félig játékfilm). Sikerült egy hús-vér Petőfit felvillantani, bizonyos életszituációkban. Jó néhány jelenete beleégett retinámba, például a csokor virággal megjelenő két kisgyerek. Köszönöm az élményt, tényleg nagyszerű munka, a nagyváradi színház színészeivel, Könczei Árpád remek filmzenéjével, állami pénz és támogatás nélkül gründolni egy ilyen alkotást, ritkaság manapság!” – írta Pátkai Tivadar Radnóti- és Kormos István-díjas költő, író a győri bemutató után.

A vetítés után beszélgetés a film alkotóival.

Meghívott:

Hajduk Márta, rendező

Novák Lajos, rendező

Forgatókönyv: Hajduk Márta

Operatőr: Tóth Ádám és Varga Tibor

Zene: Könczei Árpád

Szereplők: A nagyváradi Szigligeti Színház művészei

Krónikás: Csadi Zoltán

Rendezte: Hajduk Márta, Novák Lajos és Novák Péter Sámuel

A filmet a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány megbízásából a KárpátPress Stúdió készítette 2022-ben.

Időtartam: 90 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALON

Varga Melinda A fásult kebelnek nincs költészete – verses krónikák az erdélyi irodalmi életről című könyvének bemutatója

Időpont: 2022. szeptember 14. (szerda), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a6394cc3-08bf-49b6-b405-4149e4e92237

„Végtére minden csak játék, az este, az irodalom, az ősz, hogy késésben vagyok, a város és az idő is, ahogy ez a könyv is.”

„Arany János 1852-ben kelt, Hiú sóvárgás című versének utolsó négy sora így szól: „Örömből, keservből dalforrás fakadhat, / Az elpattanó szív még egy hangot adhat: / De, amikor ízenként zsibbad el érzete; / A fásult kebelnek nincsen költészete.” Az idézet utolsó sora lett Varga Melinda a kolozsvári irodalmi élet verses krónikáit összefogó kötetének a címe. Az olvasóban óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy közel ötszáz évvel Tinódi Lantos Sebestyén énekes, verses krónikái után, a huszonegyedik század második évtizedében miért adta a fejét egy költő ehhez hasonló vállalkozásra. Míg Tinódi a török bitorolta Magyarország történéseiről számolt be, többek között Eger várának diadalmas megvédéséről – és amikor Dobó István, az egri várkapitány erdélyi vajda lett, követte őt Erdélybe –, addig Varga Melinda a kincses város lüktető irodalmi életét választotta krónikái tárgyául. Merész vállalkozása kétségtelenül témában és látásmódban egyik legerősebb kötetét eredményezte. A gyűjtemény két ciklusból áll, az elsőnek Költőnek lenni rock end roll, prózaírónak kínszenvedés, a másodiknak, mely alkalmi verseket tartalmaz, A mindenség ingujjban címet adta.

A krónikák 2016 októbere és 2017 decembere között születtek. Az írások geneziséről, az ötletről,könyve előszavában a költő így vall: „Minden Molnár Vilmos Álljunk meg egy szóra-estjével kezdődött. Szellemes, jó hangulatú rendezvény kerekedett belőle, sokat nevettünk, az író és beszélgetőtársa, László Noémi is formában volt, csak úgy repkedtek a poénok. Belém bújt a kisördög, és nem hagyott nyugodni: mi volna, ha mindezt versben írnám meg? …úgy éreztem, azt, ami igazán lényeges egy esten, nem tudja egy száraz és tárgyilagos tudósítás visszaadni. A mondatok hangsúlya, a cigarettaszünet, az író nevetése, a költő bájos mosolya, ízléses ruhája, az épület, a falak, az évszak és a napszak, és végül, de nem utolsósorban az, ahogy én érzem magam, aki elmegy az estre, és hírt adok róla, mind hozzátartozik az irodalmi rendezvényhez…” (Részlet Böszörményi Zoltán a kötetről írt esszéjéből)

Meghívott:

Varga Melinda, József Attila-díjas költő, az Irodalmi Jelen versszerkesztője

Beszélgetőtárs:

Böszörményi Zoltán, Magyarország Babérkoszorú-díjas és József Attila-díjas költője, az Irodalmi Jelen alapító-főszerkesztője

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEM

Snowboarddal az olimpián

Dancsa Annamária előadása

Időpont: 2022. szeptember 15. (csütörtök), 18:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:a34715a6-7d28-4205-8e7a-2c4a1659cb53

Dancsa Annamária négyszeres olimpiai résztevő snowboardban. A kárpátaljai Ungváron él családjával. 2019-ben a snowboard világbajnokságon ezüstérmet nyert. 2022-ben részt vett a pekingi olimpián, ahol a koronavírus volt a legnagyobb ellenfele. Az olimpia után az ukrajnai háború jelentősen akadályozta sportolási lehetőségit. A férje elment katonának, Annamária otthon maradt a kislányával. Szeptembertől készül a 2023-as év versenyszezonjára.

Időtartam: 60 perc

***

MAGYARSÁG HÁZA KONCERT

Ketten + Last Blues Band

Időpont: 2022. szeptember 16. (péntek), 20:00

Helyszín: Lendva / Bánffy Központ terasza – 9220, Lendva, Fő utca 32.

cid:5d8b2e15-728c-4d6a-853a-ce8009f2aee4

KETTEN

Egy apa – Göbő Sándor, aki már gimnazistaként popzenekarban játszott, később verseket zenésített meg, egyetemi évei alatt népi zenekarban muzsikált – és lánya Anna -, aki kisgyerekkorától fogva szeret énekelni, általános iskolás korában hegedülni tanult, ám nemsokára mégis az énekkel kezdett komolyabban foglalkozni. Ők ketten alkotják a lévai KETTEN formációt. A sok közös vonás közül talán a legfontosabb, hogy mindKETTEN az igényes élőzene hívei. Műsoraikban sokféle műfajt igyekeznek megszólaltatni − a klasszikus énektől a népdalon át egészen a musical-ig.

Last Blues Band

Akusztikus hangszerelésű zenéjük széles közönséghez szól. Saját szerzeményeiket adják elő − kortárs magyar költők verseit zenésítik meg, rendhagyó stílusban.

A zenekar megújulását követő első nyilvános szereplésén, a 2019 április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

A zenekar tagjai:

Domján Ádám – elektro-akusztikus gitár, basszusgitár

Tóth Marián – elektromos gitár

Tornóczi Tibor – ének, szájharmonika

Időtartam: 3 óra

***

MAGYARSÁG HÁZA MESEDÉLELŐTT

Furfangos Ferkó

Bábelőadás

Időpont: 2022. szeptember 18. (vasárnap), 11:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem – 1051 Budapest, Arany János u. 10.

cid:696d48d4-c510-4f8d-b0b1-bb27c9380ba4

Az öreg király ügyességi versenyt és lovagi tornát szervez a királyi udvarban, hogy olyan rátermett vőlegényt találjon a leánya számára, aki majd átveszi tőle a birodalom kormányzását is. A kis királylány reménykedik, hogy játszótársa – akivel együtt szokták kergetni a lepkéket – a falubeli Ferkó lesz az, ki elnyeri a kezét. Ám Ferkó nem az egyetlen kérő, mások is bejelentették már házassági szándékukat.  Az első Ali, a török pasa, akinek a legfőbb tudománya a szemetelés, a trehánykodás, valamint a parancsolgatás, és aki háreme századik asszonyául akarja hazavinni a királykisasszonyt. A második Balambér lovag, az örökifjú cseh herceg, aki lassan már nyolcvan éves és fő tudománya az alvás. Az utolsó kérő pedig a falubeli Furfangos Ferkó, aki szépséges szappanbuborékokat tud fújni. Vándorútja során egy kerek erdőbe ér, ahol egy óriáskígyóval találkozik, de egy bűvésztrükk segítségével sikerül lenyűgöznie, megszelídítenie és baráti szövetségesének megnyernie.

Az Excalibur bábszínház előadása.

A bábelőadást követő kézműves foglalkozás keretén belül a gyerekek a rézműves mester segítségével és vezetésével elkészítenek maguknak egy-egy kígyós rézgyűrűt, a Ferkót segítő barátságos óriáskígyó jelképét. 

Előadja: K. Kovács István

A kézműves foglalkozást vezeti: Vincze Gyula, ötvösmester 

Előadás Időtartama: 40 perc

Ajánlott életkor: 4+

Üdvözlettel:

Csibi Krisztina igazgató

Jelen e-mail üzenet, valamint a jelen e-mailhez csatolt dokumentumok tartalma bizalmas és az üzleti titoktartás alá tartozik, azt kizárólag a címzett által történő felhasználásra továbbítjuk. Amennyiben az e-mailnek Ön nem címzettje, úgy kérjük, hogy szíveskedjen erről Társaságunkat haladéktalanul tájékoztatni és kérjük, hogy a jelen e-mailt csatolt dokumentumaival együtt szíveskedjen haladéktalanul megsemmisíteni. Tájékoztatjuk, hogy a jelen e-mailben, illetve a jelen e-mailhez csatolt dokumentumokban foglaltak jogosulatlan másolása, bármilyen egyéb jogosulatlan felhasználása szigorúan tilos és jogellenes.

Kérjük, hogy mielőtt jelen e-mail üzenetre válaszol, szíveskedjen megtekinteni a https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat, melyben részletes tájékoztatást nyújtunk a Társaságunk adatkezelési tevékenységeinek körülményeiről, továbbá esetleges kérdéseivel Társaságunk Adatvédelmi Felelőséhez fordulhat az Adatkezelési Tájékoztatóban rögzített elérhetőségeken.

Kérjük, hogy esetleges válaszüzenete kapcsán tartsa szem előtt az adattakarékosság elvét, és kizárólag olyan személyes adatokat továbbítson Társaságunk számára, amely adatok kezelése a jelen üzenetváltás tárgyát képező megkeresés elintézése szempontjából elengedhetetlenül szükséges.


Shares
scroll to top