Close

Otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A Knauf Insulation professzionális Heraklith C fagyapottábláival látványos akusztikai megoldás, azaz szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimoziterem alakítható ki otthonunkban, pontos méréssel, tervezéssel és kivitelezéssel. Lássuk a részleteket!

A Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész- és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató projektjének célja egy otthoni sztereóhallgatásra és a lehető legjobb házimoziélmény elérése alkalmas helyiség kialakítása volt. Egy ilyen házimozi-helyiség kialakításánál nem elégséges, hogy kiváló minőségű audioeszközöket használjanak, az épület akusztikai és teremakusztikai jellemzők precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint maga a hangeszközök teljesítménye. Több mint 15 éves tapasztalatukkal az akusztikai szerkezetek fejlesztésében és kivitelezésében, illetve ezek mellett a fújható és vízszigetelési megoldásokban is professzionális szolgáltatást nyújtanak.

A szükséges akusztikai méréseket és tervezést a több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Arató Akusztikai Kft. munkatársa, Borsi Gergely villamosmérnök, zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök, akusztikus szakértő végezte, illetve állított ki szakvéleményt az elkészült munkáról. Tájékoztatása szerint a kivitelezés és tervezés a következőképpen zajlott: „Elsőként ki kellett alakítani a hanggátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a moziteremből a lakóhelyiségek felé. A „ház a házban” rendszer alapján a födémet megfelelő hanggátló úsztatóréteggel láttuk el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig, többrétegű gipszkarton előtétfalat építettünk, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttünk ki a főfalakhoz, hogy az egymással szemben lévő falak között ne alakuljon ki csörgés, illetve többrétegű hanggátló álmennyezet épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettünk le a födémről. A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetően már a helyiség alakja meghatározza – pl. a szélesség/magasság/hosszúság arányok. Az épület szerkezetkész állapotban volt, amelyen nem lehetett változtatni. Ezért először megvizsgáltuk, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsődleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vettük alapul). Látható volt, hogy a teremarányok megfelelnek a leírt szabványoknak. Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét. A számítások szerint nagyságrendileg Tm= 0,25 ± 0,05 sec-os közepes utózengési időre kellett tervezni – természetesen a toleranciasávok figyelembevételével.

Ezt alapvetően három típusú teremakusztikai burkolattal biztosítottuk. Az egyik a szélessávú elnyelő, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottunk ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot tettünk. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombináltuk ásványgyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentősen alacsonyabb. De nem csupán hanggátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith-nak. Egyedi domborzatának köszönhetően a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a „kétszínű” festések. Egy matt türkiz színre lefújt Heraklith táblára került fényes felületi hengerelés dekorfestékkel kék és bronzszínben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászonhoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színű ledsoros világításokkal lehet különbözőképpen megvilágítani. Ez az egyedi megoldás különleges hangulatot áraszt a zene szentélyébe belépők felé.

A másik burkolat a mélynyelő membrán, amelyből a farost, illetve a műbőr felülettel rendelkező típusokat alkalmaztuk. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók a „fordított dob” elve alapján működnek. A harmadik típusú burkolat a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is. A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással. Ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.
A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, a toleranciasávon teljes mértékben belül marad. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimoziterem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésű is.

www.knaufinsulation.hu

Shares
scroll to top