Close

Busójárástól a magyar cirkuszművészetig

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben 2022. június 5-6.

Két napon át szellemi kulturális örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben.

Karcagi birkapörkölt


Negyven szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be a Skanzen immár hagyománnyá vált Pünkösdi Örökség Ünnepén. Bepillantást nyerhetnek a látogatók az ország Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő hagyományaiba, az elődöktől megörökölt és megőrzött szokásokba. A színes kavalkádban találkozhatunk mezőtúri fazekasokkal, selmeci diákokkal, cirkuszi artistákkal, hajdúdorogi Krisztus-katonákkal. Megismerhetjük a farsangi szokások változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést.

Novaji remélés

A táncos hagyományok széles palettája a sárközi karikázótól a csárdásig, verbunkig terjed. A matyó viselet mellett kalocsai, buzsáki, békési, nagykunsági népi motívumokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, de kóstolhatnak karcagi birkapörköltet, bajai halászlevet, borsodnádasdi molnárkalácsot.

Merüljünk el a színes forgatagban!

www.skanzen.hu

Shares
scroll to top