Close

Átlagon felül válságálló az építőipar

A piaci nehézségek és a kiszámíthatatlanság ellenére átlag feletti az építőipar válságállósága az Opten által bevezetett új mutató szerint. Míg átlagosan a vállalkozások 22,4 százaléka kapott átlag feletti válságálló minősítést, addig az építőipari ágazatban 26,4 százalék ez az arány. A Mapei Mapei Kft. is átlag feletti válságállósági minősítést kapott, de a bizonytalan környezet, valamint a felszín alatt lappangó lánctartozás hatásaira fel kell készülni.

A válságállósági index a vállalkozások gazdasági visszaesés esetén tapasztalható stressztűrési képességét jellemzi. Az index egy iparágfüggetlen, általános mutató, amely azon pénzügyi és egyéb cégadatokat helyezi fókuszba, amelyek egy gazdasági visszaesés esetén kiemeltnek számítanak. A mutatónak három állása van, átlagnál gyengébb, átlagos és átlagnál erősebb stressztűrési képesség. „Ágazati szinten a koronavírus miatt bevezetett korlátozások az építőipart kevésbé érintették, mint némely kritikus szektort, azonban így is igen komoly kihívásokkal kellett szembenézni. A Mapei Kft. is átlag feletti válságállósági minősítést kapott, azonban óriási erőfeszítésekbe került a termelés és a kereskedelmi működés folyamatos szinten tartása úgy, hogy közben meg kellett teremtsük a biztonságos egészségvédelmet szolgáló munkakörnyezetet” – mondta Nagy Lenke, a Mapei pénzügyi vezetője. További nyomást jelentett az állandó újratervezés a beszállítói és fuvarozói kapcsolatokkal, sok esetben azonnali döntéskényszer és új szolgáltatók, útvonalak felkutatása, bevonása, hogy a vállalásaikat a partnerek felé határidőre teljesíteni tudják. A szakember véleménye szerint a helyzet eredményes kezelésében a munkatársak megfeszített munkája mellett a vállalat pénzügyi politikája játszik kiemelt szerepet.

A Mapei Kft. pénzügyi politikájának alappillére, hogy pénzügyi kapcsolatait a szabályozott működés, a döntően megbízható pénzügyi fizetési morál, fegyelem jellemzi. Ez a pénzügyi fegyelem egyfajta szűrőként hatott a partnerállományra. Bár kezdetben sok partnert veszített a vállalat, mára éppen ez adja az átlagnál erősebb stressztűrési képességet. Hasonló folyamatok játszódnak le az ágazatban, ami egyfajta konszolidációhoz vezethet. A szakemberhiány és a megfelelő kapacitással rendelkező vállalkozók hiánya megerősítette a régóta az ágazatban működő, megbízható és kiváló szakmaisággal dolgozó vállalkozások helyzetét. Ezek a vállalkozások hosszabb távra rendelkeznek szerződött munkákkal, a versenyeztetésben megerősödve pénzügyileg olyan kondíciókat tudnak elérni, ami 10–15 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Ők azok, akik az anyaggyártó és -beszállító által felajánlott előrefizetési kedvezményekkel tudnak élni, és szívesen is élnek vele, növelve ezzel cégük pénzügyi eredményességét. Nagy Lenke szerint az építőiparban elsősorban a kis- és mikrovállalkozásokat érinthette mélyebben a válság, a munkából kieső, megbetegedett vagy karanténba kényszerülő kollégák pótlásának problémája, és annak következménye a teljesítési határidőkre, az építőanyag-utánpótlás folyamatos biztosítása a projektekhez. A stressztűrő képességet tovább rontja, hogy az alacsonyabb munkaszervezési és digitalizációs szervezeti működésből fakadó hátrányt még inkább felerősítette ez az időszak. De általánosságban rámutatott a fejlesztés, az informatikai eszközök használatának szükségességére a napi munkavégzésben, a munkaszervezés hatékonyságának javítására, cégmérettől függetlenül.
A Mapei Kft. korábban megkezdett digitalizációs fejlesztése az online számlázás terén a karanténidőszakban előnyt jelentett, a számlák gyors és megbízható kiküldésével, nyomon követhető átvételével, tovább csökkentve az áruhitel-biztosítási kockázatot. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a közel tíz éve, 2012-ben indított online számlázás és számlaküldési rendszer a kezdetekben több partnernél ellenállásba ütközött, pontosan a szektorra jellemző alacsony digitalizációs kultúra és gyakorlat miatt. Azonban a 2020-ban bevezetett kormányzati korlátozó intézkedések és annak összes következménye kikényszerítették a változást. Mára 98 százalékos az elektronikus számlázás, számlaküldés aránya a Mapei Kft. teljes számlázásában.

Nem árt az óvatosság
Bár manapság ritkán hallani körbetartozásról, azonban a probléma a felszín alatt megbújva létezik. Ma még a vállalkozások egy részénél nem okoz működésbeli, finanszírozásbeli problémát, de felmérések szerint fokozatosan növekszik a lánctartozásba kerülő számlatartozások értéke. Romlott a megrendelők pénzügyi fizetési fegyelme, amit várhatóan tovább súlyosbítanak majd a dinamikusan növekvő anyag- és munkadíjak, és az esetenként fellépő anyagellátási hiányosságok. Nagy Lenke szerint ennek kezelésére fel kell készülniük az építőipari vállalkozásoknak. 

Shares
scroll to top