Close

Ausztrália az elmúlt évtized legnyugodtabb bozóttűz-szezonját zárja

Ausztrália legnépesebb állama lezárta az elmúlt évtized legnyugodtabb bozóttűz-szezonját – közölte tűzoltósága, mivel évek óta leghűvösebb és legcsapadékosabb nyara pihenőt nyújtott az ellenőrizetlen lángoktól, amelyek 2019-ben és 2020-ban az ország nagy részét felgyújtották.

A jelenlegi bozóttűz-szezonban fele (5500) volt a hívások száma Új-Dél-Wales államban, mint az előző szezonban – közölte a helyi tűzoltóság szerdán.
Ebben a szezonban mindössze 31 ezer hektár föld égett le az egész államban, szemben az elmúlt szezonban a Fekete Nyár tűzvészei során tapasztalt 5,5 millió hektárral.
A kevésbé tűzveszélyes időszakokat a La Nina időjárási jelenség idézte elő, amelynek következtében Ausztráliában négy éve a legcsapadékosabb és kilenc éve a leghidegebb időjárást regisztrálták (bár ennek az a hátránya is volt, hogy hatalmas áradásokat okozott az ország keleti partjának egyes részein).
„A mai nappal hivatalosan is véget ér az elmúlt több mint egy évtized legnyugodtabb bozóttűz-szezonja, ami örvendetes és éles ellentétben áll a tavalyi évvel” – írta az tűzoltóság a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.
Az idei tűzvész elsötétítette a világörökségi listán szereplő Fraser-sziget közel felét, amely a világ egyetlen trópusi erdeje, amely homokos talajon él, az ország északkeleti partjainál. Nyugat-Ausztrália államban a tüzek több mint 70 házat égettek le.
Ausztrália éghajlata 1910 óta mintegy 1,4 Celsius-fokkal melegedett, míg Ausztrália déli részén az elmúlt évtizedekben 10-20 százalékkal csökkent a hűvös évszak csapadékmennyisége április és október között – derül ki az ország meteorológiai hivatalának adataiból.
Ausztrália utolsó futótűz-szezonja 2019 júniusában kezdődött és a következő tavasszal folytatódott. A tüzek legalább 33 ember, köztük kilenc tűzoltó halálát okozták, és országszerte több mint 3000 házat pusztítottak el – közölte az ausztrál parlament. A becslések szerint több mint egymilliárd állat pusztult el, több faj közel került a kihaláshoz.
Márciusban a keleti parton élő ausztrálokat elöntötte az eső és az elmúlt több mint fél évszázad legsúlyosabb árvize, több tízezer embert evakuáltak. Számos régiót természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak, a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy Új-Dél-Wales elérte a „töréspontot”.
„A bozóttüzek által sújtott közösségeket most az áradások és az azt megelőző mély aszály sújtja. Nem ismerek olyan esetet államunk történetében, amikor ilyen gyorsan egymás után ilyen szélsőséges időjárási viszonyok következtek volna be egy világjárvány közepette” – mondta Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales szövetségi állam miniszterelnöke a múlt hónapban.
A hatóságok a héten megkezdték a helyreállítási munkálatokat, ahogy a vízszint visszahúzódott.

edition.cnn.com

(Nyitókép: A tűzoltók bozóttüzeket oltanak az ausztráliai Perthben, 2021. február 2-án. Fotó: Paul Kane/Getty Images)

Shares
scroll to top