Close

Kulturális örökség lehet a francia bagett

A párizsi ikonikus háztetők és egy borfesztivál is jelölt lehet a szellemi kulturális örökség listájára.

A bagett Franciaországhoz tartozik, mint a vörösbor és a camembert. Most a francia kormány fontolgatja a fehér kenyér felterjesztését, mint szellemi kulturális örökség, az ENSZ kulturális szervezetéhez, az UNESCÓ-hoz – közölte kedden a francia kulturális minisztérium. Azonban más jelöltek is versenyben vannak. Párizs ikonikus, horganyzott háztetői és az Arbois-i borfesztivál szintén lehetséges jelöltek az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.
Roselyne Bachelot kulturális miniszter március közepéig el akarja dönteni, hogy melyiket javasolják. 2018-ban a francia pékmesterek a legmagasabb szinten képviselték bagettjüket: Emmanuel Macron francia elnök a céh képviselőivel tartott találkozón ígéretet tett arra, hogy kiáll a fehér kenyér mellett.
Egyébként Franciaország teljes kulináris világa már a világörökség része. Az UNESCO szerint azért, mert a közös étkezés egy szokás Franciaországban, hogy megünnepeljék az élet fontos pillanatait. Az anyagi kulturális örökséggel ellentétben a szellemi kulturális örökség a hagyományok, rituálék és fesztiválok, de a kézművesség, a tánc, a színház és a zene elismeréséről is szól.
Kulináris téren más országok is versenyre kelhetnek. Például Ausztriában a péksütemények kultúrája és a bécsi Heuriger kultúra a szellemi kulturális örökség része, mint ahogy a kimcshi koreai nemzeti étel és a Washoku, a japánok hagyományos gasztronómiai kultúrája is. A török ​​kávé, a vendéglátás és a szórakozás szimbóluma szintén nem hiányozhat a listáról.

diepresse.com

Shares
scroll to top