Close

A csokoládé valóban boldoggá tesz?

Egy stresszes nap után jobban érezzük magunkat egy darab csokoládé elfogyasztása után. De vajon a csokoládé valóban boldoggá tesz? Van esetleg tudományos bizonyíték is rá? És mi lehet az alternatíva, ha nincs kedvünk ennyi kalóriához?

Boldogságcsináló, de csak kis adagban

Egy darab csokoládé a szájban, és a világ kissé barátságosabban néz ki. Tehát a csokoládé boldoggá tesz? A csokoládéban valóban vannak olyan anyagok, amelyek boldoggá tesznek.
„A kakaó – a csokoládé egyik fő összetevője – fenil-etil-amint tartalmaz. Ezt az anyagot bocsátjuk ki, amikor szerelmesek vagyunk” – mondta el dr. Philipp Kulas a Homburgi Egyetemi Kórház Fül-Orr-Gége Intézetétől. A fenil-etil-amin dózisa a csokoládéban azonban nagyon alacsony. Ezen kívül a csokoládé tartalmaz triptofánt is, amely a szerotonin „boldogsághormon” előfutára, de ezt az anyagot csak nagyon kis mennyiségben. Stimuláló koffein is található a csokoládéban. De itt is korlátozott az adagolás. „Egy 100 grammos tábla átlagosan körülbelül 50 mg koffeint tartalmaz. Az eszpresszóban 80 mg koffein van. Ez azt jelenti, hogy „ahhoz, hogy ugyanezt a hatást érezd, mint egy csésze eszpresszó, egy egész tábla csokoládét kellene megenned” – tette hozzá az orvos.

A boldogság a fejben dől el

Tehát a csokoládé egyáltalán nem tesz boldoggá? Mindez csak mítosz? Igen és nem! Valójában a csokoládéhoz vagyunk kondicionálva. Általában kedves emlékekkel társul. Ajándékként, jutalomként, vigaszként kapjuk. „Ha jó gondolatokat társítunk a csokoládéhoz, akkor az illat vagy a feldarabolás, a ropogás önmagában boldogságot okozhat” – mondja az orvos. A tudomány jelenlegi állása szerint az a tény, hogy a csokoládé boldoggá tesz, inkább az elme és a szokás kérdése. De: „Az orvostudományban azt mondjuk: aki gyógyít, annak igaza van! Ez azt jelenti: ha boldoggá tesz, akkor valamilyen módon egészséges is. De csak mértékkel” – mondja Kulas.

Vágy a csokoládé után

De éppen néha ezzel a „mértékkel” van probléma. Mert a csokoládé is hizlaló étel. Mindenki ismeri a hirtelen túlzott csokoládé iránti vágyat, ezek a falási rohamok. Ennek oka gyakran a vércukorszint ingadozása – mondja Lisa Wendel a Saar Táplálkozástudományi Központból. Ennek megakadályozása érdekében mindig eleget kell ennünk a főétkezésekből. A fehérje, a hal, a hús, a tojás és a hüvelyesek az elsőszámú fő élelmiszerek.

Alternatív és más segítők

Falási roham esetén is vannak alternatívák. A táplálkozási tanácsadó mandulát, mogyorót vagy földimogyorót, vagy egy kiváló minőségű fehérjekészítményt, például fehérjeturmixot javasol.
Aki nem akar további kalóriákat bevinni, annak egyszerűen a fogmosást javasolja a szakember. „Valójában azért működik, mert a menta íze gátolja az egészet.” És mivel gyakran tévesztjük össze az éhséget a szomjúsággal, egy pohár víz is segít.

Egy szelet boldogság

Aki mindezt követi elmondhatja: továbbra is csokoládét akarok, de engedhetek neki – mondja Lisa Wendel. De természetesen mértékkel. A szakember tippje: „Hagyja, hogy egy darab csokoládé lassan megolvadjon a nyelvén. Nem egy tábla öt perc alatt, hanem egy darab.” Ez egy csodálatos ízélmény.

sr.de

Shares
scroll to top