Close

’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken

A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzen az ’56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és az események néhány vidéki epizódját eleveníti meg.

Október 23-án a Skanzen múzeumi színháza autentikus környezetben, az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek segítségével villantja fel a forradalom időszakának néhány pillanatát. A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből. A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekülnek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítések árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket. Nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Varrhatunk rongybabát és fejkendőt, készíthetünk svájcisapkát, rádiót, gombfocit és krumplipuskát. A Magyar Vöröskereszt „Hősképző” programja segítségével elsősegélynyújtásban képezhetik magukat az érdeklődők.

A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.

Helyszín: Skanzen Szentendre
Időpont. 2020. október 23-25.

www.skanzen.hu

Shares
scroll to top