Close

Kizökkent idő

A koronavírus-tagadók augusztus első napjára hirdették meg a járvány végét. Sok ezren utaztak Berlinbe a nagy fiesztára, hogy a főváros médiaszínpadán világgá kiáltsák: elérkezett a „Szabadság Napja”.

Ez verte ki az első biztosítékot, mert hozzáértő firkászoknak a Google-kereső elsőre Leni Riefenstahl 1935-ben készült propagandafilmjét dobta ki, amelyet a német nemzeti szocialisták hetedik pártkongresszusára készített. Rögtön párhuzamot is vontak, tehát a vírustagadók szélsőjobbos nácik.

A tüntetés legitim volt, előre bejelentett, engedélyezett, hiszen tüntetni demokratikus alapjog, bárki gyakorolhatja. Mentek is a járvány következtében megbillent egzisztenciájú családok, hidegek és melegek, birodalomhívők és szocialisták. Zászlók és transzparensek mutatták, hogy ott van a német társadalom majd’ teljes keresztmetszete. Persze a sokat emlegetett szélsőjobbosok is ott voltak. Nincs jó és rossz tüntetés, jelentette ki a CDU, a véleménynyilvánítás szabadsága szent és sérthetetlen. De aki kart karba öltve a radikálisokkal tüntet, az bizony közösséget vállal velük. A legjobb lenne a járványra való hivatkozással a gyülekezési szabadságot korlátozni.

Nem tudni, mennyien lehettek a vírustagadók, helyezzük el őket egy húszezer és egy jó millió közti skálán! A húszezret hosszú számlálás után a rendőrség adta ki hivatalosan, milliósnak a tömeg látta saját magát. Posztolták a képeket, ennyien vagyunk, de a média szerint ezek a valaha volt legnagyobb berlini vonulás, a 2001-es Love Parade tarka képei voltak. (A cenzorok százhúsz Facebook-csoportot és profilt szűrtek ki, amelyek ezeket a képeket, vagyis a fake newst terjesztették, őket ki is iktatták a közösségi hálóról.) A nap mégis ugyanúgy sütött, és ugyanolyan békés vonulás volt. Még a jelszavak is hasonlítottak: szerelem, szabadság, igazság meg szívenergia. „Elloptátok a szabadságunkat”, skandálta néha a tömeg.
A tüntetők nem viseltek szájkosarat (a német népnyelvben ez lett az orr-szájmaszk neve) és nem tartották be a kötelezően előírt másfél méteres távolságot sem. A demonstráció résztvevői lábbal tiporják az alkotmányos rendet! Hogy lehetnek ennyire felelőtlenek, hogyan veszélyeztethetik polgártársaik és egymás egészségét? – hördült fel egyszerre a sajtó és a politika. Az SPD a rendezvényt gyűlöletkeltőnek minősítette, a résztvevőket Cov-idiótáknak nevezte és kiutasításukat követelte. Török származású politikusuk, Aziz Bozkurt szó szerint ezt írta a Twitteren: „Követelem, hogy keményebb törvények legyenek, hogy ezeket az emberi életet veszélyeztető alakokat ki lehessen utasítani. Mindegy, hogyan, mindegy, hova. Egyszerűen ki velük az ÉN országomból.” (Azt azért megnézném, hogyan és hova. Ha az illegális migránsokat nem tudják kiutasítani, akkor próbálkoznak a legális németekkel?)

A tömeg délutánra ért a Brandenburgi kapunál felállított nagyszínpadhoz. Ekkor a rendőrség közölte a szervezőkkel, hogy a járványügyi előírások megszegése miatt a rendezvényt nem engedélyezik tovább, menjenek szépen haza. És mint
a kurta kocsmában, véget vetettek a zenének, és hazamentek a legények. Néhányan hepciáskodtak, őket a ren­dőrök bírták rá sajátos eszközeikkel a távozásra.

A tüntetést a Másként Gondolkodók, a Querdenker szervezte, immár a századikat a járvány kezdete óta. A Querdenker eredetileg a jelenlegi állapotokkal elégedetlenek gyűjtőhelye, távol tartaná magától a szélsőségeseket, de egy nagy zsákba sok minden belefér. A heterogén mozgalomhoz a balosoktól a liberálisokon és a konzervatívokon át a szélsőjobboldali csoportokig bárki, még a különböző összeesküvés-elméletek képviselői is csatlakoznak.

A mozgalom szerint a pandémiát az állam találta ki, hogy szisztematikus hazugságáradattal butítsa és kordában tartsa a népet. Meg vannak győződve arról, hogy a fertőzöttek számát hamisítják és a német médiát maga Bill Gates irányítja. Vezetőjük egy stuttgarti informatikus, Michael Ballweg, aki a járványügyi megszorításokat a személyes szabadság, a demokratikus alapjogok korlátozásának tekinti. Követőivel együtt új választások kiírását és a mostani állapotért felelősök felelősségre vonását követeli. A politikai elit számára riasztó lehet a társadalom keresztmetszetét mutató heterogén civil szervezet fellépése.

Összeesküvés-elméletet sokan szőnek, a legismertebb talán a védőoltás-ellenes csoport. Ők szintén a Microsoft-alapító Bill Gatest látják a háttérben. Szerintük az egész világjárvány mögött őt kell keresni. Gates azért támogatja az oltóanyag előállítását, hogy majd abból is kivehesse busásan a maga hasznát. Ráadásul a teszteléssel és a majdani oltással mikrochipet ültetnek az emberekbe, hogy folyamatos kontroll alatt tartsák őket. Ezért az összeesküvők elutasítanak mindenféle védőoltást és egyéb járványügyi beavatkozást. Tiltakoznak az 5G-mobilhálózat kiépítése ellen, mert az 5G szerintük a koronavírus, egyáltalán mindenféle vírus terjesztésére alkalmas. Gates társa az üzletben Merkel kancellár és a milliárdos Soros. Ők hárman a háttérhatalmakat szolgálva, világméretű népirtással voltaképpen hétmil­liárd embert tennének el láb alól, ennek része a világjárvány.

A Q–Anon-féle összeesküvés Amerikából, a Trump-hívők táborából indult. Q egy amerikai internetfórumon azt állította, hogy politikusokról titkos információkkal rendelkezik. Ezeket az infókat csepegtette szép lassan, mígnem több millió követője lett. Ők az Anonok, a névtelenek, akik ruházatukon a Q-jelet viselik. Q azt tartja, hogy létezik egy „deep state”, egy világuralomra törekvő öregedő sátánis­ta elit, amely illegális gyermekkereskedelem révén akar friss, fiatal vérhez jutni. Az elrabolt gyerekek vérét időről időre megcsapolják és egy adrenokróm nevű fiatalító életelixírt készítenek belőle. A szer jó pénzért az interneten is rendelhető. Korunk vámpírjainak előképe lehet ecsedi Báthori Erzsébet, aki a legenda szerint szűz lányok vérében fürdőzött, hogy fiatal maradjon. A gyakorlatot ismeri az orvostudomány is, halálos betegeket vérátömlesztéssel tartanak életben.

A pandémiával a Q-teória átkerült Európába, és Németországban járványszerűen nő az Anonok száma. Ott vannak az összes koronatüntetésen, ruhájukon virít a nagy Q betű. A német Q-hívők szeretnék, ha amerikai csapatok szállnák meg Németországot, és Merkel kancellárt letartóztatnák. (Ehhez képest az amerikai NATO-csapatok épp kivonulóban vannak, magára hagyva a lepusztult Bundeswehrt ebben a nem éppen biztonságos világban.) A német Q-hívők összefüggést látnak a pandémia és egy tervezett, új globális világrend között. Veszélyben érzik magukat, ezért felerősödik elnyomott antiszemitizmusuk. Hitük szerint a zsidók a német fajt módszeresen ki akarják irtani, ehhez asszisztál humánusnak álcázott bevándorlási politikájával a német kancellár. Nem is tudom, melyik jelző dehonesztálóbb Angela Merkelre nézve, a kommunista vagy a cionista, de az összeesküvők bizony ilyen jelzőkkel látják el.

Aztán ott vannak az apokaliptikusok, akik egy eljövendő világvégében, egy világkatasztrófában hisznek. A vírustagadók a pandémiát politikai betegségnek tartják, amely arra szolgál, hogy a demokratikus alapjogokat fel lehessen függeszteni. Elég az igazság piciny kis részecskéje, amelyet beszippanthat és magáévá tehet egy összeesküvés-elmélet, és máris igazolást nyer a tézis.

Egyszóval van összeesküvés-elmélet bőven. Közös vonásuk az elégedetlenség és a hatalmi elittel szembeni gyűlölet. Az emberek elégedetlenek, mert az egészségügyi korlátozások életüket tilalomfákkal pakolták tele, megszokott komfort- és szabadságérzetük naponta sérül. Ezért elutasítják a fennálló politikai és társadalmi rendet, diktatórikus egészségügyi rendszerről, kvázi diktatúráról beszélnek. A politológus szerint a polgárok frusztráltságát az összeesküvők, egyes politikai mozgalmak kihasználják, rátelepszenek, növelve saját táborukat. A tüntetés színtiszta propagandává süllyed, párbeszéd folytatására alkalmatlan.

Nem irigylem a németeket. Hol a migráció, hol a polgári engedetlenség, folyamatosan a kizökkent idő. Hogyan is mondta Virág elvtárs? „Nem szívesen lennék most a helyükben!”

Rab Irén
(A szerző történész)

Shares
scroll to top