Close

Megjelent az Elfogultan az evezésről című könyv

Megjelent Fekete Tibor, Elfogultan az evezésről című könyve, amely egy átfogó áttekintés mellett a sportág magyarországi történéseire és a kiemelkedő eredményeket elért magyar evezősökre összpontosít.

A szerző a könyv keddi sajtóbemutatóján kiemelte: ha valaki egyszer megszerette az evezést, abból nagy szerelem lesz, és ez nem történt másként az ő esetében sem.

Aztán a szerelem már csak olyan, hogy egyszer véget ér. Ha akarja az ember, ha nem. Én sem akartam, de ettől még velem is ez történt. Közben elmúlt harminc év, és ennyi idő elteltével, a távolságot természetesen még így is kicsit megtartva tudtam írni arról, amiről szeretnék” – nyilatkozta.

Hozzátette: írt a világszerte magasan jegyzett, ennek megfelelően az olimpiai programban is markáns helyet elfoglaló evezés kultúr- és sporttörténetéről, úgy annak magyarországi, mint külföldi mérföldköveit szem előtt tartva. A könyvben hangsúlyos szerephez jutottak az elmúlt évtizedekben a nemzetközi mezőnyben is eredményes magyar evezősök, és a mexikói olimpián ezüstérmes négyes – a hazai válogatás miatt mai napig vitatott – furcsa történetét sem akarta kihagyni. Miként a kardvívóként olimpiai bajnok Fuchs Jenőt sem, aki egyesben tudott országos bajnokságot nyerni evezésben.

Kiemelte: 1989-ben a sportágban először rendeztek magyarországi világbajnokságot, Szeged az ifjúsági mezőnyt látta vendégül, az esemény egyik főszervezője pedig ő maga volt. A könyvben hangsúlyos szerepet kaptak az akkori szervezőtársak és a korosztályos vb-n történtek is.

A 328 oldalas, statisztikai adatokkal és karikatúrákkal illusztrált mű először a csütörtöktől Szegeden zajló országos bajnokságon lesz kapható.

Forrás: MTI

Shares
scroll to top