Close

Brit parlamenti képviselők szerint a járvány a legnagyobb veszélyt jelenti a művészetekre

A koronavírus-járvány hatalmas veszélyt jelent a művészetekre – figyelmeztettek brit parlamenti képviselők

A törvényhozás alsóházának kulturális bizottsága szerdai ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a színházak és produkciós cégek mintegy 70 százaléka szűnhet meg 2020 végére. Kiemelték, hogy csak a mozik 300 millió fontnyi veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány kijárási korlátozások első 12 hetében.

Nem működött a zenei rendezvényeknek otthont adó létesítmények 93 százaléka, elhalasztották a fesztiválok 90 százalékát erre az évre.

A parlamenti képviselők szerint a kormány túl lassan reagált a színházakat, a zenei életet és más kulturális létesítményeket érintő egzisztenciális veszélyekre. A szektornak megígért 1,57 milliárd font támogatás „csak egy ragtapasznyit enyhít az egyre szélesedő sebeken” – idézte Julian Knightot, a bizottság vezetőjét a BBC News Hírportál.

Forrás: Complet

  A kulturális tárca nem ért egyet a képviselők megállapításaival, szerintük a kulturális szektorban több ezer intézményt és több százezer munkahelyet mentettek meg különféle támogatási formákkal. A minisztérium szerint ez az eddigi egyszeri legnagyobb pénzügyi támogatás, amelyet a szektor kapott.

Knight a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nemcsak egyszeri anyagi támogatásra van szükség, hanem hosszú távú tervre, amely lehetővé teszi a szektor kilábalását. A bizottság által készített jelentés egy talpra állítási program kidolgozását javasolja.

Forrás: Montázs Magazin

A londoni Globe-színház már májusban arra figyelmeztetett, hogy állami segítség nélkül nem fogja átvészelni a járványt. Ez tragédia lenne a művészet, a híres brit író öröksége és az egész ország számára  – fogalmaztak.

Forrás: MTI
 

Shares
scroll to top