Close

Hol tanulnak egyre többen németül?

Világszerte növekszik a németül tanulók száma, különösen a német nyelvterülettel szomszédos országokban, valamint Afrikában és Ázsiában – írja a The Local német kiadása.

Ötévente a német külügyminisztérium célkitűzése, hogy megtudja, hány ember tanul németül az osztálytermekben és az egyetemeken szerte a világban.
A legutóbbi kutatásban, amely a német mint idegen nyelv helyzetét vizsgálja, a kutatók megállapították, hogy egyre növekszik az érdeklődés a német (Deutsch) tanulása iránt, különösen Afrikában és Ázsiában.
A legfrissebb tanulmány, amelyet a német külügyminisztérium, a Goethe Intézet, a Deutsche Welle, a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) és a Külföldi Iskolák Központi Ügynöksége (ZfA) tett közzé, megállapította, hogy a német tanórákkal rendelkező iskolák száma a 2015. évi 95 ezerről 2020-ra kb. 106 ezerre nőtt.
Az egyetemeken jelenleg 1,27 millió hallgató tanul németül. 2015-hez képest ez körülbelül 60 ezres csökkenés.
Ez azt jelenti, hogy a német mint idegen nyelv több mint 15,4 millió ember számára van a órarendben szerte a világon. Összességében ez enyhe növekedést mutat 2015-höz képest, de a németet tanulók száma 2000-ben tetőzött, amikor 20,1 millióan tanulták a nyelvet.
Ezek a számok azonban csak a jéghegy csúcsa, mert a kutatás nem foglalja magában azokat az embereket, akik a nyelvet önállóan tanulják.
Hol vannak a németül tanuló emberek?
Nem meglepő, hogy Európában van a legtöbb németül tanuló (11,2 millió). A kutatás megjegyez egy 18 százalékos növekedést, 1,185 millióra a szomszédos országokban, Dániában, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban és Franciaországban.
Csak Franciaországban ez a szám a 2015-ös több mint egymillióról csaknem 1,2 millióra nőtt. Egy előrejelzésben a felmérés további növekedést vár a német nyelv iránti érdeklődésben.
Oroszországban is növekszik a nyelv iránti igény, 16 százalékkal, 1,79 millió tanulóval.
Lengyelországban viszont a kereslet hirtelen visszaesése tapasztalható. De 1,95 millió német beszélővel, továbbra is a legtöbb németül tanulóval rendelkező ország marad világviszonylatban.
Az Egyesült Királyságban a nyelvet tanulók száma szintén csökkent 25 százalékkal, ami a kutatók szerint a jövőben még tovább mélyülhet, mivel Nagy-Britannia elhagyja az EU-t.
Növekszik a németül tanulók száma Afrikában

Az afrikai kontinens esetében a tanulmány szerint a németet hallgatók száma közel 50 százalékkal nőtt 2015-höz képest, egyre nagyobb az érdeklődés például Egyiptomban, Algériában és Elefántcsontparton.
Eközben úgy tűnik, hogy a hűvösebb német-amerikai kapcsolat tükröződik a német iránti keresletben. Az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben 15 százalékkal csökkent a németül tanulók száma.
A tanulmány szerint a nyelvtudás előmozdításában egyre fontosabb szerepet játszik a külföldi képzett munkavállalók igénye a német nyelv ismeretére.
Michelle Müntefering, a német külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a német nyelv tanítása megnyitja a jövőbeli lehetőségeket. Hozzátette, hogy ez nemcsak a német egyetemi rendszerhez való hozzáférést, hanem „a munkaerőpiacra való belépést is jelenti, amelyhez a német nyelvtudással rendelkező képzett munkavállalókra van szükség”.
Johannes Ebert, a Goethe Intézet főtitkára elmondta, hogy a német nyelvre továbbra is nagy a kereslet világszerte.
A kurzusok résztvevőinek száma a Goethe Intézetben mintegy 73 ezerről 309 ezerre nőtt.
„Elkötelezettségünk a szakemberekre vonatkozó német bevándorlási törvény mellett különösen hozzájárul ehhez”- mondta Ebert.
A felmérés azonban azt is mutatja, hogy a német nyelv népszerűsítése különösen azokban az országokban szükséges, ahol a német nyelvtanulók száma csökkent.

Kép forrása: DPA

Shares
scroll to top