Close

5+1 tipp családi ház felújításához

A koronavírus-járvány megterhelő időszakát sokan fordították előnyükre, és a kényszerszünet alatt hozzáfogtak a ház körüli elmaradt felújítási és betonozási munkálatokhoz, saját kezűleg. A tartós eredmény érdekében fontos a megfelelő építőanyagok kiválasztása és a legalább minimális szintű szakértelem elsajátítása. Ehhez nyújt segítséget hazánk meghatározó építőanyag-gyártója, a Duna-Dráva Cement Kft. 5+1 praktikus tippje.

  1. Körültekintő alapozás. Az első és legfontosabb teendő a megfelelő cement kiválasztása. Alapozás során fontos, hogy olyan cementet használjunk, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni.
  2. Tartós megoldás az aljzatbetonhoz. A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. Az aljzatbeton készítéséhez könnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség, amelyhez olyan cementtípus szükséges, amely kedvező szilárdsági tulajdonságával biztosítja az elkészített aljzatbeton megfelelő minőségét.
  3. Helyezzünk hangsúlyt a szakszerű tartószerkezetek kialakítására. Az épületek egyik fő tartószerkezeti eleme a födém, ezért családi házak esetén ennek betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni, illetve amely biztosítja a megfelelő minőséget és a repedésmentességet.
  4. Adjunk új stílust otthonunknak a kültéri járófelületek felújításával. Az évek során járófelületeink, járdáink tönkre mehetnek, egy-egy felsöprés alkalmával egy lapátnyi „betonpor” is keletkezhet, amely jelzi: itt az idő újrabetonozni a járdát. Ebben az esetben olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni, amely biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.
  5. Betonozni nyári forróságban is lehet. A betonkészítés szempontjából akkor beszélünk meleg időről, amikor a levegő hőmérséklete tartósan eléri a +25 °C-ot. A magas környezeti hőmérséklet és a napsütés a beton minőségének romlását eredményezheti a betonozás bármely fázisában, ám a károsodás különböző technológiai megoldásokkal és adalékszerek használatával kiküszöbölhető. Emellett szükséges a gyors munkavégzés, a nedvesség biztosítása és a megfelelő utókezelés.

    +1. Betonoznánk, de nem tudjuk, mekkora mennyiségre van szükségünk? Csak egy kattintás a DDC betonkalkulátorára, s máris megvan az ajánlott mennyiség kiszámítása.

További hasznos tanácsok a DDC Hogyan építsem? aloldalán!

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

Az eredeti cikk megtekinthető: amiotthonunk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top