Close

Barangolás Somogyországban – tematikus nap a Hagyományok Házában

hagyomanyokhazasomogyorszag 1

Március 7-én, szombaton tartja somogyi tematikus napját a Hagyományok Háza. Az egész napos program keretében bemutatják Somogyország sokszínű népi kultúráját. Lesz többek között fafaragás, tojásfestés, viseletkiállítás és gasztronómiai bemutató, fellép a Bahorka Társulat, valamint bemutatkozik a Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület is.

Somogy megye, vagy legrégebbi tájnevén Somogyország néprajzi képe változatos és összetett. A Balaton és a Dráva között elterülő nagy kiterjedésű megye jellegzetes kisebb tájakra oszlik. A Kapos vonalától délre fekszik Belső-Somogy, északra pedig Külső-Somogy. A két tájat az egykori mocsaras Kapos-völgy, a Vízmente választja el. Nevezetes kistáj például a Nagyberek és Zselic. Szokásait, hagyományait tekintve is különleges, sokszínű tájegység.
A somogyi női viselet jellegzetessége a vizitke, ami egy szélesen lefelé bővülő hímzett vagy egyszínű blúz. A szoknyák általában színes brokátból vagy selyemből készültek, ehhez fekete vagy sötétkék ráncolt kötényt kötöttek. Lábbelinek, magasított sarkú fekete vagy sötétkék szalagos bársonycipőket viseltek, és olyan bőrcipőt amit színes fonallal, virágmintákkal cifráztak.
A viseleteken kívül Somogyország teljes néprajzi kultúráját igyekszik majd megeleveníteni március 7-én a Hagyományok Háza a “tematikus rendezvénysorozat” keretein belül, ahol minden alkalommal egy-egy tájegység népi kultúrájának széleskörű bemutatása a cél.

A viseletkiállítás és a tájegységi jellemzők bemutatása mellett napközben fafaragó és hímestojás festő foglalkozások lesznek, Antal Andrea, a somogyi ízek ismerője tart majd gasztronómiai bemutatót és kóstolót, valamint a Bahorka társulat hagyomány-kvízzel egybekötött műsorával és a somogyi táncanyag megismertetését célzó Etnomozival is várják az érdeklődőket. A Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület karádi mintás színezőkkel, kirakós játékokkal várja majd a kicsiket, a nagyobbaknak pedig hímzésbemutatóval és foglalkozással készülnek, valamint egy kiállítás ad ízelítőt a karádi asszonyok különleges hímzéseiből.
Az Utazz velünk Somogyországba című műsorban a somogyi tájegység énekeit, táncait és hangszereit Horváth Tibor, a Somogy Táncegyüttes táncosa, Cszigány Tamás „Csárli”, Husi Gyula, Hetényi Milán és Dóra Áron fogja bemutatni. 19 órától Fábián Éva koncertjét láthatják az érdeklődők, melynek keretében a somogyi ének és muzsika is nagy szerepet kap majd. Este tánctanítás és hajnalig tartó táncház lesz.

hagyomanyokhazasomogyorszag 2
Részletes program:

12:00-18:30-ig: Bölcsőtől a koporsóig somogyi viselet kiállítás a Halmos Béla-Karsai Zsigmond termekben
13:00-18:00: Fafaragás Gosztonyi Zoltánnal – fa, csont és szarufaragó, Népművészet Mestere, népi iparművész – a bőrműves műhelyben. Tojásfestés Balogh Ildikóval – hímestojás festő, Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész – és Galabár Zoltánnal – hímestojás festő – a kosárfonó műhelyben.
13:00-18:30: A Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület interaktív kézműves foglalkozása és kiállítása a Borbély Jolán teremben
13:00-16:00: Utazz velünk Somogyországba – bemutató a somogyi éneklésről, táncról, hangszerekről; gasztronómiai bemutató és kóstoló – többek között Antal Andreával, valamint Horváth Tiborral és családjával
16:00-18:00: Bahorka Társulat műsora 3 felvonásban, melynek szüneteiben „hagyomány-kvízt” tart Farkas László ’Berci’
19:00-19:30: Etnomozi – a somogyi tánckurzus záró alkalma előtt a somogyi táncanyag közös megismerése
19:00-21:00 Tánctanítás
21:00-02:00 Táncház Salamon Beával és zenekarával, valamint a Zagyva Bandával. A táncházban fél órás bemutatót tartSomogy jellegzetes táncaiból Szabó Szilárd, Szabó Rubinka, Szabó Zsolt, Nemes Szilvia, Karé Árpád-Borbély Beatrix, valamint Ifj.Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszkyné Szabó Judit. Megszólalnak a táncegység sajátos hangszerei is Bese Botond, Juhász Kitti és Császár Dominik közreműködésével.
19:00 Fábián Éva koncertje a színházteremben

www.hagyomanyokhaza.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top