Close

Az agárdi popstrand küzdelmes története 1. rész

agardipopstrand2019 1

Sokan még az agárdi, gárdonyi, velencei lakosok közül sem ismerik az idén 42. születésnapját ünneplő Agárdi Popstrand Téli és Nyári Rendezvényközpont történetét, amelynek első koncertjei 1977-ben összeláncolt szemétszállító pótkocsikról szóltak – Omega, Piramis, LGT, Generál stb. –, ám a több tízezer fős hűséges közönség szerint a szabadtéri színpad műsorpolitikája, a rendezők szociális érzékenysége, nemzetben gondolkodása, a felújítás után kiáltó rossz körülmények nagy összegű állami támogatást indokolnának.

A legnagyobb múltú vidéki szabadtéri színpadok közül Agárdon működik és Agárdi Popstrand néven vált országosan ismertté a kedvelt téli és nyári rendezvényközpont. Országos viszonylatban csak a korábban nagyberuházással felépített, majd 4-5 évvel ezelőtt 720 milliós állami támogatásból felújított és évente százmilliós költségvetési támogatással működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad előzi meg. 2018-ban 1000 millió forint program támogatást kaptak a balatoni szabadtéri színpadok és fesztiváljai, ezzel szemben a Velencei-tó szabadtéri színpad 1 milliós támogatásban részesült. Ha egy mérleget vonunk az elmúlt 41 évről, az Agárdi Popstrand Színpad a története során mindössze kb. 15 millió forint építési/fejlesztési támogatásban részesült. Pedig a több tízezer fős hűséges és igényes közönsége szerint a rendezvény színvonala, műsorpolitikája, a rendezők szociális érzékenysége és a nemzetben gondolkodása példamutató, megérdemelné, hogy a nagy magyarországi szabadtéri színpadokhoz hasonló mértékű, fejlesztési – tehát nem felépítési célú – támogatást kapjon, ahogy például 4-6 évvel ezelőtt Tata 500 millió, Eger 380 millió, Siófok 200 millió, Debrecen 250 millió forint támogatást kapott.
agardipopstrand2019 2
A színpad legendás története 1977-ben indult, összeláncolt szemétszállító pótkocsikon állva adták a nagysikerű koncerteket a legnevesebb magyar zenekarok – pl. Omega, Piramis, LGT, Generál, – annak ellenére, hogy teljes mértékben hiányoztak a feltételek. Az áramellátás hiányosságai miatt rendszeresek voltak az áramszünetek, a zenekari öltöző egy “szagos” kubikus műhelyben volt, hiányoztak a szükséges kiszolgáló helyiségek, vécék, asztalok, székek, eszközök és a telefon is. (Az áram ügye ma is megoldatlan, ezért aggregátort bérlünk, 520 méter távolságból érkezik az áram, mivel a rendezvény „nem volt betervezve”.) Két év múlva ugyanitt létrehoztam Magyarország legnagyobb jégpályáját, hogy a családok itthon is élvezhessék a tél örömeit. Persze a körülmények nem voltak ideálisak, egy ülőkés vécé állt a sok ezer vendég rendelkezésére a kubikus műhelyben, ahova kukában hordtuk a vizet öblítésre, közben majd megfagytunk! Ráadásul az áldatlan állapotok és körülmények miatt mindenki bennünket támadott. 2001-ben sikerült megoldani saját erőből a téliesített vízvezetéket 130 m hosszúságban és 1,1 méter mélységben, amely napjainkban is nagy örömmel kihasznált, téli/nyári nyilvános vécéként, és jelenleg is ez az egyetlen télen is működő vízvezeték a vízparti közterületen!
Az Agárdi Popstrand népszerűsége a szocializmus évtizedeiben túlságosan is kedveltté vált a fiatalok körében, nyári hétvégeken ezrek utaztak a koncertekre, és a „bulikat” nem nézte jó szemmel rendszer, engem is megfigyeltek, többször betiltották a programot, például 1979. július 20-án pénteken tiltották be az elvtársak a szombati Omega és a vasárnapi Piramis koncerteket…

agardipopstrand2019 3
Az Agárdi Popstrand mellett 1990-től számos egyéb országos találkozót is szervezte, kb. harmincat –1990-ben az I. Országos Fidesz Tábort, 1996-ban az EFOTT-ot, majd az Egészségügyisek Országos Találkozóját. Akkoriban tanulta a szakmát és kért tőlem nagyon sok segítséget a Volt Fesztivált később létrehozó Lobenwein Norbert, aki jelenleg is főnöke az óriás rendezvénynek, 1991-ben az Eddások I. Országos Találkozóján sátrazó táborozóként találta ki Gerendai Károly, majd 1993-ban beindította a Diák Szigetet… (Rögtön kapott is 34 millió Ft fejlesztési támogatást az ötletére.)

agardipopstrand2019 4Büszkeséggel tölt el, hogy nagyrendezvény helyszínként Magyarországon évtizedek óta egyedüliként az Agárdi Popstrand engedi be a fogyatékos, kerekes székes és világtalan embertársait egy kísérővel ingyenesen. Évtizedek óta, gesztus értékű tiszteletjegy-támogatásban részesítem a régió kórházainak és a térség szakorvosi rendelőinek a dolgozóit, 2018-ban például 2500 db tiszteletjegyet biztosítottam a Fejér Megyei Szent György Kórház dolgozói részére. 2007-től napjainkig, céltudatosan együttműködök 27 település – Gárdony, Újbuda, Érd, Dunaújváros,Törökbálint, Tárnok, Diósd, Kápolnásnyék, Biatorbágy, Pusztaszabolcs, Perkáta stb – polgármestereivel annak érdekében, hogy a települések állandó lakosai alanyi jogon részesülhessenek 50 százalékos kedvezményben a nagyszabású és színvonalas agárdi koncerteken. A 2010. évi nagy árvíz után felajánlásaimnak köszönhetően az ország minden részéből érkező 440 derekasan helytálló gátvédő vett részt az Agárdi Popstrand nagyszabású Demjén koncertjén, majd 2011. július 23-án több mint 300 fő vörösiszap-elhárító érezte jól magát nálunk. Amikor megkeresnek alapítványok, határon túli magyar településekkel testvérvárosi kapcsolatot ápoló önkormányzatok, vagy önkéntes közösségi munkát vállaló szervezetek, mindig ingyenes belépési lehetőséggel támogatom a jó ügyeket. 2016-ban és 2017-ben 3500-3500 db tiszteletjegyet ajánlottam fel azzal a céllal, hogy kapjanak gesztus értékű tiszteletjegyeket a déli határunkat védő honvédeink. Büszkeséggel írom le, hogy a honvédek és a családtagjaik elégedetten távoztak az agárdi koncertekről. Elvi alapon 2018-ban is tiszteletjegyekkel támogattam az Országos Mentőszolgálatot, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság – jelenleg „munkanélküli”- gátvédőit, a székely bálokat és még sorolhatnám a nemes ügyeket.
Az Agárdi Popstrand kizárólag annak köszönheti a sikereit és a fennmaradását, hogy az elmúlt 41 évben mindig kitalált valami újat, színvonalas programokat rendezett és rászolgál négy generációs igényes közönségének hűségére.
Turbók János

Folytatás következik

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top