Close

Szárnyalnak a lakásárak

szarnyalnakalakasarak ring

A több éve tartó ingatlanpiaci fellendülés mára az ország minden pontjára kihat. A jelenség legnépszerűbb példája Budapest, ahol az átlagos négyzetméterárak idén augusztusban elérték a 700 ezer Ft/m2-t is. A legnagyobb mértékű növekedés azonban nem mindig a fővárost érinti. Például idén augusztusban a téglalakások esetében a dobogós helyeket a vidéki nagyvárosok foglalják el.

A 2018-as lakáspiaci bumm

Az ingatlanpiaci áremelkedések hazánkban minden ingatlantípusra kiterjednek, de főként a téglalakások esetében figyelhetőek meg. Eger városában például átlagosan csaknem 60 ezer forinttal drágábban juthatunk hozzá egy négyzetméterhez, mint januárban. Így jelenleg az egri téglalakásokat átlagosan 347 ezer Ft/m2-es áron kínálják.

Ennél kevesebb, 12-17 százalékos változás figyelhető meg Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Budapesten is. A fővárosban szintén emelkedés figyelhető meg, ahol a téglalakások átlagos négyzetméter árai az év elején 630 ezer Ft/m2-ről indultak és augusztusra a 700 ezer Ft/m2-t is meghaladták.

A vizsgált nagyvárosok közül Sopronban, Szegeden és Veszprémben csak egy számjegyű volt a növekedés mértéke, az itt eladásra kínált téglalakások átlagos négyzetméter árai augusztusban 356 és 456 ezer Ft/m2 között mozogtak.

szarnyalnakalakasarak 1

Albérletárak az egekben

szarnyalnakalakasarak 2
Az elmúlt évben az albérletek árai is emelkedtek. Az élen járó fővárosunkban január óta 18%-kal változtak az átlagárak, így a legmagasabb, 3557 Ft/m2-es átlagáron a budapesti albérleteket kínálják. A második legnagyobb mértékű változás eddig Sopronban volt tapasztalható, ahol egy négyzetméter bérlése 300 forinttal emelkedett az év elejéhez képest.

Jelenleg legolcsóbban A vizsgált városok között Egerben vehetünk ki lakást, méghozzá átlagosan 1500 forintért négyzetméterét. Kis különbségekkel a középmezőnyt Kecskemét, Debrecen és Szeged kiadó lakásai alkotják, itt az albérletek átlagos négyzetméter árai 1900-2200 Ft/m2 között alakulnak.

Magasak az ingatlanárak világszinten is

A számunkra sokszor elérhetetlennek tűnő hazai ingatlanárak a világ viszonylatában nem is olyan magasak. Az USB Global Real Estate Indexe összegyűjtötte azokat a nagyvárosokat, ahol nevetségesen drága árakkal találkozhatunk és érdemes felkészülni a visszaesésre. A kutatás során 20 nagyvárost vizsgáltak meg, amelyek tekintetében 2012 óta átlagosan 35%-kal emelkedtek az ingatlanárak.

Az első hat helyen Hong Kong, München, Toronto, Vancouver, Amsterdam és London áll. Amennyiben Hong Kongban szeretnénk ingatlanba fektetni, 22 évet kellene dolgoznunk ahhoz, hogy egy 60 m2-es lakást megvásárolhassunk, ugyanezt Londonban 15 év munka után tehetnénk meg. Ráadásul mindez pedig úgy értendő, mintha átlagkeresetünk 100%-át kizárólag lakásvásárlásra használnánk fel. A középmezőnyben található többek között Párizs, Frankfurt, Sydney, Tokyo és New York is. A vizsgált városok közül legkisebb mértékben a milánói ingatlanárak emelkedtek, ahol egy 60 m2-es lakás megvásárlását 6 év munka után engedhetnénk meg magunknak.

Forrás: ingatlannet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top