Close

Kékcédulás választások Bajorországban?

bajor voks

A lelkes szavazatszámláló önkéntes demokraták ily módon védik országukat a jobboldali veszedelemtől, szem előtt tartva Adenauer kancellár bölcs tanácsát, hogy a CDU-CSU-tól jobbra sohase legyen párt Németországban.

A 2017-es németországi választásokról még januárban egy reprezentatív minta alapján készült statisztika jelent meg. Szúrópróbaszerűen 2250 normál és 500 levélben szavazós választási körzetben vizsgálták át a leadott szavazatokat, összesen 2,2 millió szavazólapot. A statisztika szignifikáns összefüggést mutatott a pártra leadott érvénytelen szavazatok és az AfD-re leadott szavazatok között. Azaz minél erősebb volt az AfD egy választókörzetben, annál több rájuk leadott érvénytelen szavazatot számoltak össze! Az érintett körzetek elsősorban az egyetemi nagyvárosok voltak.

A statisztika eredményét Uwe Wagschal politológus elemezte a Frankfurter Allgemeine Zeitungban még áprilisban. Wagschal a minta alapján az AfD terhére elkövetett választási szabálytalanságokat állapított meg, melyekre három lehetséges magyarázatot vetett fel. Az egyik ok az lehet, hogy a 2017-es választás protest-szavazás volt, reakció Merkel elhibázott menekültpolitikájára. Sok választópolgár tiltakozásképpen egyszerűen érvénytelen szavazatot adott le. A második verzió szerint a felelősség egyértelműen a választókörzetek önkéntes munkatársait terheli. Olyan önkénteseket, akik az AfD-t elutasítják, ezért a pártra leadott szavazatokat egyszerűen érvénytelenítették, vagy nem korrekt módon számolták össze. Wagschal harmadik teóriája, hogy más pártok esetében az érvénytelen szavazatokat is beszámították. Természetesen ezért is a választási bizottságok tagjait terheli a felelősség.

Nem először fordul elő az AfD terhére történő szavazat-félreszámolás. 2015-ben a brémai választásokon az AfD gyanúja szerint csalás történt az egyik választási körzetben. A szavazatokat akkor újraszámolták és 35 szavazatot kellett utólag az AfD javára megadni. 2017-ben Észak-Rajna-Vesztfália 500 (!) választókörzetében történt csalás, az egyik körzetben például az AfD-re leadott összes voksot egyszerűen érvénytelennek nyilvánították. A szavazatok átvizsgálása során kiderült a csalás, 2204 szavazatot kellett jóváírni, és a rendőrség kénytelen volt nyomozást indítani.

Logo Landtagswahl resizeA lelkes szavazatszámláló önkéntes demokraták ily módon védik országukat a jobboldali veszedelemtől, szem előtt tartva Adenauer kancellár bölcs tanácsát, hogy a CDU-CSU-tól jobbra sohase legyen párt Németországban. Ügyelnek is rá rendesen, tűzzel-vassal irtanák ki a keresztény uniótól jobbra álló AfD-t, ha kell csalással, politikai lejáratással és a biztos fegyverrel: a lenácizással. A „náci” a legerősebb politikai szitokszó Németországban, akire kimondják, annak annyi. Pedig az AfD nem tett mást, csak rácuppant arra a jobbközép vákumra, ami Merkel mutti alatt keletkezett. Mert Merkel liberálisabb a liberálisoknál, szocialistább a szocialistáknál, mindene a multikulti, a szolidaritás és a tolerancia. Regnálása alatt pártja eleinte észrevétlenül, aztán egyre látványosabban megindult balra, csakhogy választói egy része nem követte ebben a menetelésben. Ők ott maradtak, ahol mindig is voltak, a jobbközépen, és elfogadták az alternatívát, amit az Alternatíva Németországnak párt kínált nekik, azaz nemzeti érzelmű konzervativizmust. Arról nem tehetnek, hogy az adenaueri parancs értelmében így veszélyessé váltak a demokráciára. Meg is kapnak minden elmarasztaló jelzőt: radikális, szélsőjobbos, barna náci banda! És ahogy a 2013-ban alakult párt tömegpárttá szélesedett, bizony felhígult a szavazóbázisuk is.

Az AfD minden politikai nyomás és médiahadjárat ellenére ma Németország második legnagyobb pártja, országosan 18 % körüli támogatottsággal, ami 11-12 millió választópolgárt jelent. Megkerülhetetlen politikai tényező és a Bundestagban kormánykoalíció legnagyobb ellenzéke.

Mindez a közelgő bajorországi választások miatt jutott eszembe. Mert az előrejelzések szerint a bajorok pártja, a CSU 33-34 % támogatottságot számol, a párt történetének mélypontját. A lecsúszás közvetlen oka akárhogy is nézzük, a 2015-ös menekültválság, aminek megoldására máig nem találtak megfelelő alternatívát. És a CSU mélyen érintett a kudarcban, migrációbarát keresztényuniós partnere, a Merkel uralta CDU és közös kormánykoalíciós partnerük, az SPD miatt. Utóbbi épp egy hete előállt a zsarolós technikájával: a nagykoalíció – lehet még egyáltalán így nevezni? – egyben maradásának feltételeként szabta meg, hogy a CDU-CSU határolja el magát az AfD-től, semmiféle politikai alkuba ne bocsátkozzanak vele!

Ez a nyúl viszi a puskát tipikus esete, mert az SPD is történelmi mélyrepülésben van, mégis ő diktál? És a keresztény unió azonnal biztosítja, hogy nem, nem soha! Félnek a szélsőjobbos bélyegtől, amit a balosok annyira szeretnek ráaggatni politikai ellenfeleikre? A bélyeg már így is rajtuk, a Zöldek szerint a CSU közelebb áll a „populista Orbánhoz”, mint hozzájuk. Míg tisztára mossák magukat, a baloldal politikai céljai szerint észrevétlen beveszi a keresztény, konzervatív, még mindig nemzeti tradíciói szerint élő Bajorországot?

Nem akarok én okosabb lenni az okos politikai elemzőknél, de azért belenéznék a magam módján a kártyákba! A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a második legtámogatottabb párt Bajorországban a Zöldek (18%), őket követi az AfD 14%; a Szabad Választók pártja és az SPD 10-10, a Liberálisok 5,5%-kal. Az azonban még titok, hogyan fognak az emberek voksolni. A tavalyi Bundestag választásokon már megkapta a CSU az első nagy pofont, a merkeli közös politika miatt hívei közül sokan elpártoltak tőle. Bajor barátaimtól tudom, hogy az idősebbek az AfD-re, a fiatalok a liberálisokra szavaztak inkább. Most vajon hova fognak? A CSU csapdában van, nagyon zöld csapdában. A kormányzáshoz ugyanis vagy a zöldekkel állhat össze (már kapják is tőlük a zsarolós feltételeket), esetleg a szabad választók pártjával és a liberálisokkal hármasban, vagy átadja a kormányalakítást egy anti-CSU-s baloldali koalíciónak. De ha mégis sikerül a CSU-nak kormányon maradnia, a koalíciós kényszer miatt akkor is bal-diktálta kormánya lesz a konzervatív bajoroknak!

És mindezt azért, mert az AfD-től el kell határolódni! Holott a CSU-hoz legközelebb keresztény-nemzeti-konzervatív szellemiségében az AfD áll. Hogy az Alternatíva hány szavazatot fog Bajorországban begyűjteni, majd meglátjuk. De nem árt jó előre felkészülni az érvénytelen szavazatokra, a média manipulációkra és a további politikai nyomásgyakorlásra.

Rab Irén történész, publicista

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top